Tøm Papirkurven

… og se nu at få det sagt ordentligt

Ellers var du ikke blevet født

Er det en god forklaring fra Etisk Råd? En forklaring på hvorfor i det mindste ét medlem af Etisk Råd går ind for anonyme sæddonorer?

Skal hensyn til barnet sættes til side for hensyn til forældrene?

Advertisements

Written by Donald

Tuesday, February 13, 2018 at 12:34 GMT+0000

Posted in Blogosofi

Tagged with

6 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Da Peter Lundin blev afsløret og dømt, fik Cryos, som sædbanken hed engang, travlt: ifølge BT skulle der ryddes op, eftersom Lundin angiveligt havde været storleverandør. Det samme gjaldt, da Heine Nielsen blev dømt for drabet på en lille pige.
  Da min datter startede på universitetet, fik hun et velkomstmagasin: deri var der en stor annonce fra Cryos, der lokkede med skattefri indtægt som sæd-leverandør. Altså sex på Statens regning, mine skattepenge?
  I en udsendelse om bl.a. fru Stork, jordemoder, der så det som en opgave at skaffe anonym sæd til lesbiske par, mødte vi så en ung kvinde, der havde undret sig over, hvorledes 2 kvinder kunne få et barn sammen, uden at hun derfor var blevet introduceret for en far. Hende, der havde båret barnet, kunne godt sætte sig ind i datterens situation, og prøvede på at hjælpe; den anden fandt det mildest talt irrelevant. Måske var hendes kulde årsagen til, at parret skiltes. Men jordemoder Stork ville heller ikke hjælpe. Pigen fandt dog frem til en homoseksuel mand i Christiania, som indvilligede i at få taget en gentest: den var dog negativ. Kort tid efter døde han, misbruget tog livet af ham.
  Det er tidligere blevet fremført, at sex ikke er en menneskeret. Heraf følger vel, at det at få et barn, heller ikke er det. Eller gælder der forskellige rettigheder for forskellige mennesker?
  Danmark er mig bekendt det eneste land, der tillader anonyme donorer: det strider nemlig mod FNs Børnekonvention, der udtrykkeligt slår fast, at børn har ret til fuld identitet, og nationerne skal gøre deres yderste for at hjælpe. Og her hjælper Etisk Råds formand så absolut ikke, når han stiller den slags, for mig stærkt sjofle spørgsmål: ville du da helst ikke været født? Jamen, for vis skyld blev jeg da født, når ikke mine basale rettigheder bliver respekteret? Bliver jeg så respekteret? Eller er jeg bare et stykke legetøj? Måske en reservedel, fordi mine forældre, eller ældre søskende har en fejl, jeg evt kan levere reservedele til? Raske stamceller, nyrer, hornhinder? Hvor går grænsen?
  ” Om nogen forarger en af mine små, da var det bedre, om han fik en møllesten om sin hals, og han blev sænket på havets dybeste sted!” Ifølge hukommelsen.

  AagePK

  Wednesday, February 14, 2018 at 14:31 GMT+0000

 2. Peter Lundin? men det kunne man måske ikke vide så meget om da han afgav sæd. Jeg kan godt forestille mig hvordan sædbanken somme tider må på arbejde. Det er vel derfor de foretrækker unge studerende, som har det godt med deres studier og klarer sig godt. Men med de latterlige beløb, som man udbetaler (jeg husker noget med 250 kr. dengang det var “mange penge” i lommepengesammenhæng, ikke at jeg nogensinde har overvejet det, men der blev jo lavet reklamer i aviser og det var et muntert samtaleemne på kollegiekøkkener) så er det nok noget andet, der har drevet Lundin og Heine Nielsen, som jeg måtte slå op for at finde ud af hvilke meriter han havde:

  Manden blev dømt for at have påført den lille pige kraftige hjernelæsioner ved stump vold og ruskevold. Det er dermed anden gang, at Heine Nielsens voldelige adfærd har kostet et lille spædbarn livet.

  Men hele manøvren med anonyme sæddonorer er jo et ømt spørgsmål. Hvis man diskuterer det, og en kvinde forsvarer det med at der ikke var noget alternativ, – “ellers var barnet ikke blevet født”, eller lignende, – så vil man jo ikke risikere at gøre nogen levende børn kede af det.

  Diskussionen skal ud i et større forum (som den har været fornylig, kunne jeg forstå på min turledsager forleden) men på en måde så den ikke fører til sorg, skyld eller skam.

  Donald

  Wednesday, February 14, 2018 at 20:19 GMT+0000

  • Min anke går på, at Cryos for ussel mammon har tilsidesat et større udredningsarbejde: hvem er det, der melder sig som anonym donor, når de godt kunne tillade, at anonymiteten kunne ophæves efter barnets 18-års fødselsdag. Det gør man i USA, og i Tyskland, og man arrangerer møder, ligesom “Sporløs” gør det. Så barnet får fred i sjælen, og ikke tror, donoren blot var ude på en glad aften med penge på lommen. Det var 450 kr skattefrit dengang i 2005.
   Vi har jo også måtte opleve, at en mand forsynede flere kvinder, hvorefter det viste sig, at der fulgte arvelige sygdomme med. Jeg mener, at Cryos i den grad har svigtet sit ansvar, så de burde stoppes. Brug pengene på at overbevise kvinderne om, at de må påtage sig det lod at være barnløse, fremfor, at der fødes ulykkelige børn: de koster også i psykologhjælp, eller medicinsk behandling for arvelige sygdomme.

   AagePK

   Wednesday, February 14, 2018 at 21:18 GMT+0000

   • Ja jeg er bare så enig, så det halve kunne være nok. Jeg er forarget på Cryos og kunne godt tænke mig at grave lidt mere i det, du siger om beløbet og motivet til at “dele sin sæd”.

    Jeg kan ikke huske det og er ikke sikker, men var det ikke indehaveren eller stifteren af Cryos, som havde leveret for meget sæd og var blevet far til flere, der havde hans sygdomsanlæg?

    Donald

    Thursday, February 15, 2018 at 0:14 GMT+0000

 3. Jeg er ganske enig: Det er ikke en menneskeret at få børn, og jeg ser flere potentielle problemer i anonym donation. Søskende kunne fx få børn sammen uden at vide, at de er søskende.
  Jeg er i øvrigt stærkt imod, at staten betaler for kunstig befrugtning, jvf. igen det med at det ikke er en menneskeret at få børn. Der er temmelig meget andet, staten kunne bruge penge på på mere fornuftig vis.

  Ellen

  Sunday, February 18, 2018 at 8:36 GMT+0000

  • Jeg er helt enig.
   Husker jeg rigtigt at der også har været over-ivrige donorer og genetiske sygdomme med i billedet?

   Donald

   Sunday, February 18, 2018 at 22:30 GMT+0000


Comments are closed.