Skriv løs

… og se nu at få det sagt ordentligt

Hvad husker man egentlig

På en tur Lørdag d.24. Februar kørte jeg til Frederiksværk og derfra ad hvad Frederiskværkerne kalder Frederikssundsvej (vej 211) forbi en kro eller to ad langs Roskilde Fjord, en rute, som jeg holder meget af på grund af engene og de smukke udsigter.

Der er kommet et par rundkørsler, ellers ligner det sig selv, som man siger.

Jeg kørte for en gangs skyld ind i Frederikssund og nød smukke pladser og bygninger (og ignorerede andet).

Frederikssund Rådhus (til højre) og kommunekontorer (til venstre)

Så slog det mig, at jeg som 11-årig sparede sammen til en sovepose og et kompas, og kørte med en legekammerat til Frederikssund på cykel, dér var et vandrehjem, hvor vi sov. Næste dag gik det videre gennem Hornsherred til Roskilde – og så videre.

Erindringen om Frederikssund dengang var en lang gade med dårlig belægning, brosten med lidt asfalt, huse med haver omkring, ikke bygade-agtigt, og en lang bakke ned til en station med godsbanegård, ikke noget S-tog. Der var intet fra erindringen, som jeg kunne genkende. Det meste bliver jo ændret, nedrevet, ombygget, når en kommune vokser fra 3-4,000 i 1950’erne til 10 – 20,000 eller endda mere i dag (hele kommunen har 45,000 indbyggere).

Jeg husker at damen, som bestyrede vandrehjemmet, var så venlig at reparere sækken til min sovepose, der var røget en strop af og det syede hun for mig.

Frederiksværk Nordhavn

Written by Donald

Saturday, February 24, 2018 at 23:58 GMT+0000

Posted in Byggeri

Tagged with

4 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. “…forbi en kro eller to..”
  Det får mig til at tænke på en gammel tegning med Andy Capp, Kasket-Karl på dansk, der er på turisttur i bus langs kysten:” On your left we just now passing the oldest pub on the coast” lyder det vi højttaleren, hvortil Andy råber:”Why?”
  Så nu tilspørger jeg dig:”Hvorfor i alverden kørte du da FORBI de kroer?”
  Jeg har kun været 3 gange i Frederikssund: første gang i min barndom, som 10-årig, fordi min far gerne ville vise mig Willumsen-museet. Og det syntes jeg godt om.
  2. gang, fordi vi skulle besøge min kones farbror Aksel, der var lærer der i byen; han var bl.m.a. en stor lepidopterolog: han samlede på sommerfugle. Bl.a havde han skuffer, hvori der var 20-30 sommerfugle udklækkede af samme kuld: så kunne han studere, om der var forskel på de mange søskende.
  Men ellers var han en flink mand.
  3. gang fulgtes vi med vor datter: i anledning af Københavns rolle som kulturby, i 1997 vistnok, var hun en del af en installation: hun læste, sammen med en veninde, op af nogle tekster af Willumsen, og videoen blev vist på en skærm sat ind i et metalstativ. Den anden piges far Kevin havde skrevet og indspillet et stykke musik til samme udstilling, på orgel. Det var meget lærerigt for Sofie. Hun kendte i forvejen Willumsen, som hun havde lært at kende på Odden i Vendsyssel, hvor vi besøgte Viktor og Kirsten, der havde samlet forstudier o.lign af Willumsen, og hvor de havde indrettet museum. De var nogle hyggelige mennesker, som tidligere havde drevet avis på Ærø, bl.a.

  AagePK

  Monday, March 19, 2018 at 13:31 GMT+0000

  • Den er herlig, den Kasket Karl bemærkning! Ja hvorfor kørte jeg forbi? Jeg var sløj på grund af virus og lommesmerter, derfor nøjedes jeg med sight-seeing. 😀

   Donald

   Monday, March 19, 2018 at 20:42 GMT+0000

 2. Kan ske vi drager til Frederikssund en tur – for at gå gennem byen og en tur ved vandet. Jeg har ingen barndomserindringer derfra, men jeg var i byen den novemberdag i 1972 min datter blev født.
  Nu er det enret sørgelig forestilling. Byen er overfyldtmed genbrugsbutikker og underfyldt med andre butikker, dvs. de er flyttet hen i et center hvor befolkningen kan tro det er sommer hele året.

  Jørgen

  Wednesday, March 21, 2018 at 15:27 GMT+0000

  • JA, man kan godt få på fornemmelsen at forretninger satser på det anonyme “mall” concept, forretningscentre, arkader, som vi har set andre steder. “Gallerierne” i Hillerød skulle være supplement til den anden forretningsboble kaldet “Slotsarkaderne”, men butikkerne lukkede igen – det var ikke bæredygtigt.

   Jeg kender heller ikke Frederikssund særligt godt, men en køretur gennem udkanten og ind omkring Rådhuset og ud til Nordhavnen, som må være ny, og videre til noget landsbyagtigt “Oppe Sundby” med landsbykirke for enden af en blind vej.

   Hvis jeg skulle gå en tur, skulle det være i havnen – men jeg var syg den dag.

   Donald

   Thursday, March 22, 2018 at 21:28 GMT+0000


Comments are closed.

%d bloggers like this: