Tøm Papirkurven

… og se nu at få det sagt ordentligt

Lidt mere om kystsikring

Som man kan se på indlægget om Fynske Øhav versus Kattegat og Nordsjællands Kyst

På tur i dag fik jeg lidt mere at vide om planerne for kystsikring her ved Tisvilde Hegn Strandparkering. Jeg mødte en mand, som har boet dér i 20 år efter at han kom fra Chile, som har en Stillehavskyst på 5000 km. plus alle udsving, fjorde, halvøer osv. Der laver man kystsikring med cementblokke (X-blocks og lignende) som lægges en kilometer ude, under vandoverfladen, så bølgerne mister lidt af kraften, fortalte han. Så samler der sig sand inde bagved. Desværre kommer der også hestehuller, så man skal have advarsler og snore mv. for at sikre folk på de populære badestrande.

Molen i Tisvildeleje havde også tidligere en træbro, men når det stormede, kastede bølgerne sten op på broen og den blev smadret. Man ser rester af den gamle bro på første billede.

Opslag på Tisvilde Hegn Strandparkering om arbejdet på Tisvildeleje Mole

Forstørret, så man kan læse texten: Tisvildelejes eksisterende mole står til renovering. Udover renovering vil der blive etableret en træbro, med rekreative formål, på indersiden af molen (noget af texten er uskarp pga. regndråber – Det regnede skomagerdrenge 1/1, men jeg trængte alligevel til en tur

Advertisements

Written by Donald

Tuesday, January 2, 2018 at 21:21 UTC

Posted in Blogosofi, Hav, Vandbyggeri

Tagged with

6 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Der arbejdes på sagen. Hvor længe mon træværket holder?

  Jørgen

  Wednesday, January 3, 2018 at 5:23 UTC

  • En af de andre bekendte, som sluttede sig til diskussionsgruppen, fortalte at et lignende bolværk i Skovshoved Havn af ubehandlet træ var blevet gennemhullet af pæleorm efter kun to år.

   Donald

   Wednesday, January 3, 2018 at 20:57 UTC

 2. Se, chilenerne laver åbenbart kystsikring lige som jeg beskrev det i et tidligere indlæg: en kunstig revle et stykke ude, og så et indre vand, hvor bølgerne kan løbe sig trætte.
  Nu er det jo for at støtte en stenmole, at man banker de stolper ned; hvor længe træet, altså veddet, holder, tjah, det kan nok holde en 20-30 år, selv om de skulle blive angrebet af boremuslinger; men til den tid vil stenmolen nok være stabiliseret med sand og grus, skyllet ind af bølgerne. Vi ser jo, at gamle skibsvrag, som jo ikke alle består af egetræ, kan holde temmelig længe. Hvis altså ikke russerne lige pløjer sig igennem dem, når de lægger gasrør ned. Har lige læst Spionerne, der kom ind med varmen, af Jens Høvsgaard: det er krasse sager, men stærkt anbefalelsesværdig!

  AagePK

  Wednesday, January 3, 2018 at 15:39 UTC

  • Det var interessant. – Du mener at træskibe (der som de små billige træbåde fra min barndom kan være lavet af kernetræ af fyr og behandlet med kreosot og tjære og skibslak? Ja, egetræ vokser jo hurtigt, men det røde kærnetræ er ikke sådan at få fat i. Sidst vi havde en diskussion fandt jeg en bog eller pamflet fra 1815ca. hvori en fornuftig mand klagede sin nød over det elendige træ, man brugte til skibsbygning de dage.

   Set på den baggrund kan man egentlig godt forstå, at Englænderne var glade for at kunne sejle afsted med de danske linieskibe, de af dem, der ikke var sunket. Hvad mon der blev af dem?

   Donald

   Wednesday, January 3, 2018 at 21:02 UTC

   • Altså, i Greenwich ligger der en ordentlig stak danske kanoner fra dengang; min farbror kunne ikke dy sig, og fortalte kustoden, hvorfor vi var så glade for vore allierede på Trafalgar square, duerne: de sked på Nelson som tak for Københavns bombardement!

    AagePK

    Thursday, January 4, 2018 at 7:02 UTC

    • Go’ farbror, han har givet kustoden et smil med på vejen den dag! 🙂

     Donald

     Friday, January 5, 2018 at 0:50 UTC


Comments are closed.