Tøm Papirkurven

… og se nu at få det sagt ordentligt

Om at kende træer 2. Grandis

Det lykkedes at finde en skovarbejder, en chauffør af en lastbil med kran, som kunne svare på hvad det var for træer, som skovarbejderne havde fældet og placeret til afhentning. Det var grandis.

Stammerne var, sagde han, ikke specielt pæne. De var ikke til bolværksbygning eller kystbeskyttelse, men til videresalg.

Men motoren gik og det var svært at høre, hvad han mere sagde, hvis han ellers sagde noget.

Stammerne er af typen grandis – et opslag i Den Danske Ordbog giver ikke forklaring, og kun en enkelt sætning i Korpus (text-exempler) indeholder ordet grandis i betydningen træsort

Roldskov.dk savværk beskriver leveringsbetingelser for forskellige træarter, det var den eneste webside, som gav indtryk af hvad “grandis” er for noget!

***Træarter***

Rødgran, sitkagran, alm. ædelgran, grandis, lærk og douglasgran. Træarterne skal holdes adskilt på såvel måleliste som ved udkørsel. Alm. ædelgran og grandis må kun leveres efter forudgående aftale med savværket.
Længde

Min. 10 m forudsat stokkene er aflagt til 10 cm topdiameter. Stokke, der pga. brud eller andre fejl ikke kan aflægges i fuld længde, må ikke forekomme. Af hensyn til transporten køber vi øst for Storebælt kun længder op til 18 m.

***Diameter***

Min. topdiameter er 10 cm – skal afkortes ved denne diameter. Min. midtdiameter er 16 cm – for grandis, lærk og douglasgran dog min. 20 cm midtdiameter. Max. roddiameter er 60 cm – husk afpudsning af rodtæer.

Hvad bruger man det til? Til alt muligt, fx. også rustikke møbler:

Grandis Plankebord
Beskrivelse

Tørret og pudsede Grandis planker af særlig stor dimensioner tilbydes.

Kan leveres på eget produceret egetræsstel.

I nogle store skovstykker fandt jeg gran-stammer, der svarer til de fotograferede.

Advertisements

Written by Donald

Wednesday, January 3, 2018 at 23:28 UTC

Posted in Skov og have

Tagged with

6 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Grandis altså, kæmpegran. I USA, hvor den har hjemme, kaldes den fir, grand fir eller giant fir, og er populær som juletræ.
  Alt skal bare være større over there! “Make my Christmas-tree great again!” 😉

  AagePK

  Sunday, January 14, 2018 at 5:07 UTC

  • :mrgreen: – ja tak. Populismen har igen vundet over fornuften.

   Donald

   Sunday, January 14, 2018 at 12:21 UTC

 2. Ja så.
  Grandis er noget elendigt hurtigtvoksende bras i forhold til gavntømmer. Til flis eller andet fyringstræ er det lige meget. Et kilo grandis og et kilo eg giver samme varme.

  natural2222

  Thursday, January 18, 2018 at 5:05 UTC

  • Ja det tror jeg gerne – på stubbene kan man jo se at der ikke er meget kernetræ. Men jeg har nu alligevel en idé om at alt træ kan bruges til noget, hvis man kender styrke og svaghed.

   Donald

   Friday, January 19, 2018 at 13:23 UTC

 3. Det skal straks indrømmes: grandis havde jeg ikke hørt om før,

  Jørgen

  Saturday, January 20, 2018 at 12:18 UTC

  • Det havde jeg heller ikke. Jeg kunne ikke forstå, hvad skovarbejderen og chaufføren sagde, troede han sagde Granlis. Han havde også travlt med alt andet, så han var lidt kort for hovedet. 🙂

   Donald

   Saturday, January 20, 2018 at 13:54 UTC


Comments are closed.