Tøm Papirkurven

… og se nu at få det sagt ordentligt

Skovbrand – i Tisvilde Hegn

Branddammen her er så tilgroet, at det ville tage et brandslukningskøretøj kostbar tid at opsætte filter og sugeslange, så man kan pumpe vand ud på brandtruede områder (ved brand)

Ved et møde i Byrådet for nogle år siden hørte jeg en diskussion om bevilling til brandslukningsudstyr. Man ønskede at bruge vogne, “tankvogne”, som selv medbragte vand. Ved at bruge sådan en kunne man vinde mange minutter og derved få en fordel, som langt opvejede at det var en begrænset mængde vand, man har til rådighed, og at udstyret ikke kunne pumpe reserverne i branddamme og gadekær fordi der er partikler og vissent løv i. Det er heller ikke så ligetil at bruge brandhaner. [Redigeret/DA]

Der står mange træer rundt om branddammen, det vil være vanskeligt at komme til med mere end ét køretøj – Burde man rydde?

De mest interessante, syntes jeg, var problemet med at transportere vand. Valgte man den store – største – “tankvogn” ville den være så farligt tung at køre med, at man kunne risikere at den længere transporttid neutraliserede fordelen ved at komme hurtigt igang!

Det tænker man nok ikke på, når man lige hører en brandbil med stige og tanke køre forbi med udrykning, men selvfølgelig, den vejer noget og kan også køre forkert.

Der er selvfølgelig en del branddamme i Tisvilde Hegn, men der er også lange strækninger, hvor der ikke er nogen, så nytten af dem vil være meget lille i tilfælde af skovbrand.

Jeg har oplevet en brand i Tisvilde hegn, et af de tørre steder, en varm sommerdag, hvor de store skilte advarede mod åben ild og forbød cigaret-rygning.

Brandvæsenet var mødt op, og den mand, som jeg var så heldig at høre fortælle om den akutte skovbrand, som kunne ses som rygende rester af nogle ældre fyrretræer, denne mand fortalte, at det faktisk ikke var så brandfarligt og at det ikke var så nemt at få antændt en skovbrand. Han fortalte, at en mand med barnevogn var set gå ind mellem træerne ved Strandvejen og op imod kyststkråningen, og han havde ikke haft et barn i barnevognen. Det kan have været benzin. Men branden ebbede hurtigt ud.

Der blev plantet små fyrretræer på det sted efter den sommer. Hver gang jeg kommer forbi det sted, hvor der dengang stod de forkullede rester af nogle små fyrre, tænker jeg at det er hurtigt, at træerne er vokset op – man kan kun finde en forkullet gren, hvis man leder grundigt.

Dette er en branddam, hvis nogen skulle være i tvivl

Er vi for lidt parate til brandslukning? Har brandmanden ret i at det er svært at starte en skovbrand? Hvorfor har Los Angeles i Santa-Ana området SÅ mange skovbrande, hvoraf nogle endda medfører store skader? Kan man inddæmme Santa Ana skaderne inden der opstår skovbrande?

Virker brandbælterne i Tisvilde Hegn?

Written by Donald

Wednesday, April 18, 2018 at 11:07 GMT+0000

4 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Californien har et tørkeproblem, der er meget, MEGET større end vi nogensinde har været i nærheden af; det forstærkes af nogle usandsynligt tørre vinde. En bror til en kollega boede i det område, jeg mener nu det hed Santa Barbara, og de mistede hus og det hele i en skovbrand. De blev endda afbilledet i Se og Hør dengang.
  Vestjylland kan have noget af det samme: øvelsesskydning på Borris Hede sætter sommetider ild i granaternes nedslag, der er fyr(!) og lyng overalt; men det slukkes let med branddaskere, der ligner løvriver, og så efterslukker man med lidt vand.
  På spejderlejre skulle hver patrulje medbringe en branddasker. De er mere effektive end de ser ud til. Og koster en plovmand.

  AagePK

  Thursday, April 19, 2018 at 15:48 GMT+0000

  • Santa Barbara er udenfor Los Angeles, men det er ellers samme forhold, som gør sig gældende dér. Måske vindene har fået lige netop *det* navn, fordi der er flere, der har oplevet dem i Los Angeles/Santa Ana. Ellers er skolebetegnelsen for denne type vind “Føhn vinde”. (Husker du “føhntørring: 5 kr på skiltet hos den gamle frisør?)

   Donald

   Thursday, April 19, 2018 at 18:03 GMT+0000

   • Med Santa Barbara mente jeg det område i Los Angeles, hvor Øhlenschlægers boede.
    Vinde opstår jo, når luftmasser afkøles, og der herved sker et trykfald: så vil nabomasserne strømme til for at udligne trykforskellen. Fønvinde afgiver deres fugt i højderne, og stiger i temperatur, mens luftfugtigheden falder, hvorved den ender som en tør og varm luft: det er det, der også sker i Norge, og som derved påvirker vejret i Vendsyssel og langt ned i Nordjylland. Det var det, jeg hentydede til mht tørken over Borris skydefelt.
    I Santa Barbara sker fænomenet ved aftenstide, når solen går ned, og det manglende skydække får varmeudstrålingen til at stige voldsomt: undertrykket flytter luftmasserne inde over Mojave-ørkenen ud mod kysten, helt fra Idaho, Nevada og Utah. Vinden er så varm og tør, så planterne tørrer voldsomt ind, og så skal der ikke meget til, før skovbrandene hærger. Øhlenschlæger-familien blev ramt af den såkaldte Painted Cave Fire i 1990, såvidt jeg husker. Så navnet Sundowner kan skyldes, at det som regel starter om aftenen; men også det spanske navn for føn Zonda menes at være involveret.

    AagePK

    Thursday, April 19, 2018 at 19:27 GMT+0000

    • Ja, den brand, Painted Cave, kan man slå op i Wikipedia. Det må jo have været forfærdeligt!

     Schweizerne kalder den føhn-vind og det har åbenbart slået an i den danske skolekultur. Enlænderne har ikke lignende fagudtryk, men nøjes med enten “Santa Anas” eller “Warm winds”.

     Jeg blev lidt forskrækket, da jeg så at Øhlenschlæger har været i USA. Nåh … ikke Adam? Og han har ikke efterladt sig nogle digte derovre? 😀 😀 😀

     Donald

     Saturday, April 21, 2018 at 2:21 GMT+0000


Comments are closed.