Tøm Papirkurven

… og se nu at få det sagt ordentligt

Dyrkningsmetoder for tempererede egne

Lidt sne den ene dag og lidt mere den næste

De første uger af Marts var kolde, indimellem kom der sne. Her et billede fra 20. Marts med lidt sne. Den ene gang smeltede sneen om eftermiddagen, senere, da der igen var frostgrader, blev den liggende et par dage.

Det er meget interessant at læse “Naturjournal” og andre websider/skrifter om dyrkningsmetoder, og årets gang; det er specialist-viden i dag, men det er viden, uden hvilken vores samfund ville mindske forsyningssikkerhed. Man skal aldrig overlade alt til specialister – så jeg læser med rundt omkring så ofte jeg kan.

For at det skal lykkes med vinterafgrøde, skal man kende optimale tidspunkter for såning, gødskning og høst – ellers er der risiko for at vores (gode gamle) tempererede klima ødelægger afgrøden.

Det er ikke længere siden end min barn- og ungdom (1950-1980) at man ikke brugte vintersæd i større udstrækning – om overhovedet. Jeg husker de brune vintermarker. Jeg tror at jeg her i Vejby så vintersæd første gang omkring 1990.

Vi ved allesammen at et lag sne kan fungere som en dyne. Jeg husker nogle krokus i Frederiksberg Have, som brød igennem sneen og lige omkring dem var sneen smeltet – hullet var større end planternes stængel, men ikke meget.

Men for planter, som ikke er tidlige (løgplanter med “kølevædske” i bladene) er frosten livstruende, fordi cellerne sprænges.

Vintersæd kræver helt særlig viden. Farmer/Naturjournal har fortalt om vækstpunktet, om hvorvidt rødderne når ned til jord, der ikke er frosset.

Således udstyret med grundlæggende viden fra Naturjournal kan man få mening i en reklame for en ny vinterraps, kaldet “Butterfly”, fra KWS frø:

Overvintring: Ny og kompakt voksende liniesort med en særdeles god vinterfasthed. Den helt unikke overvintringsevne i sorten skyldes blandt andet, at sorten ikke strækker sig i efteråret, selv ved meget tidlig såning. Sorten holder sig også tilbage i det tidlige forår, hvor knopperne beskyttes af bladene i rosetten mod sen nattefrost.

Written by Donald

Wednesday, March 21, 2018 at 19:32 GMT+0000

Posted in Mark

Tagged with ,

2 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Butterfly er netop den vinterrapssort jeg har sået i denne sæson, og den opfører sig faktisk helt som i beskrivelsen.
  Jeg her de senere år dyrket søstersorten Quarts, som havde de samme egenskaber. Butterfly er i forsøgene blot mere højtydende.
  https://sortinfo.dk/Oversigt.asp
  Det er interessant, at nogle linjesorter kan klare sig for hybridsorterne, som dog trods alt har krydsningsfrodigheden med. -Ikke mindst, da linjesorterne er langt billigere at opformere og derved også billigere i udsæd for os brugere. (Ca. halv udsædspris.)

  natural2222

  Wednesday, March 28, 2018 at 2:02 GMT+0000

  • Tak for link, en god oversigt, ja, det er meget interessant. Jeg havde også undret mig over, at man dyrker hybrider, eftersom man jo må lave frø med møje og besvær udaf blandingssæd – eller noget lign. – emne for en anden gang.

   Donald

   Wednesday, March 28, 2018 at 6:29 GMT+0000


Comments are closed.