Tøm Papirkurven

… og se nu at få det sagt ordentligt

En midlertidig krone

Man føler sig … næsten … som en konge.

Det er en for underlig ting at få god behandling af tandlægerne i Helsingborg. Grunden til at jeg begyndte dér i stedet for at finde en lokal tandlæge er, at rygtet gik, at det var billigere at få lavet implantater i Sverige, særligt i Helsingborg. Det har nok ændret sig siden 90’erne. Nu kan man få billig tandlægebehandling i Tyrkiet (en kollega fortalte at besparelsen var nok til at betale ferien) og man kan også tage en “tandlægebus” til Polen. Men jeg husker hvordan min far i 1960’erne roste tandlægerne i Sverige, hvor han arbejdede som sælger af tobakker. Der var altid noget at gøre, og man kunne altid finde en løsning … på hans umulige tænder, der jo ikke blev bedre med årene. Men efter at han blev pensionist og afgav firmabilen tog han ikke mere over til “den gode tandlæge i Varberg”.

Nå tilbage til sagen her. Mine knækkede kindtand skulle have en krone. De sølle kindtænder, jeg har, skyldes at skoletandlægen ikke kunne se hullerne under emaillen. Tandlægen som stod for tandregulering måtte ind og vise kollegaen, at den var gal med kindtænderne, men da var hullerne allerede så store, at tænderne var ødelagt – altså, ikke meget tilbage, mest fyldning.

De holdt dog i 50 år mere, så det kunne være værre.

Sidste uge blev der målt og scannet (en dansk opfindelse, som tager scanning af tænderne med en slags (trylle)stav, der afleverer målingerne til billedbehandling, der så opbygger en 3D model af kæberne.)

I går blev der så sat en midlertidig krone på, og senere påsættes en permanent. Hvis det gøres godt, kan det holde i 10-15 år. Så hvis man lever længere, koster det mere(!)

Advertisements

Written by Donald

Thursday, February 7, 2019 at 12:22 GMT+0000

Posted in Foto

Tagged with

7 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Alt koster, søte du 🙂 Men det er da godt at det kar seg reparere?
  Klem på deg 🙂

  Annemor Schønhaug

  Thursday, February 7, 2019 at 12:49 GMT+0000

  • Ja, det er helt fint og det er så gode og rare tandlæger på klinikken “Helsingborg-Tandläkarna” i “Springpostgränden”. Jeg elsker det sted! Og elsker at komme dér og blive behandlet som en konge … få krone på!

   Klem på deg 🙂 ❤

   Donald

   Thursday, February 7, 2019 at 12:53 GMT+0000

 2. Springpostgränden? Altså, efter vi er lagt ind under det svenske post-uvæsen kalder vi det PostMortem! 😦
  Nå, men tænk sig en gang: jeg er lige hjemfaren efter en tur med færgen til Svendborg, hvor den søde og meget smukke klinikassistent netop har svunget tryllestaven over mit gebis. Jeg fik en bro i efteråret, og den knak i julen. Der skulle dog gå 4 uger, før jeg fik taget mig sammen til at bestille tid; det var så i tirsdags, så 2 dages ventetid er søreme flot.
  Jeg var nødt til at lukke øjnene under seancen med scanneren, hendes kønne øjne så tæt på var meget distraherende. Det er så 2. gang, jeg prøver en scanning af mundhulen, og så kom jeg i tanke om de serier i tv, hvor de har skannet bygninger og katakomber i Rom, Paris og andre steder: jeg er , undskyld: VI er da i fint selskab, Donald! 🙂

  AagePK

  Thursday, February 7, 2019 at 14:09 GMT+0000

 3. Det er da vist meget godt at tandlægearbejdet har holdt i 50 år og at der er råd for en fornuftig løsning meden ny krone.

  Jørgen

  Thursday, February 7, 2019 at 19:14 GMT+0000

  • Nu må jeg jo hellere fortælle, at en anden tandlæge skiftede de oprindelige amalgam-plumber ud; ikke fordi jeg var ved at blive kviksølv-forgiftet, men fordi den slags bliver løse, når tænderne med årene ændrer sig lidt eller bliver slidt. Men – jo, tænderne har trods de store huller været nyttige gennem alle årene – nej, næsten alle årene, jeg kommer i tanke om at jeg flækkede en eller to ved at tygge på en olivensten.

   Donald

   Friday, February 8, 2019 at 7:12 GMT+0000

 4. Det er dejligt, at du har fundet en god tandlæge i Helsingborg. Alene turen og hvad du oplever der, er spændende. En af mine tidligere kolleger fik lavet sine tænder i Polen – den helt store tur.

  Madame

  Thursday, February 7, 2019 at 20:57 GMT+0000

  • En genbo spurgte også forundret om jeg ikke hellere ville spare en masse penge ved tage til Polen – de har selvfølgelig lige så dygtige tandlæger som vi har i Danmark. Det lyder voldsomt, jeg ved godt at en tandlægeregning kan komme op på et halvt hundrede tusinde i Danmark. Det første implantat-tilbud jeg fik fra en Dansk tandlæge i Skovlunde var på 25kkr. De svenske tandlæger tager meget mindre, heldigvis.

   Donald

   Friday, February 8, 2019 at 7:18 GMT+0000


Comments are closed.