Tøm Papirkurven

… og se nu at få det sagt ordentligt

Sommertegn – udspring

Når man ikke har det store overskud til at pleje og passe haven, så glæder man sig så meget desto mere over de planter, som det lykkes at slå sig ned og blomstre.

Der er ikke meget at se på i min have, men planternes reaktion på temperaturerne og på lyset er meget forskellig, det synes jeg er morsomt. Her er tre eksempler:

Storkenæb gror hurtigt og tager ikke skade af nattefrosten

Gul vortemælk til højre for den blå krukke blomstrer på livet løs (men andre individer af denne art venter med at blomstre) – til venstre ses den underlige Magnolia

En knop på Magnolia-træet, som er ved at springe ud, men den har ombestemt sig

Jeg kan ikke huske, hvad mine bekendte plantespecialister har sagt om denne magnolia; jeg har kaldt den “Giant Magnolia” og det giver i Google og websites to alias’er, det Amerikanske Southern Magnolia og den Linné-agtige betegnelse “Magnolia grandiflora”. (Den skal flyttes, sidste år gravede jeg en ring omkring – men jeg fik ikke flyttet den. Der er nok at tage fat på i år!)

Advertisements

Written by Donald

Saturday, April 29, 2017 at 10:40 UTC

Posted in Skov og have

Tagged with , ,

15 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Det er dejligt at planterne bare gror og gror, igen og igen, men her var nattefrosten meget hård ved hortensiaerne, der ellers ikke var så langt fremme. Blomster kommer der næppe mange af i år, men sådan er det. Det er værre for plantageejerne, hvis æbler er ødelagt.

  Jørgen

  Friday, May 5, 2017 at 12:30 UTC

  • Jeg vidste ikke at I allerede har haft æbleblomster. Jeg tror – ved ikke, men tror – at de fleste æbletræer kan danne nye blomster, men Farmer har forklaret at æbletræer, som det ene år giver mange æbler, ikke altid har overskud nok af næringsmidler til at lave en stor høst det næste år. – Kort sagt, der er flere forhold, som spiller ind på antallet af æbler.

   Donald

   Friday, May 5, 2017 at 21:09 UTC

 2. Hvis ikke planterne danner nok sukker i knopperne, er disse ikke frostsikrede nok, og så sker skaden allerede på knop-stadiet.
  Vi kan nu se på jordbærplanternes knopper, at der er sorte pletter midt i blomsten: der kommer der så ikke noget jordbær i år. Det er rigtigt, at der kan være hvileknopper på træers kviste, som dukker op, hvis første hold knopper bliver ødelagt, men det er kun bladknopper, blomsterknopper med griffel, stødrager og støvfang er komplicerede, energikrævende og derfor ikke noget, planten sådan lige kan erstatte i løbet af et par uger. Og som Farmer rigtigt påpeger: mange meget frodige planter, især træer, kan sætte så meget frugt, at plantens bladmasse ikke også rækker til at forberede næste års blomsterknopper.
  Man kan dog forebygge disse “hvertandetårsbæringer” ved at tynde ud , når vi er kommet om på den anden side af Sankt Hans. Det giver også større æbler og pærer.

  AagePK

  Saturday, May 6, 2017 at 4:52 UTC

  • Det vil altså sige, at rent æble-blomstmæssigt er jeg heldig at mine tre sølle æbletræer ikke var begyndt at blomstre, da der kom nattefrost igen (for et par dage siden og i sidste uge).

   Ja – beskæring er nødvendigt på disse frugttræer. Mon det skyldes at de har en kraftig rod og at toppen derfor sætter alt for meget i gang – ja? nej? Darwin lærte os at planter og dyr godt kan have nogle mekanismer, som er uhensigtsmæssige for overlevelse, hvis bare menneskene så holder dem i hånden, så at sige, og redder dem, når det er ved at gå galt – som når grenene på et æbletræ knækker under vægten af frugterne.

   Donald

   Saturday, May 6, 2017 at 23:32 UTC

   • Nej, knopperne kan jo netop godt have taget skade af frosten, hvis ikke der har været sukker(frostvæske) nok i dem.
    Darwin kommer nok til kort her: vi mennesker har jo blandet os så meget i specielt frugttræernes ydeevne, så man må formode, at det kniber for træerne at følge med: roden er fra én sort, stammen fra en anden langsomtvoksende, og toppen fra en højtydende. Hvis man så oven i købet stiller træet på et uhensigtsmæssigt sted, i fugtig og sur mosejord på et forblæst sted, f.eks, har man jo nærmest bedt om problemer. Æbler vil gerne have kalkrig jord, læ, uden at være indelukket, og veldrænet jord.

    AagePK

    Sunday, May 7, 2017 at 5:53 UTC

    • Man kan vist roligt sige, at Darwin kommer til kort når mennesker har grebet ind, men kun på overfladen, ikke på det cellulære niveau – det specielle ved liv er jo en drivende kraft, en trang til overlevelse, (som Darwin også omtaler har jeg hørt – jeg må hellere slå det op, – han var klar over problemerne med religionen, det er måske det, som er det mest forbavsende ved udgivelsen af “Evolution of The Species” (Undskyld nu kom jeg til at tænke på, om der ikke er en småkage, som hedder specier?)
     Bruger man virkelig en anden sort som stamme og en tredie som top?

     Jeg vidste, at man kan lave espalier æbletræer, som har flere forskellige sorter æbler på hver sin “etage”.

     Donald

     Sunday, May 7, 2017 at 12:17 UTC

     • Jeg må da vist hellere henvise dig til Flemming Thorninger på sonneruplund.dk , han ved alt om æbler, og har et stykke fra Holbæk, i Gislinge, samlet omkring 180 forskellige æblesorter, virkeligt et besøg værd. Jeg var specielt interesseret i det slesvigske jordbær-æble: min gamle skole Gottorp-Skolen ligger på Jordbærbjerget, såeh… men jeg skulle jo også lige til Indien, så det blev ikke til noget denne vinter. Men de æbler, jeg nåede at smage hos ham, var dejlige, og historierne spændende.

      AagePK

      Sunday, May 7, 2017 at 13:52 UTC

      • Ja, dér må jeg over – mit eneste problem er at turen over Storebælt lægger 460 kr. oveni rejseudgifterne.

       Men det vil være en oplevelse, uden tvivl.

       Donald

       Sunday, May 7, 2017 at 22:59 UTC

      • Undskyld mig, men hvilken karakter fik du i religion? Holbæk ligger sgu da i Nordsjælland!
       Ind i mellem får jeg den opfattelse, at du ikke læser opmærksomt, hvad der skrives. 🙂

       AagePK

       Monday, May 8, 2017 at 5:01 UTC

      • Religion, UG … eller noget. Jo jeg læser, og somme tider smutter der noget. Eller tankerne smutter en tur omkring Æblehistorikerne på Nordfyen. Især når det er sent på natten.

       Hvis en karl tog et æble og lagde det ind på sit bryst, og derefter lagde æblet på et sted, hvor hans udkårne fandt det og spiste det? Ja, så kunne den skønne intet andet end føje ham! Så fik vi opklaret, hvorledes bønderkarlene på Nordfyn fandt sig en kone førhen. Ikke overraskende, når vi nu ved, hvilken magi et æble har udøvet, lige siden Eva rakte Adam et æble.

       Donald

       Monday, May 8, 2017 at 12:00 UTC

      • Ja – jeg havde desuden dagen igennem undersøgt priser for overfarter og broer, og overvejet, om jeg havde råd til at holde ferie i Jylland eller om jeg skulle nøjes med Sjælland, Møen og Lolland-Falster.
       Holbæk (Vestsjælland) lyder som en blanding af VoldBro og Ørbæk eller noget …

       Donald

       Monday, May 8, 2017 at 12:12 UTC

      • Tjaeh, du ved godt, hvad de fynske piger siger, ikk’? “Natten er vor egen!”
       Hvortil de jydske knægte siger:”Tjaeh, det falder svært tilbage på jer selv!” 😉

       AagePK

       Monday, May 8, 2017 at 15:28 UTC

      • Jeg troede de Jydske knægte bare sagde “Den er fin! Jeg flytter til Fyn!” 😉

       Donald

       Monday, May 8, 2017 at 18:17 UTC

      • “Hvis I holder natten som jeres egen, er der jo itte noget at komme efter!”

       AagePK

       Tuesday, May 9, 2017 at 5:43 UTC

      • Sikke nogle tørvetrillere, de her jydske knægte! 🙂

       Donald

       Tuesday, May 9, 2017 at 7:53 UTC


Comments are closed.