Tøm Papirkurven

… og se nu at få det sagt ordentligt

Hvad er grænserne for retssystemet?

En gravsten på Vejby Kirkegård fortæller at Birthe Lundquist døde for 2 år siden

Det er med vilie at jeg ikke skriver “grænserne for retfærdighed”. Retssystemet er den myndighed, som sammen med politiet kan bruge vold som middel til at få orden i samfundet. Man ser på det med andre øjne i dag end dengang indespærring var ren hævn. Men dette skal ikke være retshistorie, begyndende med tughuse, forbedringsanstalter og fortsættende med kriminalforsorgen i dag.

Næ, dette er en lille spekulation over, hvad retsvæsenet kan klare, hvis det bliver udsultet, overanstrengt, hvis sagsomkostningerne stiger, hvis lovene og politikerne er uklare osv. – og det er ud fra et exempel.

Birthe Lundquist var ved at komme galt afsted, da hun et år før jeg kom til Vejby nævnte på andels-vandværkets generalforsamling, at der måske var forurening og sygdomsfremkaldende stoffer i vandet. Der blev kastet med stole efter hende, forklarede formanden mig det efterfølgende år.

Den form for reaktion er naturligvis uhørt. Uden at gå i detailler kan jeg opsummere at vandværket vistnok i 2014 kunne afslutte det sagsanlæg, som Lundquist havde anlagt, og at det kostede vandværket en million til sagfører og at det også kostede noget at få lavet en rapport om vandforsyningens grundlag på det tidspunkt, som klagen var indgivet. Fru Lundquist mente at hendes mand havde fået kræft pga. vandet. Han arbejdede med industrilakering og dermed med giftige stoffer. Hun havde søgt om støtte, og bl.a. tidligere FDB direktør Bjarne Møgelhøj havde støttet med penge.

Som generel konklusion kan man sige, at en almindelig mand, som oplever overgreb, ikke har en chance i retsvæsenet uden at få bevilget fri proces. Kan det overhovedet gøres bedre? Kan det blive anderledes?

Måske har jeg smidt referaterne fra vandværks-generalforsamlingerne væk – senere vil jeg søge en gang extra.

Written by Donald

Thursday, January 18, 2018 at 13:36 GMT+0000

Posted in Blogosofi, Vandbyggeri

Tagged with ,

4 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Loven.
  Og den kan vi ændre.
  Hvis altså ikke den lige kolliderer med regler og domme i EUs system, eller internationale konventioner, som vi har ratificeret.
  Jeg sad for lidt siden og læste i nogle indberetninger fra amtmanden i Aarhus amt, fra 1770: allerede dengang fandtes der fri proces, i dette tilfælde for en ung kvinde, der tilstedes Beneficium paupertatis. I en skilsmissesag, såvidt jeg læste det. Og hun fik endda tilskikket en prokurator, Stabell hed han. Det gav altså et andet billede, end jeg hidtil har haft om den tids retsopfattelse. Ærlig talt, jeg var imponeret.

  AagePK

  Friday, January 19, 2018 at 14:57 GMT+0000

  • Ja, jeg blev også imponeret over retssystemet og de gode sider af Københavneriet, da jeg læste en gammel Politiken udgivelse, Firti Danske Kriminalsager Fra Ældre Tid, hvor tredie eller fjerde handler om hexeprocesser i Tønder, som bud fra København prøvede at stoppe.

   Jeg er ret sikker på at du ved at mit spørgsmål gælder den type søgsmål, som resulterer i store udgifter til retssystemet; jeg kan ikke huske om Lundbeck fik fri proces, men hun brugte i det mindste Bjarne Møgelhøjs penge på at samle information. Havde hun mon en advokat? hmmm …

   Selvfølgelig må der gerne være en bagatelgrænse, sådan at fx. krav om fjernelse af hundeexcrement ikke tages op i retten, men ordnes ved at det lokale politi taler til fornuften hos hundeejerne (men er det overhovedet muligt?)

   Donald

   Friday, January 19, 2018 at 17:39 GMT+0000

   • Man kan også vove den påstand, at hvis alle var i besiddelse af sund fornuft, var det måske ikke nødvendigt at have et retssystem?
    Jeg ved godt, at det land hedder Utopia 😉

    Ellen

    Friday, January 19, 2018 at 20:08 GMT+0000

    • Den påstand køber jeg. Mon ikke der er grader af utopia? Jeg ved ikke om det er rigtigt, men opfattelsen af pligt før ret mener jeg trivedes fint i Danmark i midten af forrige århundrede. Selvfølgelig var der undtagelser.

     Donald

     Friday, January 19, 2018 at 23:55 GMT+0000


Comments are closed.