Tøm Papirkurven

… og se nu at få det sagt ordentligt

Geranium – selvlugende

Kom i tanke om 4 potter med geranium, som jeg fik til min fødselsdag for … år siden

Jeg havde stillet dem til side og pileurt var vokset henover – men de har klaret sig i flere år uden vanding og når jeg vendte bunden i vejret, var der ikke alt for mange rødder, som havde søgt ud, ned under potterne

Pileurt og skvalderkål må have givet geranium potterne beskyttelse – man kan næsten ikke se, hvor de har stået

De fire potter har alle klaret sig rigtig godt selv om de ikke fik pasning; nu står de mere frit før udplantning og bliver vandet hver dag, inden de skal plantes ud

Advertisements

Written by Donald

Sunday, May 21, 2017 at 23:38 UTC

Posted in Skov og have

Tagged with ,

4 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. De er sandelig af en særlig støbning, de planter. Godt de har fundet sig i behandlingen!

  Jørgen

  Tuesday, May 23, 2017 at 12:49 UTC

  • Jeg har fået dem anbefalet, fordi de er selv-lugende, de danner et tæt lag blade, som kvæler stort set alt andet. Men man skal stadig hive noget op, det er bare meget mere overkommeligt, og så er de jo smukke!

   Donald

   Wednesday, May 24, 2017 at 11:12 UTC

 2. Rigtigt mange planter er jo aktivt selv-lugende: brombær og brændenælder bruger hhv kemiske og mekaniske metoder til at klare sig i konkurrencen om pladsen. Egetreæer bruger garvesyre, også kemisk, og således er der mange eksempler. Først nu kommer det frem til en større offentlighed, hvor meget planter egentlig selv kan påvirke deres omgivelser.
  At tobaksplanter kan tilkalde snyltehvepse, der kan tage sig af bladgnavende larver. At majs kan tilkalde nematoder, der tager sig af rodnetgnavende biller. Monsantos uetiske gensplejsninger har dog sat dette forsvar ude af kraft, og derfor skal man nu bruge systemiske midler til at beskytte majsen. Og der er Monsanto jo, heldigvis !, leveringsdygtig.
  Træer kan via rodnettet tage kontakt til hinanden, og give næring til hinanden, og endda udpege deres eget afkom, og give disse ekstra opmærksomhed. Fælder du et træ, kan stubben overleve i flere år på denne måde, og skyde igen, selv om træet ikke selv kan danne næring nok til at danne knopper. Mange planter kan udsende gasser, der kan advare naboer om, at der er insektangreb på vej, så planterne kan få gang i produktionen af afværgestoffer. Og disse bruger vi så som næringsstoffer eller krydderi: tænk på vitaminer, der jo ofte er giftige i større mængder for vi mennesker, på bakterie- og svampestadiet er det beskyttelse. Det samme gælder capsacain og karotenoider i chili og rød peber, de skal holde gnavere væk, men vi bruger stofferne som krydderi, og for karotenoidernes vedkommende, forstadiet til A-vitamin.
  Så lad være med at overbeskytte planterne, så behøver de nemlig ikke producere disse for os vigtige stoffer, og så får de mindre næringsværdi. I stedet burde man se på, om man dyrker planterne de rigtige steder, hvor de trives bedst, uden at gøre dem til kuvøsebørn.

  AagePK

  Friday, May 26, 2017 at 4:39 UTC

 3. Har du læst Peter Wohlleben? Title:
  “The Hidden Life of Trees: What They Feel, How They Communicate — Discoveries from a Secret World”

  Jeg ved ikke om tobaksplanterne lider mest under snyltehvepse eller bladgnavende larver.
  Jeg overbeskytter i den grad ikke … kan man sige sådan? det lyder lidt omvendt-agtigt …

  Den Deutzia, som skal blive en slags andstands-dække for vest-terrassen, med eftermiddagsol, det dejlige sted, hvor man gerne vil kunne se ud på “torvet” (vejen) og alligevel skal der ikke være for meget indkig; – denne Deutzia så syg ud, men farmers forklaring at det var rodnettet, der ikke var kommet i gang, var et godt råd, med lidt hånd-lugning og vand og gødning har den sat nye knopper, som folder sig ud (de gamle krøller sig sammen).

  Jeg lader planterne gro, og derfor har jeg også en stor gruppe guldknap, rejnfan, som egentlig ikke skulle stå i terrassebeddet, men når de nu så gerne vil – så kan man tage hækkesaksen og skære dem ned lige efter blomstring, for ellers får de millioner af bladlus. Og så skyder den friske pæne skud. Der luges med spade rundt om.

  Men disse geranium (som jeg nu har fire mere af) er excellente til at stå og se pæne ud, uden ret meget hjælp. Billeder følger.

  Donald

  Friday, May 26, 2017 at 22:42 UTC


Comments are closed.