Tøm Papirkurven

… og se nu at få det sagt ordentligt

Lille tur til Braunschweig

Min grand kusine har været gæstfri i de mange år, hun boede i Berlin, i en forstad, Frohnau, anlagt som en grøn by af en idealist eller ejendoms-udvikler, med blandt andet den tinglyste regel at man ikke må fælde træer uden at plante et nyt – og man skal have tilladelse først …

Den regel blev overholdt. Frohnau ligger så langt fra Centrum, at den ikke var meget medtaget i 1945. Frem til 1989 var det sidste stop med S-Bahn før Øst-sektoren, DDR.

Men min grand-kusine blev syg og er på Casa Reha, et plejehjem i Braunschweig, og jeg har lige besøgt hende der sammen med min søn, som er verdens bedste co-driver (hold da op hvor ville jeg ellers være kørt forkert mange gange. Nu var det kun 2 gange.)

Jeg har slet ikke taget billeder på turen. Hvis jeg er heldig, kan jeg få nogle stykker fra min søn, som tog mange gode billeder.

For at se mere af Braunschweig undersøgte jeg kirkernes historie. Jeg havde på vores første besøg sidste år set de store kirker, der er mange i den gamle bydel, som for deres tid må have været byens stolthed – og religiøse undertrykkelse eller frigørelse, hvordan man nu har brugt religionen.

Braunschweig er trafik-knudepunkt og ligger mellem Berlin og Ruhrdistriktet. Det var på grund af at det var et trafikknudepunkt, at den blev bombet. Den betød mao meget for nazisterne – de havde så brugt domkirken som et forsøg på en Hitler-religion, det indre var malet og hagekors erstattede kristne symboler.

Jeg har på fornemmelsen, at det er forklaringen på at man efter krigen brugte en del penge på at restaurere kirkens kalkmalerier – ikke lige med det samme, men de kristne og bygningshistorikere ønskede det gjort, og i 1955 fik man bevillinger. Min kusine argumenterer at man burde have brugt pengene til en ny kunst – nye tiltag – men jeg tror (eller ved) at det var vigtigere at bearbejde fortidens erindringer.

De eksisterer stadig, sårene; for nylig ville Deutsche Bahn kalde et nyt tog for Anne Frank, men det lød forkert: man ville komme til at tænke på at det var tog, som transporterede Anne Frank til Auschwitz, hvor hun blev myrdet, ligesom en million eller flere andre mennesker blev myrdet og brændt dér i nazisternes drabs-lejre.

Braunschweig fra luften 15. Oktober 1944 – US Airforce?

US Airforce billede af Braunschweig centrum med en af godsbanegårdene i baggrunden til højre

Er det ikke underligt, at der på dette billede ovenfor er ryddet op, der er så vidt jeg kan se ikke bunker af murbrokker. Jeg kan til nød genkende en af kirkerne, den nederste i billedet, men det var ikke den, som vi så nærmere på.

Braunschweig i 1945

Advertisements

Written by Donald

Thursday, November 9, 2017 at 12:04 GMT+0000

Posted in Jordens Historie

Tagged with ,

9 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Fik kirkerne lov at stå? Det ser jo ellers ud til der har været voldsomme luftbombardementer af Braunschweig mod krigens slutning.
  Hvor har du fundet billederne?
  Hvorfor mon plejehjemmet hedder Casa Reha?

  Jørgen

  Friday, November 10, 2017 at 12:36 GMT+0000

  • Kirkerne i indre by (gammel-by, Altstadt, Innenstadt) fik ikke lov at stå. Murværket er solidt, meget flot lavet, det har virkelig været kunstværker af højeste kvalitet for datiden. En af dem vi så, var bygget af store udhugne kalksten, og vi var på et museum i den nærliggende by “Königslutter” hvor man kunne se, hvordan stenhuggerne arbejdede – de kunne mange ting – man bliver forbavset!

   Billederne har jeg fundet ved Google-søgning, men dengang jeg fandt dem, skrev jeg ikke website op. Hvis man søger på Google efter Braunschweig 1945 kan man finde en hel del. USAF billederne var vist fra et specielt WWII museum site.
   Casa Reha står for et rehabiliterings-hjem. Man vil så gerne hjælpe beboerne videre, så får det bedre. Jeg tror det lykkes – somme tider bedre.

   Donald

   Friday, November 10, 2017 at 12:43 GMT+0000

 2. Billedet fra 15.10.44, natbilledet: tænk lige på, at der var total mørklægning! Lysene er altså ildebrande! Der er godt nok mange!
  Men det er også forklaringen på, at der ikke er så mange murbrokker i gaderne: ved hjælp af luftminer fik man blæst tagstenene af, derefter satte fosforbomberne tagspærene i brand. Der skal ikke ret meget hvid fosfor til at sætte et helt kvarter i brand, når først tagstenene er blæst af. Og det spredes let: nogle af de lyse store plamager kunne godt ligne fosforbomber, der springer.
  Bortset fra det er den 15.10 en meget vigtig dag for mig, især den fra 1949: min fødselsdag! 🙂

  AagePK

  Friday, November 10, 2017 at 17:00 GMT+0000

  • PS: huskede du at gå til bageren efter en brunsviger, nu du var i byen? 🙂

   AagePK

   Friday, November 10, 2017 at 17:01 GMT+0000

   • Jaja – vi spiste dejligt og jeg nød hvordan man lagde vægt på kvalitet. 🙂

    Donald

    Friday, November 10, 2017 at 22:18 GMT+0000

  • UPS! Det var altså i 1944, natbilledet blev taget!
   [Rettet! OA :mrgreen: ]

   AagePK

   Friday, November 10, 2017 at 17:05 GMT+0000

  • Ja, det er ildebrande; og de, der ikke var kommet væk i tide, døde en smertefuld død. Det var værst i Hamburg og Nürnberg, men Braunschweig var også en vigtig by pga. trafikken. Men jeg kan ikke lade være med at tænke på at det var tyskerne som begyndte med at bombe London – og kvarteret omkring St.Pauls Cathedral. Det var nogle slyngler rent ud sagt.

   Donald

   Friday, November 10, 2017 at 22:18 GMT+0000

   • Og tyskerne brugte også hvid fosfor i London og Coventry. Foruden Guernica, Warszawa osv.
    Udover at de, der blev fanget i brandene, led en frygtelig død, mistede mange også livet ved iltmangel, da de mange brande fjernede ilten særdeles effektivt.

    AagePK

    Saturday, November 11, 2017 at 7:26 GMT+0000

    • Jeg har virkelig ikke erfaring med brand og brandofre, men et-eller-andet-sted (måske i lidt af en Ken Follett roman, Jordens Søjler) så jeg noget om at man besvimer hurtigt af røgforgiftning (eller iltmangel) og ikke mærker mere, hvis man bliver brændt som en hex på bålet?

     Donald

     Saturday, November 11, 2017 at 17:23 GMT+0000


Comments are closed.