Tøm Papirkurven

… og se nu at få det sagt ordentligt

En ikke-kedelig tur i blæsevejr

Forleden så jeg i “Naturjournal” at vandhullerne og gadekær på Nordfyn var lavvandede. Hvordan står det til her på egnen, Holløse, Tibirke, Vejby?

Det ser ud til at der er vand nok i både vandhullerne og moserne, og særligt Holløse Bredning er fuld af vand – men det er jo fordi den er reguleret.

Askemosen er udspring for Ramløse Å, man kan ane vand mellem sivene til venstre

Holløse Bredning er et kunstigt forsøg på at etablere et vådområde

Da det var stærk blæst måtte jeg søge læ i skoven og gik rundt om Tibirke Kirke, en lille smuk spadseretur — bemærk bænken til den besøgende

Efter at have set lidt på mosen og bredningen ville jeg gå en runde omkring Tibirke Kirke, og på vejen tilbage kunne jeg høre “en 16 fod” gennem murene. Et orgels piber beskrives med længden af den dybeste tone, 8 fod er det normale for det dybe C, mens 16 fod er den dybe, rungende bas. Nogle få kirkeorgeler har også 32-fod piber, men det er både dyrt og vanvittig sjovt. Eller komisk.

Jeg tog i døren – som regel er det organisten, der øver lidt, og man behøver sjældent at låse. Han kunne ikke høre mig, og jeg var lige ved at tage et billede, da han holdt op med at spille. Jeg lagde kameraet væk og hilste i stedet ved at udtrykke glæde over det smukke orgel – og han blev jo helt forskrækket over at høre min stemme, han havde ikke hørt døren. Han viste at der var et register (et instrument, en “lyd”) hvor der manglede en tone, men det er jo småting, der kan repareres uden større besvær.

Der dukker spørgsmål op … hvorfor ser det sådan ud?

Jeg havde hele tiden haft “kedsomhed” i tankerne. Hvorfor keder jeg mig aldrig, undtagen i skoletimer og til opera-opførelser? tænkte jeg. Den smukke lyd af orgelets mange piber havde grebet mig. Selv murværket på kirketårnet havde optaget mig – og gør det stadig. Er de små ujævne mursten en reparation af tårnet, eller er det de rene røde områder, som er reparation?

Stenene til venstre er ujævne, omhyggeligt tilpasset den regelmæssige højre side – eller er det omvendt?

Written by Donald

Tuesday, January 15, 2019 at 13:25 GMT+0000

Posted in Byggeri, Mark, Skov og have

Tagged with

6 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Hva som er reparasjoner er ikke alltid lett å bli klok på.
  Orgler og orgeltoner rører nesten alltid ved hjertet.
  Klem på deg 🙂

  Annemor Schønhaug

  Tuesday, January 15, 2019 at 13:54 GMT+0000

  • Næsten altid, ja 🙂
   Nogle instrumenter er bedre end andre.
   Klem på dig! ❤ 🙂

   Donald

   Tuesday, January 15, 2019 at 15:37 GMT+0000

 2. Hvorfor du ikke keder dig?
  Ifølge min fader, arbejderdreng fra Enghaven, skorpe fra Opforstringshuset, Schneeklots gymnasium, bibliotekar og forfatter:” Man keder sig ikke i intelligent selskab, om ikke andet har du jo dit eget!” Siden da har jeg aldrig kedet mig. 😉 Det skulle jo nødig komme min fader for øre, vel? 😉
  Mon du også kan finde din forklaring her? 🙂 🙂 🙂

  AagePK

  Tuesday, January 15, 2019 at 13:57 GMT+0000

  • Ja, der er også noget i mine erindringer der minder om din faders vise ord. Historielæreren i Gymnasiet, Ralph Owen Hansen, sagde at det kun var de dumme, der kedede sig. Han sagde også nogle andre forenklede ting – efter at det var bestemt at vi ikke skulle op i historie til studentereksamen – “hvad er den vigtigste begivenhed i historien?” … Mange bud … Hansen: “Opfindelsen af landbruget.”

   Donald

   Tuesday, January 15, 2019 at 15:40 GMT+0000

 3. Mon det er korrekt at de bagte sten til venstre er de ældste fordi de er så uensartede?
  Jeg keder mig egentlig heller aldrig og har altid kunnet finde på noget at foretage mig. Jeg kan dog godt lide af og til at glo ud i luften og lave ingenting, men det er nu ikke det samme som at kede sig.

  Jørgen

  Saturday, January 19, 2019 at 12:33 GMT+0000

  • At de bagte sten til venstre er det ældste var også min første tanke. Et opslag om kirkens historie fortæller, at kirken er fra 1100 (hvis det holder, er den ældre end de andre kirker heromkring, Ramløse, Vejby, Valby, Helsinge og Annisse), men at tårnet er meget senere, ca. 1500 og det er ombygget nogle gange. Jeg gætter på at den venstre del, de små sten, er beskadigelser under sandflugtsperioden, som man har udbedret i flere omgange – men en dag vil jeg spørge præsten, om han ved noget mere. Ellers er det Nationalmuseets bygnings-afdeling, som man skal spørge.

   Du berører en vigtig ting – når vi taler om at kede os er det egentlig flere forskellige tilstande. Det er én ting at kede sig i skolen og ved forelæsninger, det er en anden ting at have tid til ikke at lave noget, når man sidder eller ligger i fred og ro og kan “glo ud i luften” og tænke fredelige, kreative tanker.

   Donald

   Saturday, January 19, 2019 at 16:22 GMT+0000


Comments are closed.