Tøm Papirkurven

… og se nu at få det sagt ordentligt

Maskinen har fået gigt

Den computer, jeg bruger mest, er ved at være gammel, og den ene disk har udviklet områder, som ikke kan skrives/læses.

Det er egentlig ikke så underligt, for hvis jeg husker rigtigt har disken kørt i 7 år uden stop.

Jeg burde allerede for længe siden have kopieret det hele over på en anden diske og så ellers lukke ned, rense for støv, når den nu alligevel er åben, og skifte disk ud og starte igen.

Den her viste pakke kan bruges til at tilslutte en disk, og skrive på den. Den pakke er købt i Aldi for mindst 10 år siden. Jeg købte to, og den anden kan jeg ikke lige finde … Det var nok derfor jeg købte to i sin tid.

Jeg søgte på web efter samme slags adapter, og det findes, firmanavnet er det samme. Det undrer mig lidt, for man skulle tro, at der stod konkurrente på stribe for at få lov til at lave en ting, som er så praktisk – men man køber åbenbart hellere en såkaldt USB harddisk, der benytter samme princip, men pakker det ind i en pæn kasse.

Med denne enhed kan man sætte en harddisk på et USB stik og skrive og læse det med en computer – hvis ellers man har et styresystem, der kan omforme USB til en diskforbindelse (d.v.s. der konverteres 2 gange)

Advertisements

Written by Donald

Friday, February 2, 2018 at 23:51 GMT+0000

Posted in Blogosofi

Tagged with

8 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. På mine gamle Windows-baserede laptops skulle man af og til defraktionere harddiscen for at holde dem vågne: er det en mulighed hos dig, eller er den passé på det område? For det er mine, eftersom de ikke mere blev “understøttet” vha opdateringer af XP.
  På mine MacBookPro’s har jeg endnu ikke fundet defraktioneringsknappen; men på trods af mine 24 kilo billeder og videoer er den da også kun halvt fyldt. Jeg synes dog, den er blevet lidt træt på det sidste, men det tilskriver jeg nye opdateringer i HighSierra. Det er jo enorme pakker, der følger med i hhv iTunes, Siri, FaceTime, iBooks, Garageband og hvad har vi: ting, jeg aldrig kommer til at bruge.

  AagePK

  Wednesday, February 7, 2018 at 16:39 GMT+0000

  • Som programmør og systemadministrator gennem snart 40 år har jeg ikke problemer med at finde ud af hvad der er galt, men man skal jo holde øje med signalerne i forvejen, og det havde jeg ikke været så grundig med de sidste par år.

   Hvis man kan se væk fra en del af de underlige specifikationer, som man ikke lige har brug for, så er det ret nemt at læse sysloggen (svarer vist til MSoft “system log” eller “eventlog”. Exempel her: der er noget galt, når systemet ikke kan læse en disk og iøvrigt heller ikke kan erstatte den dårlige data-blok (disk block) med en anden blok.

   /var/log/syslog.6.gz:Feb 1 05:30:21 saturn kernel: [71026.881168]
   EXT2-fs (sda2): error: ext2_get_inode: unable to read inode block – inode=40353796, block=80707586

   /var/log/syslog.6.gz:Feb 1 05:31:32 saturn kernel: [71097.626707]
   sd 2:0:0:0: [sda] Add. Sense: Unrecovered read error – auto reallocate failed

   Nu er det en uge siden, og jeg har ikke fået koblet den nye disk på endnu! Må igang! 🙂

   Det er selvfølgelig en fordel, at man ved, hvad en inode er, men det er ikke afgørende her. Samme gælder udtrykkene ext2, Sense, reallocate osv, – man skal slå op eller vænne sig til at huske, at man gætter og at gætning er usikkert, ellers ender man jo med nye fejl :mrgreen:

   Donald

   Wednesday, February 7, 2018 at 17:13 GMT+0000

 2. Jeg bruger hele to eksterne harddiske til backup. Den ene ligger godt gemt i Den Stråtækte og den anden ligger i Sverige. Jeg ville blive SÅ ked af af det, hvis jeg mistede mine billeder, og de fylder for meget til. at jeg kan have dem i skyen. Eller … det kan jeg jo godt, men det koster alt for meget, fordi jeg skal bruge en terabyte. Mine dokumenter ligger på harddiske OG i skyen – det kan man da kalde at gå både med livrem og seler, men better safe than sorry. Jeg har set/hørt for mange eksempler på manglende backup til selv at ville risikere noget.

  Ellen

  Thursday, February 8, 2018 at 17:27 GMT+0000

  • Hvor fornuftigt – fantastisk klogt. Sådan nogle extra harddiske er uvurderlige og faktisk en økonomisk anskaffelse. 🙂

   Donald

   Thursday, February 8, 2018 at 19:49 GMT+0000

 3. Så! Der fik du vækket min dårlige samvittighed.
  Jeg kan f.eks. ikke finde ud af at kopiere mine e-mails. Jeg har faktisk flere tusinde selvom jeg har slettet dem uden blivende værdi.

  natural2222

  Friday, February 9, 2018 at 3:47 GMT+0000

  • Backup af mail på Windowssystemer er mere kompliceret, end det behøver at være – har lige slået op og fået 2-4 forskellige svar. Ideelt set skulle du kunne tage kopi af en “mappe” eller “folder”.
   Jeg vil se nærmere på det senere og vender tilbage.

   En ekstern harddisk med stor lagerkapacitet koster mellem 500 og 1000 kr. Man kan sikkert få nogle designer-look som koster mere.

   Det første, du må kigge på er om ikke outlook eller den mail-klient, du bruger, har et menupunkt under “filer” eller “tools” eller “værktøjer” hvor der er hjælp til backup.

   Donald

   Saturday, February 10, 2018 at 13:13 GMT+0000

 4. Selvfølgelig kunne der ske noget med vores ting og sager på papir, men sårbarheden er nok mindre end når man har ting og sager på elektronik, så at sige. Jeg regner med at have nogenlunde styr på det hele, men er vist ikke helt så systematisk som Aage. Der er således plads til forbedringer.

  Jørgen

  Friday, February 9, 2018 at 19:28 GMT+0000

  • Det er interessant at du har den holdning, Jørgen. Min opfattelse er den samme (først troede jeg du mente at elektroniske dokumenter var mere “sikre”, men heldigvis opdagede jeg at jeg læste forkert!)

   Elektronik kan smadre en mindre virksomhed, hvis disken pludselig står af. Jeg har med min begrænsede flade hørt om to sådanne tilfælde, en bilforhandler i Kolding og en pølsemager i Kjødbyen.

   Nutildags bruger mange mennesker backup hos Google eller lign. og det kan faktisk godt betale sig, indtil videre er det sikrere, men en offentlig instans eller en stor virksomhed må ikke gøre sig afhængig af blind tillid til et-eller-andet-firma eller et produkt (som Mærsk, der tabte milliarder på at måtte lukke den kinesiske container havn.)

   Donald

   Saturday, February 10, 2018 at 13:15 GMT+0000


Comments are closed.