Tøm Papirkurven

… og se nu at få det sagt ordentligt

Natten bliver længere

På klare aftener kan man se silhouetter længe efter solnedgang

I en bog af Jørn Riel hører man hvordan fangerne tager ud til det højeste punkt for at se solen, første gang den står op efter vinternatten.

I Nuuk er der ikke vinternat, men dagen er kun på 4 timer. Nordpå ved Sissimiut er dagen 1 time og på Grønlands Østkyst, 71° nordlig bredde (i nærheden af Angmassalik) er der ikke nogen solopgang.
Somme tider, når jeg er træt, synes jeg 4 timer er rigeligt. Her på denne breddegrad er den korteste dag ca. 7 timer. Det er jo rigeligt.

Prøver jeg at bilde mig selv ind.

http://www.torbenhermansen.dk/almanak/almanak.php?lang=en

Advertisements

Written by Donald

Wednesday, September 13, 2017 at 11:15 UTC

Posted in Astronomi

Tagged with

4 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Ligesom du må tidligere ud for at tage skumringsbilleder nu end for lidt siden, må jeg tidligere ud for at se om et par snegle skal halveres. Jeg gider i mindre gad vinteren nu.

  Jørgen

  Wednesday, September 13, 2017 at 13:28 UTC

  • Ja, man synes ikke ligefrem vinteren er noget at se frem til – for mit vedkommende egentlig mest på grund af lyset, gråvejr og fugt. Når der er sne og solen skinner, så er vinteren en fin oplevelse! 🙂

   Donald

   Wednesday, September 13, 2017 at 14:10 UTC

 2. Han der Torben Hermansen har altså begået den genialeste almanak! Jeg bruger den tit og holder nok aldrig op med at fascineres af, hvor god den er – og undres over, hvordan han har båret sig ad med at programmere det, men det er der sikkert en enkel forklaring på – for dem, der kan forstå den slags 🙂

  Ellen

  Wednesday, September 13, 2017 at 14:37 UTC

  • Ja det er godt lavet. Han har beskrevet en del af det på webstedets andre websider. Jeg husker især at det begyndte med, at han – en fysiklærer – tænkte, at det måtte man da kunne regne ud ret nøjagtigt! Og det første stykke gik det også meget godt, men hvis man skulle tage højde for at jordens bane ikke er rund, og andre af den slags småting, så begyndte det at blive vanskeligt!

   Jeg vil gætte på at kortet og klik-et-sted programmet er en ting man kan finde “færdig” som et element, der kan indsættes på en webside – men måske lavede han den første version selv. De nærmere detaljer er kun for specialister.
   Og det er ikke en enkel forklaring 🙂

   Donald

   Friday, September 15, 2017 at 22:07 UTC


Comments are closed.