Skriv løs

… og se nu at få det sagt ordentligt

Har der været oversvømmelse, spurgte hun

Hvordan kunne nogen finde på at bygge en mur ned i vandet. Det har jeg ofte spurgt mig selv om – billeder af dykkere med mørtel og mursten virker ikke realistiske. Jeg stod på broen ud til holmen med det store tårn, springvandet og slottet, og filosoferede over, hvordan man gennem tiderne har båret sig ad med at bygge huse i vand – fx. Venedig, Slotsholmen i København uden sammenligning iøvrigt, – da en familie med en lille pige kommer forbi og pigen kigger samme retning som jeg og spørger: “Har der været oversvømmelse?” Ingen af de voksne reagerer, så hun spørger igen: “Mor, har der været oversvømmelse?”

Stadig ingen reaktion, og da hun er ved at forsvinde udenfor talevidde siger jeg så tydeligt jeg kan “Nej – ikke oversvømmelse”. Hun kigger måbende på mig. Jeg håber hun forstår. Men jeg ærgrer mig over at jeg ikke tilføjede: “De reparerer forneden!” Mon hun nu går og tror at de måske alligevel havde oversvømmelse og kanalvandet ville forsvinde igen?

Som barn så jeg jo mure i vand i København, Frederiksholms Kanal (Slotsholmen) osv. men dér kunne man da trods alt forestille sig, at man lagde en masse sten og grus og palisader ved kanalernes munding, hvorefter man pumpede – formentlig med okse- eller hestetrukne spil omkring “vandsnegle” eller bare tov med kar. Det må have været en imponerende teknik i alle årene fra man begyndte på det – måske omkring 1500, måske før – til i dag, hvor man bare bestiller en entrepreneur til at banke stålspunser ned med en dertil indrettet én-mands-betjent kran-hammer-pram.

Advertisement

Written by Donald

Wednesday, August 2, 2017 at 8:43 GMT+0000

Posted in Vandbyggeri

Tagged with

4 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Godt du svarede barnet med det gode spørgsmål, når hendes voksne ikke gad.
  Man imponeres over hvad man kunne i hine tider.

  Jørgen

  Thursday, August 17, 2017 at 14:14 GMT+0000

  • Ja, jeg tror det var godt at jeg svarede. Hun var på en måde alene, dér, med snakkesalige voksne som var “inde i deres egne hoveder”.

   Mon ikke det stadig er sådan, at børn, som har videbegærlige forældre, lærer mere og klarer sig bedre senere i livet?

   Donald

   Friday, August 18, 2017 at 21:44 GMT+0000

 2. Det er da heller ikke i orden, at pigens forældre – eller hvad det nu var – ikke gad svare hende. Godt, at du gjorde. Jeg ville nok have gjort det samme. Hrmpf. Når hun nu er sundt nysgerrig!

  Ellen

  Thursday, August 17, 2017 at 17:51 GMT+0000

  • Nej det er ikke i orden. Der var mere end to voksne, så det var nok forældre plus venner eller gæster.

   Den sunde nysgerrighed er jo guld værd!

   Donald

   Friday, August 18, 2017 at 21:46 GMT+0000


Comments are closed.

%d bloggers like this: