Tøm Papirkurven

… og se nu at få det sagt ordentligt

Hvor gammelt er Herlev Hospital?

Herlev Hospital synes jeg er nyt. Det er det nok ikke, men det var nyt for mig dengang det blev bygget i 70’erne; og da jeg arbejdede med IT fra 1983 var Herlev kendt for at være langt foran i anvendelsen af computere, de havde “en hel kælder fuld af store maskiner”. Der var også læger, som experimenterede med singleboard-computere, som kunne bruges til måleinstrumenter (gemme og bearbejde data fra måleinstrumenter). En af lægerne skrev et par bøger om, hvor let det egentlig var at programmere sådan en “microcomputer”; jeg har stadig de bøger, de er meget instruktive og faktisk lette at fortå. Som bekendt er computere i form af scannere, blodtryksmålere, aftalekalendere, journaler mv. en uundværlig bestanddel af hospitalsvæsenet i dag.

Men tilbage til Herlev: Man ville gerne have at dette nye byggeri var venligt og imødekommende, så man fik Poul Gernes til at vælge farver (Hvis du er københavner, så tænk på Palads-bygningen, der har “Gernes-farver”). Der har vistnok været en disput om man så måtte ændre det (selvfølgelig må bygherren gøre hvad han vil, ikke?)

Men her er en rest, et billede af en detaille fra et bekvemt toilet med brus og WC, væggen overfor WC med toiletrulle. Billedet må være mindst 20 år gammelt:

Hvad er det? Et askebæger over toiletrullen? den runde ting er et lille sæde, der er klappet op – kan bruges til mange ting

Advertisements

Written by Donald

Saturday, October 6, 2018 at 14:42 GMT+0000

Posted in Blogosofi

Tagged with

8 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Hm, et lite bord? Behagelige farger.
  Klem på deg og god bedring ❤

  Annemor Schønhaug

  Saturday, October 6, 2018 at 16:53 GMT+0000

  • Ja, det fungerer godt som et lille klapbord – eller et sted at sidde når man tager sko på 🙂 Tak tak og klem på deg! ❤ 🙂

   Donald

   Saturday, October 6, 2018 at 21:49 GMT+0000

 2. Donald, med al respekt: klapbordet ville nok ikke holde til dit korpus! Så lad være med at bruge det til andet, end det var tænkt til: en kom kaffe, eller øl, mens man får/fik sig en smøg, når man vågnede efter en evt operation. Den gang måtte man jo godt ryge, også på hospitaler. Nu må man ikke, gudsketakoglovfordet, til gengæld kan man snart få enestuer på Nyt OUH; det ved jeg så ikke lige, hvad jeg skal mene om: på en 2-mands stue kan man passe på hinanden, og hjælpe hinanden med småting, som man ikke lige vil besvære en tilkaldt sygeplejerske med. Til gengæld: jeg har også prøvet at ligge på gangen, og på en 4-mandsstue: de tre andre var damer! På hjerteafdelingen! Jeg synes bestemt, at feromonerne satte ekstra gang i dik-værket (nej, det er dik uden et c!!! 🙂 )
  En bygherre må IKKE gøre, hvad han vil! Droit moral tilsiger arkitekten ret til at blive respekteret: når først bygningen står der, og farverne er godkendt, må bygherren intet ændre et pænt stykke ud i fremtiden, jeg kan ikke lige huske, hvor længe. Det ramte Idrætshallen i Flensborg, at man ikke havde taget pedellen med på råd, inden bygningen blev godkendt: stable-stolene til foredrag o.lign blev opmagasineret under scenen, og skulle langes enkeltvis op gennem sufflør-kassen! Eller køres på sækkevogn gennem kælderen til en dør ud til det fri. Og man måtte ikke gribe ind i arkitektens værk. Det ville ændre, og ødelægge, helhedsindtrykket, må man forstå.
  På Aabenraa sygehus måtte jeg slæbe 70-kg tunge iltflasker fra hovedgangen ind gennem et mellem-rum, før jeg var i iltcentralen: arkitekten havde placeret 2 døre så tæt på hinanden, så vi ikke kunne køre direkte ind. Det kunne der heller ikke ændres på.

  AagePK

  Sunday, October 7, 2018 at 6:34 GMT+0000

  • Du milde kineser! Sikke nogle historier du har oplevet, en idrætshal, hvor man ikke måtte ændre på døre og vægge, så man kunne transportere publikums-stole frem og tilbage på en nem måde. Det er da utroligt uhensigtsmæssigt!

   Angående “klapbordet” – jeg havde faktisk siddet på et, inden jeg tænkte at det nok var et lille klapbord, så kvaliteten er der ikke noget i vejen med.

   Historien om Flensborg Hospital forekommer mig endnu mere utrolig. Der må være nogen regler om at man må udbedre skader og uhensigtsmæssige indretninger. Og der må da også indimellem være en arkitekt, som ikke er totalt tonedøv overfor kundernes behov, men ser det som sin opgave at betjene og forbedre – og selvfølgelig også tjene penge på at få lavet forbedringerne.

   Endelig en kommentar til enestue og flersengsstuer, jeg går også ind for at man er to eller tre. Jeg har gode oplevelser fra en 6-mandsstue, men det sjoveste var nu for nylig på Hillerød Hosp. hvor en dame kom på “min” tosengsstue og vi opdagede at vi havde en fælles bekendt, Dana Watsham, som ved meget om stoffer, farvning og … om katte. Det bekendtskab har jeg fået via Facebook, som jeg ellers ikke roser for sin foretagsomhed, men som dog skal roses for den grundlæggende ide om at man kan skabe kontakter baseret på interesser – og vedligeholde forbindelser på en meget nem måde.

   Donald

   Sunday, October 7, 2018 at 10:07 GMT+0000

 3. Jeg har læst at Herlev hospital blev indviet i 1976 efter 10 års byggeri. Det var et foregangshospital, idet der vel syntes at være en vis bevidsthed om at patienterne kunne være væsentlige at behandle menneskeligt.
  Det er jo meget interessant at læse AagePKs betragtninger om almen tåbelighed, og en af de måder man ofte kan konstatere det på er ved at se hvorledes toiletrulleholderen er anbragt i forhold til at kunne betjene sig af den stående som siddende. Det har meget ofte ført stor overraskelse med sig. Men bortset fra det er det lille klapbor ret smart. Placeringen antyder i øvrigt at toiletrullen er placeret nogenlunde fornuftigt her.

  Jørgen

  Sunday, October 7, 2018 at 17:44 GMT+0000

  • Tænk at det tog ca.10 år at bygge! Jeg fandt flg. på Herlevs egen hjemmeside:
   https://www.herlevhospital.dk/om-hospitalet/Organisation/Sider/Historie.aspx

   Byggeriet af sygehuset varede ti år, 1500 bygningsarbejdere var involveret, og byggepladsen var Skandinaviens største. Byggeriet var præget af skandaler, fordi udgifterne var fem gange højere end budgettet. Det gjorde det ikke bedre, at de øverste etager ikke blev taget i brug de første mange år, fordi de oprindelige forudsætninger havde ændret sig. //

   Jeg troede at man allerede var begyndt at bruge hospitalet i 1970 og at 76 var en mere officiel festlighed til markering af at nu var man rigtigt igang. Men det kan jeg ikke finde belæg for.

   Jeg burde måske have skrevet, at askebæger-holderen ikke findes på de andre badeværelser, – af en eller anden grund har denneher fået lov at blive siddende.

   Tak for kommentarerne!

   Donald

   Sunday, October 7, 2018 at 19:31 GMT+0000

 4. Årsagen til det megen IT-udstyr skal nok i væsentlig grad tilskrives lederen af Københavns Amts sygehus Herlevs (KAS Herlev) EDB-afdeling. Navnet var vidt kendt i 1970erne og 1980erne i hospitalsverdens IT-kredse som overlæge Mogens Jørgensen. Omkring 1980 havde jeg i nogle år fornøjelsen (det var det helt bestemt!) at samarbejde tæt med ham og hans afdeling under en længere implementeringsfase. Hans speciale var oprindelig intern medicin, men EDB greb ham og han byggede en i en del år succesrig afdeling op. Ovl. Mogens Jørgensen var udover en vidende IT-kapacitet også en person, der mestrede detaljen og de store linjer – meget gerne i den berømte cocktail af strategi og taktik.

  Erik Hulegard

  Monday, October 8, 2018 at 14:05 GMT+0000

  • Det må have været en sand fornøjelse! Man får gjort mere og kan se retningen, når man arbejder sammen i stedet for løseligt at prøve sig frem uden systematik. Jeg kan forestille mig at det, der greb holdet, var kombinationen af “EDB” og nytteværdi, i hvert fald var det sådanne tanker og observationer, som gjorde at jeg anskaffede de to bøger om “Microcomputere” af Steen Hannibal (og co-forfatter Birkvad). Nytten består jo i at man kan forme udstyr og tilgang til “regnekraften” hvis man ikke nøjes med at købe færdige produkter, og hvis man ved hvad man skal forlange af leverandøren.

   Donald

   Monday, October 8, 2018 at 16:05 GMT+0000


Comments are closed.