Skriv løs

… og se nu at få det sagt ordentligt

Kedsomhed og ADHD

Det er svært at se undertexten om, hvad manden bag The Boring Institute siger, han siger: “Ja, uddannelsessystemet er kedsomhedsinstituttet”.

Dokumentaren begynder med billeder fra uroligheder i London 2011 eller 2012 (jeg kan ikke se hvornår det var). De gentages senere, klippet omhyggeligt sammen, så fokus er på at nogle urostiftere ser ud til at more sig glimrende. Folk stjæler for sjov – en enkelt sko, som de ikke kan bruge, og andre ting, som ikke er værd at stjæle, men spændingen får dem til at live op, blive glade og aktive.

Medfører kedsomhed stress?

I næste sektion fortælles der bl.a. om en lille pige, som har fået ros for sin tale (en art fristil, som hun fik lov at læse op for klassen). Hun havde skrevet en, som blev udnævnt til den bedste, og nu skulle hun igang med en anden. Emnet var frit! Hun skrev om kedsomhed!

Men det var ikke populært! Lærerinden sendte hende til skolelederen og hun blev bortvist fra skolen. I dag er hun læge på et hospital i Toronto. Hun fortæller selv historien uden bitterhed, men hvor mange kan overleve den slags uretfærdigheder uden at blive lidt knotten?

I udsendelsen blev der brugt meget talende billeder – Dette skal virke lidt dystert-skræmmende!

Udsendelsen kommer kun kort ind på et helhedssyn på hvordan vi har organiseret tilværelsen for den typiske samfundsborger

Hvis vold og uroligheder i byer – som nu i Paris – hovedsagelig er demonstrationer, som løber løbsk på grund af at samfundets mennesker keder sig, og som har været udsat for “kedsomhedsinstituttet”, så er det måske på tide, at vi prioriterer aktiviteter i uddannelsessystemet på en anden måde.

Den danske uddannelsesreform var oprindelig ment som sådan en ændring, hvor der skulle være muligheder for fysiske udfoldelser i hele skoletiden, – ikke kun i idrætstimer og frikvarterer! – men er det realistisk? Enhver, der har prøvet at lave forestillinger med en gruppe “lopper” ved, at det ikke er så nemt endda, der skal noget særligt til at holde sammen på 25 børn. Det er selvfølgelig derfor at stillesidning blev betragtet som en løsning tidligere (og måske stadigvæk?)

I næste indlæg vil jeg klippe nogle flere billeder fra udsendelsen “Er kedsomhed lig stress?” – senere vil jeg fortælle lidt om hvordan jeg oplevede skoletiden og hvordan jeg bedømmer den i dag.

Written by Donald

Saturday, January 12, 2019 at 22:36 GMT+0000

Posted in Brok, Carpe Diem

Tagged with , ,

5 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Jeg har været på en del kurser i ADHD, for nogle er problemet ganske enkelt at holde sig vågne: at sidde stille bremser fysiske inputs, og deres sanseapparat sløves. De blev hjulpet ved at få en massagebold, også kaldet pindsvinebold, at sidde på!
  Men det er jo nok gået med dem som med Labofas Activ-skolestole: disse havde et kugleled, så sædet vrikkede konstant, så børnenes rygmuskulatur blev trænet, selv om de sad ned. Jeg lærte dem at kende på seminariet, hvor vor skrivelærer Clemens Hansen anbefalede dem; han var også idrætslærer, og undervisningsministeriets inspektør inden for skrivning. Men mine kolleger hævede, da jeg fik rekvireret nogle i forbindelse med udskiftning af mobilar, at de forudså, at de ville blive søsyge af at se en klasse i bevægelse!
  Med Boredom-udsendelsen in mente synes jeg, at det er en skam, de ikke fik større udbredelse.

  AagePK

  Sunday, January 13, 2019 at 11:00 GMT+0000

  • Jeg oplevede en dreng, som når han var spændt på at der ville ske noget særligt kunne koncentrere sig og var klassens bedste. Kunne svare på spørgsmål, som ingen andre kunne besvare. Men han blev anset for at være besværlig i det daglige, en urostifter. Det var synd, men desværre kunne jeg ikke gøre noget.

   Jeg vil prøve at beskrive det i flere detailler en dag. Men lige nu er jeg stadig temmelig ør og mør af hoste og andre småskavanker.

   Donald

   Sunday, January 13, 2019 at 15:47 GMT+0000

 2. Jeg har også set udsendelsen efter anbefalingen i kommentaren i forrige afsnit, og jeg besværede mig jo over at turisterne i Bayern og Østrig er for dumdristige. Måske et det måde at mindske ophobet kedsomhed på. Desværre har 3 mistet livet i går og en 4. savnes. De løb på ski i et spærret område, der er meget stejl, og i en artikel på BRs hjemmeside tales der om at den perfekte sikkerhedsudrustning, som de havde, kan give en falsk tryhed.

  Jørgen

  Sunday, January 13, 2019 at 20:23 GMT+0000

  • OK – det glæder mig at du så den, med din baggrund må du også let kunne sortere i dokumentarens forskellige sekvenser, nogle er mere alvorlige end andre – men underholdende, det er er den!
   Du nævner falsk tryghed; en bilsælger advarede mig for mange år siden at da jeg nu købte en lidt større, mere stille bil, så skulle jeg være klar over at man uforvarende kommer til at køre hurtigere, fordi det føles trygt. Men det er det ikke, understregede han!

   Donald

   Monday, January 14, 2019 at 10:36 GMT+0000

   • Det var nok derfor, jeg udskiftede Audi’en med en VW Up! 🙂

    AagePK

    Monday, January 14, 2019 at 18:05 GMT+0000


Comments are closed.

%d bloggers like this: