Tøm Papirkurven

… og se nu at få det sagt ordentligt

Spionskib eller spejder

Med moderne udstyr kan man opspore fiskestimer – er dette en scout-båd, som løber forud for de store trawlere? Den har selv trawl

Det er et smukt velholdt skib – der sad nogle fisk i et net, som var rullet sammen, og mågerne prøvede ihærdigt at få fat i dem – en gang imellem lykkedes det at trække en fisk ud mellem nettets tråde (hvad hedder sådan nogle i fiskersprog?)

For ca. 40 år siden havde jeg en ven, eller to, som snakkede om to smukke sejlskibe, der lå i nærheden af Langebro, ved slotsholmen, ved den gamle fragtkaj, som ikke længere blev brugt.

De to sejlskibe havde høje master og mange antenner. Dengang var det mistænkeligt. Min kammerat, hvis far arbejdede på Malmø-båden, som lagde til lige dér i nærheden, havde mødt nogle amerikanere, som sagde det var deres skibe. At de kunne leve uden at flytte skibene og uden at snakke om penge var lidt af en gåde, syntes han, og han udnævnte dem derfor til spioner, amerikanske spioner. Det skal da ikke undre mig, om han havde ret.

Men nu til dags har selv den ydmygeste 6-fod båd en GPS (måske i lommen) og en “Furuno” og/eller ekkolod, mv. så man kan se hvor man er, og hvor dybt der er – så man kan navigere i tåge, ikke uden en vis usikkerhed måske, men med gode chancer for at finde hjem i tæt tåge. Jeg tænkte at en af læserne måske ved mere om hvor mange antenner, man skal have?

Advertisements

Written by Donald

Monday, January 29, 2018 at 22:36 UTC

Posted in Hav

Tagged with

8 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Man skal tihvertifald have alle antenner ude!
  Så finder man ud af, at skibet hedder Christina Mortensen, rhederen hedder Michael Fabricius Mortensen, og han har hjemme i Gilleleje. Skibet er en trawler, så nettet er et trawl, og det er knyttet af garn. Har du aldrig oplevet at blive indfanget af de garn, kvinder sætter for os uskyldige unge mænd? Jeg kunne godt fortælle mange historier under kapitlet Metoo. 😉
  Trawleren hed forøvrigt Anette Heinrich, da hun blev bygget i 2003, og havde nr SØ 31. Da var den hjemmehørende i Sønderborg. Det nuværende H står jo nok for Helsingør.
  Men udover almindelig kommunikation skal der jo også være antenner, der formidler bådens position, af hensyn til tracking for fiskeriinspektion osv. Lige nu må Christina Mortensen være ude med garnene, hun ligger i hvert fald ikke i Gilleleje, eller bare i nærheden. Men oppe mellem Bergen og Shetlandsøerne ligger en del uidentificerbare fiskerbåde, der bare melder “Fishing”. Det kan du se på marinetraffic.com

  AagePK

  Tuesday, January 30, 2018 at 12:47 UTC

  • Nå, Christina ligger så og fisker lige nord for Putgarten, men hun har åbenbart slukket for radioen, så hun kan kun findes ved aktiv søgning. Eller sådan noget. 🙂
   Men gad vide, hvad hun fisker efter, var der ikke noget med lukkede kvoter eller sådan noget? Du må spørge dig for, når hun anløber Gilleleje.

   AagePK

   Tuesday, January 30, 2018 at 14:05 UTC

   • Hvis ham den rare fisker kommer ned til en eftermiddagsbajer næste gang jeg er i Gilleleje, skal jeg spørge ham. Han ved hvad de forskellige gør. Men det er ikke sikkert at jeg gør Christina en tjeneste ved at spørge, vel? Fiskeri-inspektøren bor lige i nærheden og de kan selvfølgelig også finde position og track på deres egen Marinetraffic. I Kastrup brugte Flyveledelsen (Naviair) hovedsageligt 3 store radar’er, to i Danmark (sydøst og vest, tror jeg det var) og en i SørNorge på et fjeld, måske en kilometer oppe, måske 1100 m. – som udover Skagen og Aalborg kunne dække det meste af de to andres områder.

    De kunne gå ned i så små detaljer, detailler, at de kunne se lastbil-udstødningen på Øresundsbroen. Det er den slags radar, man bruger til at fange fly, som slukker for transponderen.

    Jeg glemte at skrive, at “ham fiskeren” er en herre på alder med mig, han har arbejdet siden han var teenager, har stået i så meget koldt vand at det har ødelagt benene. Jeg har kun mødt ham to gange, og jeg kunne godt mærke han var skeptisk overfor mig og Malte, sådanne to bymennesker.

    Donald

    Tuesday, January 30, 2018 at 20:57 UTC

  • Oh kvinder! Man skal vel bare forstå redebyggerinstinktet. Men jo, jeg har været indfanget i de garn, kvinder sætter for uskyldige unge mænd, men jeg er ikke sikker på at det var så slemt.

   Man kan godt se navnet på billedet på styrehuset. Og ja, man kan finde hende med Marinetraffic, som jeg ellers havde opgivet, fordi der kom flere og flere forvirrede ruder og firkanter. På Marinetraffic er der også billeder af hende, før hun skiftede navn, SØ31 – Sønderborg. Jeg synes ikke Marinetraffic er så god til at få nye billeder.

   Jeg kan godt forstå at der skal være antenner til både radar, radiokommunikation og positions-GPS eller transpondere. Men SÅ mange?

   Behøver man antenne til et ekkolod under skibet?

   Måske ligger den stille ved Putgarten (Rügen) fordi den skal mødes med Russere?

   Donald

   Tuesday, January 30, 2018 at 20:48 UTC

   • Min halvstedbror Niels var radiomekaniker i Tromsø, han monterede også udstyr til fiskebådene, der skulle finde de garn, de havde sat. Pga stærk strøm kunne bøjerne godt trækkes ned under havets overflade, så var det lidt nemmere at finde dem, når de udsendte radiosignaler. Kommer jeg lige i tanke om.
    Historien om H 29 Christina fandt jeg på fiskeforum.dk. Gad vide, om de gamle romere havde et fiskeforum-romanum??? 😕

    AagePK

    Tuesday, January 30, 2018 at 21:13 UTC

    • Radiobøjer, det er en god måde at lave spionudstyr. Titlen var iøvrigt ment som oplæg til en diskussion om man kan være bekendt at spionere mod folk, men egentlig hellere vil være gode venner med, eller om det simpelthen er dumt at lade være.

     Jeg kender også fiskeforum, ja, det er et herligt website. Jeg er ikke så imponeret over vores moderne teknik, som man bør være, selv om jeg måber over de mange nyttige anvendelsesmuligheder, som jeg ikke havde tænkt på. Internet (uden web) var først og fremmest en idé om at dele viden, og det kommer man væk fra, hvis man bliver ved med at lave server-klient systemer, og login og betalinger; det kan være nødvendigt, men det var ikke meningen at “net” skulle erstatte menneskelig kommunikation. Skole. Studier.

     Vore vidunderlige religions-lærer, pastor Erik Stub, fortalte om romerne: De kunne organisere, Middelhavet bandt tingene sammen. Man kunne udgive en bog på 8 dage! (Hvis man havde råd!) skrivere skrev, og hvis der var én, der dikterede, og 30, der skrev, så havde man 30 bøger på et par dage, afhængig af tykkelsen, naturligvis, og med romerske veje og skibe, som havde slavekraft til at sejle i modvind, kunne man komme fra den ene til den anden ende af riget på – hvad sagde han, 2-3 dage eller 8 dage?
     -?-

     Donald

     Tuesday, January 30, 2018 at 21:21 UTC

 2. Heisann, takk! Og med ditt bilde ser jeg fram til mange fine turer på havet til sommeren…. i vår båt!

  bjorgnin

  Tuesday, January 30, 2018 at 17:18 UTC

  • Ja, det skal blive smukt vejr igen! En dejlig sommer, håber vi. Jeg er ikke bange for lidt sommerregn, tværtimod tænker jeg at det renser luften og iøvrigt hjælper os med at dyrke jorden.

   Donald

   Tuesday, January 30, 2018 at 20:58 UTC


Comments are closed.