Tøm Papirkurven

… og se nu at få det sagt ordentligt

Er det mit blod?

Min erfaring er, at jeg tiltrækker flere sultne myg end andre. Efterhånden lærer man at leve med det, husker myggebalsam og dækker sig til.

Her forleden kom så den første myg, fløj hen foran skærmen, hvor jeg fangede den og tværede den ud. Men den var fuld af rødt blod. Har myg rødt blod? I så store mængder? Eller havde den allerede stukket mig eller en anden en? Det kløede over det hele.

Den faldt ned i tastaturet, jeg rystede den ud på bordet og tværede den ud, så blodet sprøjtede ud

For hvert myggestik er en moderlig myg i stand til at generere mange, mange nye stikkemyg – jeg synes jeg har set tallet 100. De kan lægge æg i tagrender, og når der falder lidt regn er det nok til at æggene klækker og i løbet af nogle dage bliver myggelarverne til myg. En biolog forsøger at beskrive hvordan myggene har det med deres offer. Den sidder på væggen et sted hvor man ikke ser den, og den venter, den kan mærke luften fra det enorme væsen, som kommer ind, den bliver siddende på væggen indtil mørket falder på, absolut ro, den føler en uimodståelig trang, den er i delirium, – så pludselig sætter den af, ryster med vingerne … zzZZZZ … – søger hen til kæmpen og sætter sig et sted, hvor den kan lugte blod. Tynd hud. Den elsker det, stikker boresnabelen ned og filer ganske lidt, dens tynde snabel kan komme ned og i løbet af få sekunder har den fyldt sin indkøbstaske med blod. Nu kan den flyve hen i en krog, gemme sig og fordøje. Dagen efter kan den lægge masser af æg og sørge for slægtens overlevelse.

Jeg er somme tider ikke helt sikker på at jeg ønsker artsrigdom for enhver pris. Men lad nu forskerne fortælle noget mere om hvorfor det kan være en god idé, jeg venter tålmodigt, indtil jeg lugter blod …

Anopheles (Greek anofelís: “useless”) is a genus of mosquito first described and named by J. W. Meigen in 1818. About 460 species are recognised; while over 100 can transmit human malaria, only 30–40 commonly transmit parasites of the genus Plasmodium, which cause malaria in humans in endemic areas. Anopheles gambiae is one of the best known, because of its predominant role in the transmission of the most dangerous malaria parasite species (to humans) – Plasmodium falciparum.

[…]

Adult females lay 50–200 eggs per oviposition.

Advertisements

Written by Donald

Tuesday, April 4, 2017 at 15:35 UTC

Posted in Brok

Tagged with

8 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Har myggen våknet alt? Den er heldigvis ikke så glad i meg.
  Det sies at mygg ikke liker duften av prestekraver (blomster), men jeg vet ikke om det er helt sant.
  Klem på deg 😊❤

  Mormor

  Tuesday, April 4, 2017 at 16:12 UTC

  • Den myggebalsam, som jeg har brugt (med held) virker ved at udsende en duft, så præstekraver er sikkert en af de dufte, man kan bruge. Det siges, at citronskal-olie også kan bruges, men det har jeg ikke prøvet (vores citroner er som regel sprøjtede med noget, som giver eksem).

   Klem på dig! 🙂 ❤

   Donald

   Tuesday, April 4, 2017 at 22:08 UTC

 2. Er Mormor prestedatter? En blomst er hun i alle fald! 🙂
  Artsnavnet Anopheles har jo forledt mangt en journalist til at skrive, at myggen er aldeles ubrugelig til noget som helst. Man har da bare ikke gidet ulejlige sig med at spørge myggen, de mange, der lever af myf, såsom fugle, firben, edderkopper, osv osv. Og hvad med myggebalsamfabrikanterne, og kløestilningsmeducinfabrikanterne? De tjener så meget, så vi nok også må spørge skatte- og finansministeren: hvor meget bruttonationalprodukt genererer en myg egentlig?
  Hvor mange har du egentligt spurgt, siden du er så overbevist om din hun-mygge-charme, hva’? Min kone er vist ikke overbevist. Og de af mine knægte i 5A, der konkurrerede om flest myggestik ved lejrskolen ved Søgårdlejren, syd for Aabenraa, dengang i 1981, kan snildt være med: vinderen havde hamstret 135 på én aften. Oppe i granplantagen.
  Præmien var en is til 7 kroner.

  AagePK

  Tuesday, April 4, 2017 at 18:16 UTC

  • PS: Jeg mener at kunne huske, at det var Jesper Wung-Sung, den senere så berømte ungdomsforfatter:” ” ryk og en aflevering” m.fl., der vandt.

   AagePK

   Tuesday, April 4, 2017 at 18:17 UTC

   • Han må have været noget af en særli … noget af en modig mygge-elsker! Jeg har én gang ladet en myg sætte sig på min barnehånd for at se, hvordan den bar sig ad med at få snabelen igennem. Det lignede at den havde to save, men min fysiklærer mente, at jeg havde set dobbelt, da han læste min lejrskole-rapport. Han var ellers så rar.

    Donald

    Tuesday, April 4, 2017 at 22:14 UTC

  • Tænk at de kunne tælle til så mange, de små børn og tænk at de gjorde det for bare 7 kroner! Jaja, 7 kroner var mange penge, måske som 70 kroner i dag (vi trænger til at slette nogle nuller).

   Jeg har ikke spurgt så mange, men jeg husker min søn blev så forbavset, da han så hvor mange stik jeg fik. (Havde det så bare været bridge eller whist-stik).

   Jeg har den største medlidenhed med kløestilningsmedicinfabrikanterne (wow Danske Ordbog og sprog-samling – se her! gode lange ord!) Det er imponerende, at så lille et væsen som en myg kan producere noget som helst nationalprodukt, ja, det er ganske vist, men endnu mere forbløffende synes jeg det er, at de har hjerte (og her er ikke tale om et synonym for interracial kærlighed!) og lunger eller gæller eller luft-optag, og så har de fordøjelsesorganer, sanseorganer (som må være ganske fine), øjne, forplantningsorganer til kønnet forplantning og muskler og led – og alt det på noget som formentlig vejer mindre end et gram.

   🙂 !

   Donald

   Tuesday, April 4, 2017 at 22:13 UTC

 3. Om det er dit blod ved jeg ikke, men det er et fantastisk billede af myggen, der fik en forhammer i hovedet.

  Jørgen

  Tuesday, April 4, 2017 at 18:19 UTC

  • Tak – tak! i mine mareridt bliver sådan nogle fyre 100 gange større og nøjes ikke med at stikke 🙂

   Donald

   Tuesday, April 4, 2017 at 22:15 UTC


Comments are closed.