Om at se tingene fra en anden vinkel
Billedet får mig til at tænke på den opløftende dialog mellem en pessimist (Søren Brun, Radiserne) og optimisten (Nuser):
Pessimisten: Vi skal alle dø en dag.
Optimisten: … Men ikke alle de andre dage.
Det må være et berømt ordsprog, bonmot, tænkte jeg; og ganske rigtigt, en søgning (med Google, pas på product placement her) viste, at den lille opmuntrende talemåde ses flere steder:
Vi skal alle dø en dag.
Men alle andre dager skal vi leve.
Per Olov Enquist

For at bevise (for mig selv) at jeg havde været ud på 3 km tur, måtte jeg tage et billede i den fjerne ende af turen: Fra Stængehage mod Spodsbjerg og Sjællands Odde
Man burde også tage en selfie med landskabet i baggrunden som bevis for at man faktisk var ude på motionstur, men det er svært og det blev ikke til noget denne gang.
Enhver, der har oplevet dødens skygge i levende live, kan bedre forholde sig til den enkle substans i dette “bon mot”. Og den store fordel ved at vandre (jeg bruger den selv daglig) er, at man kan reflektere på lange strækninger uden at skulle simultant koncentrere sig om trafikken. Din adresses beliggenhed begunstiger ydermere til helsebevarende motion, modsat f.eks. vores (fælles) gamle jagtmark i Lindevangskvarteret på Frederiksberg.
Erik Hulegard
Saturday, February 23, 2019 at 10:26 GMT+0000
Der er p.t. noget galt med WordPress-kommentar funktionen. Din kommentar endte i spam-filteret. Jeg skal se, hvad jeg kan finde ud af. Tak for kommentaren!
Ja, angående tur-gang: jeg blev helt glad over en kommentar fra en bekendt, Trine Jeppesen (tidligere vikar i lægehuset her) om at det var godt for hjerte-lunger osv. at gå en tur med den iltrige luft i skoven. Det fik mig til at kigge efter en extra gang, hvor meget der var vækst i på nuværende tidspunkt. Jo – planter af den mest hårdføre slags er begyndt at vågne, og mosser og lav ser også ud til at nyde vejret.
Jeg husker egentlig Lindevangskvarteret som ret grønt, men husker også dieselbusserne på Roskildevej og senere, da sporvognene blev erstattet af busser på Peter Bangsvej og Gammel Kongevej og så videre, hvordan der kunne stå store skyer ud af udstødningsrørende. Jeg havde også hørt at det var med dieselmotorers udstødning, at tyskerne forgiftede og dræbte fanger, så jeg kunne ikke rigtig forstå hvorfor myndighederne ikke greb ind!
Derved begyndte jeg for første gang at betvivle styrelsernes fornuft. Den herskende tro var at diesel-motorer forurener mindre end benzin-motorer, men det er kun i én henseende (benzopyrene som ikke forekommer i dieselgas fordi der brændes ved højere temperaturer). Dengang mente man at lidt kulstøv i luften var ganske naturligt … eller hvad?
Der kom hurtigt sorte rande på gardiner og vægge i København.
Donald
Saturday, February 23, 2019 at 21:42 GMT+0000
Det er jo et glimrende udsagn om livet, der må leves til det ikke går længere.
Hvis man dør på slaget midnat, har man så en eller to dødsdage?
Jørgen
Saturday, February 23, 2019 at 15:05 GMT+0000
Hvis man dør på slaget 24? Det har jeg aldrig tænkt på – Man må vel skubbe processen et par sekunder frem og sige, at det er “dagen derpå”.
Donald
Saturday, February 23, 2019 at 21:46 GMT+0000