Tøm Papirkurven

… og se nu at få det sagt ordentligt

Forbrug og genbrug

Onsdag tog jeg igen på indkøbstur, denne gang til København. Jeg var opmærksom på mine begrænsninger, men da jeg kom igang føltes det som at være helbredt, benene fungerede. Der er ømhed, jovist, og fødderne føles underlige, og det er svært at holde balancen, jeg stavrer afsted med let spredte ben for at undgå at svaje som en fuld.

Jeg kom forbi klaverbutikken Piano K på Borups Alle og prøvede et Grotrian Steinweg klaver, som burde være bedre end et kun let brugt Kawai klaver til 20 kkr. Men prisen på Grotrian er 28 kkr så det er jeg jo klart nok bekymret over. (En anden gang: Mere om hvordan man bedømmer et klaver.)

Derefter fandt jeg en CD-butik på Gammel Kongevej, hvor jeg håbede at finde en extra gave eller to til mine kære, det lykkedes meget let. Der er oceaner af plader og CD’er osv. i denne og en anden lignende butik på Gl.Kongevej – i en tid, hvor de fleste ikke spiller CD’er men bruger smart-phones, som kan tilsluttes et større anlæg (TV eller HIFI anlæg) og som jo giver en ganske udmærket lydkvalitet.

En genbrugsbutik med LP’er, CD’er og DVD-er, film mv.

Nu kommer spørgsmålet:

Hvis man vil støtte kunstnerne, hjælper det så at købe CD’er i en genbrugsbutik?

Bør vi støtte kunstnere af ren og skær kærlighed til kunsten og de sociale samværsformer, der jo som bekendt befordrer fred og fordragelighed?

Er det mere gavnligt for økonomien at man køber en håndfuld blomster end en genbrugs-CD?

CD butikken lyser kraftigt udover Gammel Kongevej

Written by Donald

Thursday, December 20, 2018 at 15:36 GMT+0000

Posted in Music

Tagged with , ,

13 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Det er dejligt for dig, at du har kunnet tage på juleindkøbstur.
  Jo, jeg tror det gavner kunstnerne, at man køber deres produkter i en genbrugsbutik. Det kunne jo være man blev så glad for det købte, at man en anden gang køber noget der giver kunstnerne smør på brødet.
  Jeg kan sagtens se, at det kan være svært at være kunstner i disse tider, men så må man have musiktjenesterne til at betale kunstnerne noget mere. Forudsætningen for at de kan glæde os med deres kunst er dog at de skal have smør på brødet, men netop det har vel ofte været en kattepine i kunstens verden.

  Jørgen

  Friday, December 21, 2018 at 16:11 GMT+0000

  • Det kan man argumentere, ja, – jeg vil endog hævde at for musikken (og kunsten som helhed) er det gavnligt at man kan købe og høre ældre tiders musik.
   Jeg synes det er skræmmende så hårdt det er at være skuespiller, musiker, forfatter, – det er de færreste, der kan leve af det. Meningen med et marked er, at den bedste vare bliver solgt, den bedste producent får omsætning – men der er områder, hvor markedet ikke fungerer. Jeg behøver blot at nævne van Gogh, der ikke fik solgt ret mange billeder i sine levende dage (jeg tror der var en munk i en kunstbutik, der købte ét af hans billeder). For musikkens vedkommende kan man erindre om at Beethoven – en af de bedste, mest bredt skuende kunstnere nogensinde – havde dårlig økonomi de sidste år af sin levetid. Og at musikere i det hele taget ansås for at være nogle skravl, underklasse.

   Weyse og mange andre musikalske vidundere måtte sande at kærestens forældre nødig så ham som svigersøn. Liszt blev ovenikøbet smidt på porten rent fysisk.

   Donald

   Friday, December 21, 2018 at 17:24 GMT+0000

 2. Jeg tror at man skal kjøpe både i gjenbruksbutikker og utgivelser som hjelper artisten(e)
  Klem på deg ❤

  Annemor Schønhaug

  Friday, December 21, 2018 at 17:05 GMT+0000

  • Det skal man – helt enig, Annemor!
   Klem på dig! 🙂 ❤

   Donald

   Friday, December 21, 2018 at 17:25 GMT+0000

 3. Hvor dejligt at høre, at du har haft kræfter til en københavnertur, og at du klarede den i så fin stil. Og når du køber i genbrugsbutikker, synes jeg, at du viser interesse for kunstneren , trods alt, og produktet bliver ikke smidt i “småt brændbart” gode juleønsker!

  Mariannebentzen

  Friday, December 21, 2018 at 19:02 GMT+0000

  • Ja, det var godt jeg kom afsted, og det føles meget bedre nu. Dog skal det siges at dagen efter var mit højre ben meget ømt. Jeg prøver at finde og strække de muskler, som har fået myoser.
   Glædelig jul til dig også!

   Donald

   Friday, December 21, 2018 at 19:51 GMT+0000

 4. Når ikke markedet virker, må andre kræfter træde til: tidligere havde vi en post i budgettet, der hed Ad usus publicus. Den har holdt Goethe, Schiller, H C Andersen, Constantin Hansen og mange andre i live. I dag kan man komme på finansloven. Det irriterer mig dog grænseløst, at Store Klaus og andre koryfæer kunne sidde på livslange stipendier, selv om de solgte ganske godt. Der skal være en starthjælp, ganske sikkert, men så må talentet også bevise, at det holder, og kan klare sig i markedet. Alle skal have en platform; desværre har mange såkaldt kunstnere en udtalt plat form. 🙂 Fordi man kan sige “tissemand”, og måske også stave til det, er det ikke ensbetydende med at man er kunstner. Så må man, lige som vi andre, tage det arbejde, som byder sig: rense lokummer, tømme svinestier, og ellers arbejde sig op i systemet, til man kan blive skolelærer! 🙂 🙂 🙂
  En af mine elever er musiker, har spillet på Allé-scenen i Møllehaves Trold tæmmes; men han har også været nød til at tage et vikarjob på en skole, tildels som musiklærer. Han har dog et par gange spurgt sig selv:”Hvad laver jeg dog her?” Den ene gang ville han skynde et par forsinkede småpiger ind, de vendte sig og sagde:” 2 minutter, ok? Vi snakker lige!”
  Den anden gang svarede en anden pige igen:”Nu lukker du røven, ok?”
  Karl Marx var jo inde på, at Markedsmekanismen, som den udfolder sig i kapitalismen, nok var den mest effektive; det smertede bare hans idealisme, hvorfor han var nødt til at sætte gang i Das Kapital. Ifølge konens fætter, der er økonomiprofesser, og som har skrevet bøger om Marx.
  Man må bare ikke tage fejl af kapitalisme og libertarianisme: sidstnævnte vil af grådighed have det hele for sig selv, og følger Ayn Rand, medens kapitalismen vil øge og vedligeholde den fælles kapital: derfor arbejder demokratiske socialister og kapitalister så godt sammen: SR-regeringen, for bare at nævne eet eksempel

  AagePK

  Saturday, December 22, 2018 at 13:00 GMT+0000

  • En sidebemærkning, du bruger udtrykket “starthjælp” sådan som de fleste opfatter det, som penge, der skal afhjælpe fattigdom når man er ved at etablere sig (og jeg er enig vedr. Store Klaus). Men regeringerne er uartige og bruger ordet “starthjælp” om en mindre ydelse, hvor tanken så er at man derved tvinger immigranter til at søge arbejde for ikke at leve i fattigdom.

   Det irriterer mig grænseløst, at regeringer kan finde på sådan noget, inspireret af George Orwell, 1984. Det er så skammeligt, jeg savner ord for det.

   Tak for historien om din elev, som blev musiker og tager vikar-timer i folkeskolen. Jeg forstår ham sådan set godt. Jeg gav engang en lussing til et stakkels barn, fordi to småpiger havde gemt sig i musiklokalet og jeg skulle et ærinde med telefon (det var længe før mobiltlf.) Heldigvis var forældrene (og inspektøren) ikke alt for vrede på mig – de vidste godt at jeg normalt ikke var sådan. Børnene tilgav mig vistnok også senere. Men man bør jo simpelthen planlægge at stoppe timen før og forklare at man har et vigtigt ærinde – somme tider tænker jeg på at de piger nu må være 50 år gamle og om de mon husker det som et traume. Uha.

   Kapitalisme ja, den fungerer under ganske veldefinerede grænser (der er en udmærket udredning i Wikip. Market_economy.)

   Donald

   Saturday, December 22, 2018 at 16:26 GMT+0000

   • Nej-nej-nej, u-ha-da.da: du må ikke på nogen måde sammenligne mig med regeringens newspeak: jeg mener jo netop hjælp i starten, hvor regeringen mener”opfordring til at skrubbe hjem hurtigst muligt”! Især, fordi de har lagt al deres fremtid i hænderne på DF (Dansk Forening —til indavlens fremme! Skulle man være i tvivl, bør man bare lytte til og kigge på diværste medlemmer!)
    Når jeg mener, at kapitalismen har sin plads, er de i et demokratisk samfund, hvor vi sætter rammerne, og ildsjæle af alle slagser kan udfylde disse, men ikke unddrage sig kontrol.
    I modsætning til Liberal Arrogance, der jo netop ikke er kapitalister, og som kun vil sætte rammer for samfundets muligheder for kontrol og indgreb.

    AagePK

    Saturday, December 22, 2018 at 18:17 GMT+0000

    • PS: læste du forøvrigt om Anders Samuelsens enorme forbrug mht indretning af sit kontor? Han har bl.a indvesteret i en ribbe: jeg tror, det er fordi han allerede nu vil være forberedt til at skulle klatre i træer! 😉

     AagePK

     Saturday, December 22, 2018 at 20:17 GMT+0000

     • Anders Samuelsen er god til at klatre opad i overført betydning (han har nu nået udenrigsministeriet, som i gamle dage var sidste skridt før statsministeriet!) det kan jo være, at han vil holde klatreevnen vedlige!

      Donald

      Saturday, December 22, 2018 at 22:44 GMT+0000

 5. Det er dejligt læse, at det går fremad med dig, Donald! Så flot at du kan kan tage på tur i København.
  Jeg tror, som Jørgen, at det kunne jo være, man blev så glad for det købte, at man en anden gang køber noget, der giver kunstnerne smør på brødet.
  Madame på Huskebloggen

  Gitte Jerner

  Saturday, December 22, 2018 at 16:00 GMT+0000

  • Ja, at kunne gå selv, som man siger, det kan ikke overvurderes! Nu med lommelygte, hvis man skulle komme ud for et sted hvor det er svært at se hvor jorden er 🙂
   Jeg er bange for at den økonomiske situation for de fleste kunstnere er så ringe, at det ikke rigtigt gavner dem at blive lidt mere elskede af nogle genbrugskøbere – jeg køber genbrugs CD’er uden at skamme mig, men ønsker at der vil være mere stats-støtte i form af opgaver, og betaling for arrangementer, og CD-afgifter til kunstnerne. Ellers mister vi vores kultur.

   Donald

   Saturday, December 22, 2018 at 22:39 GMT+0000


Comments are closed.