Tøm Papirkurven

… og se nu at få det sagt ordentligt

Den første subway

Kan man sammenligne modstanden mod investering i at gøre S-togsnettet computerstyret med modstanden mod den første Metro i Nordamerika, Boston Subway – udtænkt fra 1888, åbnet i 1897?

Det kommer nemt til at involvere en form for kontrafaktisk historieskrivning: “Kunne Boston have klaret sig økonomisk uden den at være så tæt bebygget og uden Metro?”

Men mit spørgsmål er faktisk et andet. Hvad er omkostningen for ombygning til computerstyrede tog (som fejlagtigt kaldes “førerløse”)? og hvilke jobs vil det give/fjerne? Er der kompromisser?

Computer-assisteret bilkørsel findes i dag, og man kan nu forske i hvad slags fejl der nu opstår ligesom man burde have gjort med mobiltelefoner i biler. Chauffører falder i søvn, biler stopper af forkerte grunde osv.

Jeg er faktisk ikke maskinstormer, men ville gerne have at pengene blev brugt så man fik mest muligt for dem, og tror at der er andre, bedre og endda mere moderne løsninger, hvor omkostningerne er lavere.

Advertisements

Written by Donald

Sunday, December 17, 2017 at 12:34 UTC

Posted in Blogosofi

Tagged with ,

2 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Jeg kan forstå, at det er ved at gå op for regeringen, at der er ved at opstå et enormt problem: med førerløse tog, lastbiler, skibe, taxaer, busser: whatever!, er det uholdbart at snakke om at få alle i arbejde! Vi må tænke helt om, og det hurtigt.
  For mig er det dels, at finde nye energiformer, som havbaseret tidevandsenergi, osv. Og dernæst at finde ud af, hvordan vi fremover beskæftiger os mere med hinanden, via at undervise hinanden, give forskningen fri, give familierne frihed til at gå til idræt sammen, kort og godt: lade robotterne om det rutineprægede arbejde, og lade menneskene leve.
  Det burde kunne lade sig gøre. Tænk Niels Hausgård: den der med at “kraftværket skal ligg’ på Sjælland, har vi tænkt…” og “så de si’st, der innu har arbedtj ka’ fo fri…”. 🙂

  AagePK

  Monday, December 18, 2017 at 23:29 UTC

  • Er det virkelig ved at gå op for regeringen, at der er et nyt problem? Hurra, det er da en begyndelse!

   De løsninger, du nævner – ikke mindst nye energiformer, – tror jeg også på kan løse næsten alle problemer. Jeg kan dog se at det gamle problem med mennesker, som ønsker at snyde eller puge sammen, ikke uden videre bliver løst på denne måde, og fri forskning kan faktisk gå over gevind, selv om det er nødvendigt at forskningen er fri. Men hvad er frihed for et luftigt begreb?

   Hvis jeg føler skyld over en ting, jeg ikke har gjort godt nok, så er det beskrivelse af, hvordan man kan få børn og voksne til at synes det er sjovt at lære noget nyt. Frihed er en væsentlig ingrediens.

   Hausgaard, altid lige på kornet!

   Donald

   Tuesday, December 19, 2017 at 9:53 UTC


Comments are closed.