Skriv løs

… og se nu at få det sagt ordentligt

Screwed-II

For 31 år siden lå her en manufaktur som bl.a. solgte gardinstænger – vi lukker snart, sagde damen mens manden stod lidt i baggrunden. Vi har ikke været på ferie i 30 år, så nu er det vist på tide …

De var gift, de to. Hun sagde at manden ikke turde holde ferie, for det var jo om sommeren, at der var salg; – sandt nok, de havde et blandet udvalg af sommertøj og hvad man ellers har brug for i et sommerhus.

Hun holdt ord. De lukkede kort efter og de drog på ferie, solgte butikken, ny ejer murede døren til – trappetrinene ses stadig, og huset er nu boliger.

En anden Vejbyboer fortalte, at den unge manufaktur-handler i begyndelsen havde lejet halvdelen af butikken – man gik ind ad én yderdør og så kunne man gå til højre eller venstre, – jeg fandt aldrig ud af hvad den anden forretning havde været. Efterhånden havde han ved flid tjent nok, så de kunne leje den anden halvdel, købe huset, flytte ind, – sætte i stand.

Moderne gardinstænger er jo en genial opfindelse, små plastik-øjer som glider let, et bånd med krog-lommer som syes på gardinets overkant, og små kroge, som passer til båndet og som kan hægtes i øjerne på gardinstangen.

Metallosofi

Det er lidt underligt, at jeg opfatter dem som “moderne”, men jeg husker jo de gardinstænger, som sad i mit barndomshjem, rundagtige metalstænger, bøjet på maskine, med et ca.10 cm. stykke bøjet vinkelret for enderne og med et lille hul; det kunne sættes på et metalbeslag med en knast, som passede til enden af gardinstangen og som derved holdt gardin+stang på plads – hvis de ikke vejede for meget. Billigt og nemt at fremstille med den gamle metode for presning og formning af metal med 10 og 20 tons presser.

Gardinerne foroven skulle enten have ringe eller der skulle klippes eller skæres huller.

Somme tider var der et prikmønster presset ind i metallet. På en metalfabrik i Hundested lærte jeg at prægning eller ligefrem udstansning gør metallet lidt mere stift, ligesom når man har bøjet det mange gange; næste trin er metaltræthed og brud, så det er ikke noget, der skal overdrives. Måske var prikkerne en rest af det værktøj, som bøjede endestykket vinkelret på langretningen.

Advertisement

Written by Donald

Thursday, January 25, 2018 at 23:00 GMT+0000

Posted in Brok

Tagged with ,

4 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Heisann, alt til sin tid, nå skal det jo ikke være gardiner i vinduene…. der er jeg litt gammeldags!
  Ha ei flott uke;:OD)

  bjorgnin

  Sunday, January 28, 2018 at 17:53 GMT+0000

  • Man kan se ind i mit soveværelse – ellers kunne jeg måske undvære gardiner 🙂 I stuen synes jeg at de giver lidt karakter og varme.

   Donald

   Monday, January 29, 2018 at 22:41 GMT+0000

   • I Tromsø har jeg da mødt udtrykket “Dansker-gardiner” for de sorte rullegardiner! 😉 Fordi vi har problemer med at sove i midnatsolens stråler lige ind i soveværelset. 🙂

    AagePK

    Tuesday, January 30, 2018 at 12:50 GMT+0000

    • Åh ja, jeg så en dokumentar om livet nord for polarcirklen, hvor en ung mand klagede over at det aldrig blev mørkt, så når han drak en aftenbajer kunne han ikke finde ud af hvornår han skulle stoppe.

     Holder det raisonnement?

     Donald

     Tuesday, January 30, 2018 at 20:49 GMT+0000


Comments are closed.

%d bloggers like this: