Skriv løs

… og se nu at få det sagt ordentligt

Raskmeldt fra Herlev Hospital

Endnu en gang tilbagedaterede indlæg. Jeg har simpelthen været for sløj til at skrive og filosofere.

Sidste Torsdag, d.24 Januar (Januar Jul, som en kollega engang sagde, da vi holdt en forsinket jule-personale-sammenkomst) var jeg indkaldt til lægesamtale efter at have været til en PET/CT scanning 2 dage før, og jeg var selvfølgelig spændt på resultatet – og det var godt, ingen tegn på aktivitet i lymfenoderne.

Selv om det jo var en rigtig glædesdag, så orkede jeg ikke så meget de følgende to dage, for jeg har haft en hoste (en virus-influenza) som bevirkede alvorlig hoste. Det var som om jeg hostede lungerne op! Men efter at have hostet grundigt og energisk i et kvarter (eller somme tider flere kvarter med korte mellemrum) fik jeg klaret bronchierne og havde det så egentlig meget godt. Sygeplejersken anbefalede Mucolysin (eller Granon) og det tror jeg har hjulpet meget. Gin og lime er heller ikke tosset.

Bivirkningerne er stadig et problem.

Udsigten fra den lange fordelingsgang på Herlev Hospital – åh, man må sige én af de lange gange …

en.Wikipedia://

PET Positron-emission tomografi (PET) er en nukleærmedicin funktionel billedbehandlingsteknik, der bruges til at observere metabolske processer i kroppen som en hjælp til diagnosticering af sygdom. Maskinen registrerer gammastråler, der indirekte udsendes af et svagt radioaktivt stof, oftest fluor-18, som indføres i kroppen på et biologisk aktivt molekyle kaldet et radioaktivt sporstof.

Sporstoffet bliver i tilfælde af kræftundersøgelser bundet til sukkermolekyler, som de hyper-aktive kræftceller suger til sig, og på den måde kan man så se, om der er sygdoms-celler rundt om i kroppen. På den første scanning, jeg blev udsat for, kunne man se at både lever, nyrer, brystben og nogle flere steder var beboet af hyperaktive, vildtvoksende lymfocytter (blodlegemer, som har muteret og er blevet aggresive store encellede monstre.) Ved at fodre dem med cellegift har man fundet ud af at man kan kurere visse former for lymfe-kræft.

CT står for ComputerTomografi, og betyder at man samtidig kører en røntgenscanning og computeren danner ud fra den en 3D model af patientens krop (eller hvad det nu er man scanner)

Uden de muntre Gernes farver ville den være skræmmende, denne lange gang, ikke sandt?

Billederne er fra 2013 (hvad i alverden lavede jeg på Herlev dengang … nåja, det var jo scanning for et eller andet …)

Advertisement

Written by Donald

Thursday, January 24, 2019 at 16:39 GMT+0000

Posted in Carpe Diem, Liv

Tagged with

12 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Det er let at forstå det var en glædens dag at få det gode resultat af scanningen, men det er også let at forstå, at det lidt mere håndgribelige hosteri kræver sin mand – så må fejringen udsættes.
  Lad os håbe bivirkningerne snart mindskes og det bliver lettere og lettere at gøre mere og mere af det du gerne vil.

  Jørgen

  Wednesday, January 30, 2019 at 18:21 GMT+0000

  • Det meget håndgribelige hosteri mente sygeplejersken var forårsaget af den virus, som havde lagt mange af hendes kolleger ned – det er en udmærket teori og mindre skræmmende end at det kan være en følge af kemo-terapi og svækkelse (selv om kroppen jo nok ville komme sig hurtigere, hvis jeg var ung og stærk!)

   Donald

   Wednesday, January 30, 2019 at 21:03 GMT+0000

 2. Så fint at scanningen ikke fant noen styggedommer. Det er litt beroligende, ikke?
  Bivirkningene håper jg blir svakere, fort.
  Klem på deg 🙂

  Annemor Schønhaug

  Wednesday, January 30, 2019 at 19:19 GMT+0000

  • Jo, det er litt beroligende. Jeg har forstået, at sygdommen kan komme igen, men jeg er hårdnakket optimist! Jeg skal nok klare det.

   Donald

   Wednesday, January 30, 2019 at 21:05 GMT+0000

 3. Alle de bedste ønsker og håb om bedring. Og tillykke med de gode meldinger fra Herlev. Kærlig hilsen Marianne

  Mariannebentzen

  Wednesday, January 30, 2019 at 20:10 GMT+0000

  • Tak for de gode ønsker. Jeg tror, at min krop kan regenerere. Allerede nu har jeg det bedre end første gang jeg blev indlagt med nyreinsufficiens.
   Også hilsen til dig!

   Donald

   Wednesday, January 30, 2019 at 21:28 GMT+0000

 4. Til natten ville jeg tage varm mælk med honning….med et godt skvæt whisky! Varm mælk beroliger, og hvis du husker MacBeth, så tog de også a nightcap for at falde lidt til ro. Højst sandsynligt varm mælk med whisky.
  De der sukkerstoffer, som fluor-18 bindes til, drillede mig ved sidste scanning: jeg havde jo fået at vide, at jeg skulle møde fastende, så jeg tog kun sukkerfri tyggegummi, da jeg havde behov for at stimulere mine spytkirtler. Men da jeg nævnte det for radiologen, blev hun ret ked af det: selv sødestof kunne efter deres erfaring sætte insulinproduktiviteten op, så sukkermolekylerne ville nedbrydes, inden de nåede frem til at manifestere sig i evt kræftceller. Men hun konfererede med en læge, og vi fik grønt lys: der var da heller ikke problemer. Scanningen forløb som ventet, og der var ingen grimme celler.
  Men det forstærkede mig i min these, der går ud på, at selv cola-light kan tricke bugspytkirtlen, hvilket kan sænke blodsukkerspejlet, og dermed fremkalde sult, og så er man på kaloriejagt igen; så meget for den slankekur!
  Man skal kort og godt tage sig sammen og vænne sig af med at ting skal smage så sødt.
  Fortsat al mulig held og lykke mht at holde kræftcellerne fra døren!

  AagePK

  Wednesday, January 30, 2019 at 20:37 GMT+0000

  • God idé – du giver inspiration! 🙂 Jeg spiste forresten en sukkerfri halspastil (Halls) på vejen til scanningen, og håber ikke at det er en “falsk positiv” – kroppen må forbrænde sådan en sødestof-ting ret hurtigt. Men man kan selvfølgelig frygte, at resultatet ikke er så præcist eller nøjeregnende, som det ellers ville være.

   Tak for de gode ønsker. Jeg håber at der ikke kommer flere vildtvoksende lymfocytter i de næste mange år – helst resten af livet, man skal jo lige huske at man er i den korte ende af livet, som min faster sagde.

   Donald

   Wednesday, January 30, 2019 at 21:32 GMT+0000

   • Og iflg Johannes Møllehave: Når både din fader og moder er døde, sidder du nu yderst på pinden.
    Men det med sødestoffer: det er altså ikke tilstedeværelsen af dem, men mere signalet, der trigger: ligesom posten, der ringer på, når han har en pakke, opfanger bugspytkirtelen et signal fra tungen om, at der nu skal arbejdes. for der kommer jo en pakke.
    Sødestofferne svarer så til den uartige dreng, der driller og trykker på knappen, og så forsvinder: men man skal jo alligevel forberede sig på at lukke op, og bugspytkirtelen forventer en pakke. Der kommer bare ikke nogen, og nu er insulinet altså ude i blodbanen: her støvsuger den så rester af sukker, i form af glukose, evt også fra depoterne i leveren, og så føler kroppen sult, lig med glukosemangel. Min datter fortæller om sanseceller, receptorer, fordelt i hele kroppen, selv i hjertekammeret.
    Så selv om sødestofferne ikke bringer kalorier ind i systemet, fremkalder deres blinde alarm en mangel på sukker: de tages fra kontrastvæsken, og denne når ikke at fordele fluor-18, og scanneren vil ikke opdage evt kræftceller.
    Men: du kunne åbenbart se diværste organer på scanningsbillederne, og min radiolog så tilsvarende på mine: vi er i hvert fald blevet godkendte, og det betyder, at det sukkerfries virkning på blodsukkeret må have klinget af.
    I mit tilfælde skal jeg så først til kontrol igen til November, til den tid vil der være gået 5 år, og så bliver der længere mellem kontrolbesøg. Altså iflg. planen! 🙂
    Mht sødestoffer: de kan altså, via deres “falske alarmer”, åbenbart tirre bugspytkirtelen; spørgsmålet er så, om de på denne måde kan stresse kirtelen så meget, at den går i udu, eller på anden måde skaber basis for diabetes, der jo kommer i mange former: type 1 og 2, gestationel og insipidus er de 4 overgrupper, som hver for sig indeholder andre undergrupper. Hertil kommer der en stribe, der er forårsaget af spontane mutationer, f.eks i mitokondrie-DNA. Og som det ikke er nok med insulin-problematikken, er der også glukagon at tage hensyn til: dette hormon frigiver glykogen fra leveren og musklerne, og øger dermed glukosemængden.
    Der er rigeligt at se til! 🙂

    AagePK

    Thursday, January 31, 2019 at 8:18 GMT+0000

    • Som “professionel optimist” er jeg sikker på at kontrolbesøgene vil bekræfte at de muterede aggressive lymfocytter er døde og borte og at jeg kan fortsætte med at forlænge det yderste af pinden 🙂

     Med hensyn til sukker-problemet så var mekanikken/princippet i scanningen at radioaktivt sporstof, bundet til sukkermolekyler, cirkulerer med blodet og bliver optaget af de hurtigstvoksende celler, og det er i dette tilfælde de muterede lymfocytter. Det passer med ovst. forklaring om at sødestoffer får bugspytkirtelen til at overreagere og hive sukkerstoffet ud af kontrastvædsken.

     Jeg har ikke fundet ud af om de vildtvoksende celler er dem, der i blodprøver kaldes “store farveløse celler” – jeg er slet ikke færdig med læsning af artiklerne og forklaringer til blodprøve-resultater.

     Blodprøverne er vanskelige at tolke (selv for en læge) men kan i modsætning til scanningen give informationer på celleniveau.

     Med en ultralyd scanning kan man i nogle tilfælde også finde de steder i kroppen, hvor der er øget stofskifte, idet det jo danner mere varme end resten af vævene gør.

     Jeg synes det er vildt interessant, det, som din datter har fortalt: At der er receptorer/sanseceller rundt om i kroppen.

     Jeg arbejder videre og vil senere fortælle, hvad jeg finder ud af med hensyn til risikoen for svækkelse af hjertet.

     Donald

     Friday, February 1, 2019 at 16:21 GMT+0000

 5. Hvor er det dejligt, at du er raskmeldt fra Herlev Hospital! Men det lyder frygteligt med influenzaen og hosten.
  Madame fra Huskebloggen

  Gitte Jerner

  Thursday, January 31, 2019 at 6:44 GMT+0000

  • Ja pyha! Ingen faresignaler.
   Når man hoster får man klaret luftvejene, så derfor, bagefter er det ikke så slemt. 🙂

   Donald

   Thursday, January 31, 2019 at 6:47 GMT+0000


Comments are closed.

%d bloggers like this: