Tøm Papirkurven

… og se nu at få det sagt ordentligt

Svampemylder

En rønne stub er angrebet af svampe –

Man kan ikke se træstubben, stol på mig, det er den der har været vært for dette svampemylder

Advertisements

Written by Donald

Friday, September 15, 2017 at 23:34 UTC

Posted in Skov og have

Tagged with

6 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Må jeg korrigere, jeg er jo kun en skolelærer, og endda pen/passioneret: Stubben er angrebet af svamp. Ikke svampe: der er kun 1, og den bor nu inde i stubben og de gamle trærødder. De svampe, du ser, er frugtlegemerne af svampen. Det samme med champignoner: vi plukker frugterne af den svamp, der som mycelium lever under, eller rettere: i jorden. Ellers ville den også være alt for udsat for tørke og temperatursvingninger.
  Jeg kender ikke denne svamp, men det er da muligt, at den er spiselig, det er de fleste jo. Selv fluesvamp, den røde med de hvide prikker, den tørrer man og laver te af. Det skulle give en rus, der var ret eftertragtet blandt folk i Sibirien. Der har været langt mellem vodka-pushere dengang!
  Men der er jo nok en svamp for hver plante, foruden flere for os mennesker: fodsvamp, hudsvamp, osv. Vi skal jo nedbrydes for at være nyttige som gødning, og dermed føde for andre organismer. Tænk på alle de organismer, der har nedbrudt sten og klipper til den mangfoldighed af liv! Det foregår stadig, og holder Jorden igang!

  AagePK

  Monday, September 18, 2017 at 5:57 UTC

  • Nårhhh … det skulle ikke have været i flertal fordi de her små skud allesammen er forplantningsorganer for det mycelium, som nu gennemtrænger hele stubben og rødderne. Og måske også jorden omkring, ja ja. Klart. Og iøvrigt tak for mail m.link til billeder af Fischer – det ser vi nærmere på i nærmeste fremtid 🙂

   Donald

   Tuesday, September 19, 2017 at 11:24 UTC

 2. Jeg er ret sikker på, at det er bredsået blækhat. Den ses nemlig ofte på træstubbe. Bliver den ikke mørkere og mørkere?
  Jeg vil ikke anbefale, at du spiser den … den er ikke giftig, men den smager heller ikke godt. Nogle blækhatte har antabusvirkning.

  Ellen

  Monday, September 18, 2017 at 9:51 UTC

  • Jeg spiser ikke svampe, så du kan være ganske rolig, jeg har ikke tænkt mig at begynde forsøg med spisning af svampe nu!

   Navnet her synes meget relevant! Bredsået som om den var sået. Det har man vel tænkt om de her svampe, – det er ret sent, vistnok i vor tid, at man blev sikre på at svampe ikke tilhører planteriget *eller* dyreriget, men former deres eget “rige”.

   Den forklaring, jeg husker, er at svampecellernes ydermembran er forskellig fra både dyrs og planters celleindpakning, og at den iøvrigt er sart og at immunsystemet derfor forholdsvis let kan få bugt med svampeinfektioner. Hvis det ellers er aktivt. En almindelig bagersvamp kan på en syg (og meget svækket) person gennemtrænge organerne i bughulen og dermed gøre dem ubrugelige.

   Donald

   Tuesday, September 19, 2017 at 11:28 UTC

 3. Det glimrende er at du har ansat en flok svampe til at rydde op, således at du selv er fri for at fjerne resten af træet. Det er egentlig ganske smart – også i videre betydning.

  Jørgen

  Tuesday, September 19, 2017 at 14:26 UTC

  • Ja, sådan kan man jo også se på det. I første omgang var det et selvsået træ, som gjorde nytte som læ-træ, og derfor fik lov at vokse sig stort. Jeg undrer mig over hvor hurtigt alting vokser her!
   Iøvrigt er det et rigtigt svampe-år, den meget regn har gjort at de stortrives, alle typer, de fleste steder.

   Donald

   Saturday, September 23, 2017 at 9:02 UTC


Comments are closed.