Tøm Papirkurven

… og se nu at få det sagt ordentligt

Muligheder med zoom

Det første billede her – med eftermiddagssol sidste mandag ude på toppen af skrænten ved Vejby Strand – det første billede mister al fortælle-evne, hvis det ses i lille størrelse. Det bratte fald, fornemmelsen af at stå på kanten af en afgrund, ses kun, hvis alle afstands-virkninger arbejder sammen. Der er, så vidt jeg, ved fire afstandsindikatorer i synet.

Vores afstandsbedømmelse består først og fremmest af stereoskopi (to øjne viser lidt forskellige billeder, hjernen korrigerer og bruger forskellene til at danne afstandsfornemmelse) – samt bevægelse af øjnene sådan at vi ser hvordan forgrund forskubber sig i forhod til baggrund.

En tredie effekt af afstand er farve-ændringer. Luften er næsten farveløs, men ikke helt. På billedet nedenfor er Kullen indhyllet i havgus – den forsvinder i den blå luft, kunne man sige. Kullen er højere end det højeste punkt i Danmark, og den kan ses 30-35 km. væk (det afhænger naturligvis af hvor højt man står).

Den fjerde afstands-effekt er ændring af struktur. I stort format ser man tydeligere strå og grene, og hvordan størrelsen af græsset aftager ned ad skrænten.

Jeg ville ønske, at jeg kunne vise billederne i fuld størrelse på en 24 tommer skærm, for ellers oplever man ikke så godt struktur og dybde og stejlhed på dette billede. Til sammenligning har jet set en film, der hed “Barton Fink” i en biograf, hvor de første billeder af “tapet” viste en svag farvning af luft – man kunne se rummet – og det var en effekt, som forsvandt fuldstændigt ved kigning på en TV-skærm.

Den stejle skrænt ved en bænk på Ternevej, Vejby Strand

På billedet herover ser man en hvid plet over skulderen på skråningen. Det er en kutter, som er på vej til Gilleleje. Kutteren ses tydeligt med det blotte øje, mens kamera i normal indstilling har svært ved at fange detaillerne.

Men med zoom kan man se flere ting på kutteren, end man kan med det blotte øje.

Zoom samme sted som billedet ovenfor – bemærk grenmønsteret, som tydeligt indikerer at det er samme sted. Man ser at kutteren ligger dybt og har mange antenner

Jeg ville ønske at jeg kunne sige noget om kystfiskeriet og om den skandale, som i øjeblikket udrulles for vore øjne, hvor endnu en minister har løjet overfor udvalg i folketinget.

Det er meget svært for et “ting” at hævde sin styrke overfor en minister, der har embedsapparatet og styrelser under sig, hvor folketinget er helt afhængigt af de oplysninger, der kan fås fra ministerierne.

Det er derfor, at sagen med fiskekvoter og kvotekonger er så vigtigt.

Advertisements

Written by Donald

Sunday, April 2, 2017 at 12:15 UTC

Posted in Foto

Tagged with

9 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Fiskeripolitikken må voktes, der foregår det mye rart.
  Klem på deg 🙂 ❤

  Mormor

  Sunday, April 2, 2017 at 14:46 UTC

  • Ja, det er klart at man må overvåge et fiskeri, som begyndte med små både men nu med flydende stortrawlere er i stand til at tømme havene for fisk! Uha :/ Men det, som er problemet i Danmark er, at man har givet fiskekvoter, som var for små til at forretningen kunne betale sig – og der har været for mange *store* skibe.
   I denne omgang havde fiskerne spurgt fiskeri-ministeren, om der ikke var andre måder at regulere, og han havde svaret nej – og sagde at han ikke havde fået andre forslag fra ministeriet.

   Men det var usandt – og det er alvorligt. Det er ikke som i USA hvor Trump kan slippe afsted med falske anklager af Obama uden at blive fyret.

   Klem på dig! ❤ 🙂

   Donald

   Sunday, April 2, 2017 at 19:13 UTC

 2. Mormor er nok lidt norsk i dag, “mye rart” er ikke lige det, vi danskere tænker i denne sag. Men på norsk er rart jo det samme som mærkeligt på dansk: vi har museer for mærkelige ting, raritets-kabinetter, ikkesandt?
  Vi var for øvrigt på en veldig koselig tur med Marit Bente og Jørn fra Fornebu fredags, inklusive kylling-spetada og Madeira-vinsmagning, jojo, vi koser os i skandinavisk selskab her på øya!
  Mht ministeren: TORSK! er hvad jeg først kommer op med. Og vindmøller! Lærer det fjols da ikke noget?
  Men en kutter med mange antenner plejer da at være russisk, ikk’? 🙂

  AagePK

  Sunday, April 2, 2017 at 15:32 UTC

  • Tak for salutten! Ja sikken en TORSK! Well done – or rare? (mest om bøffer).

   Donald

   Sunday, April 2, 2017 at 19:14 UTC

 3. Var veldig norsk i dag 🙂 Mye snodig, merkelig, utrolig,fordekt,lyssky og så videre., foregår innen fiskeripolitikken. Antenner? Pleier å signalisere russere, men man vet jo aldri 🙂

  Mormor

  Sunday, April 2, 2017 at 17:56 UTC

  • Vi forstår godt Mormor – helt rart/godt/behageligt med norsk, som er et dejligt sprog 🙂

   Donald

   Sunday, April 2, 2017 at 19:14 UTC

   • Jupp og så har det så utrolig mange rare ord 🙂

    Mormor

    Sunday, April 2, 2017 at 19:16 UTC

 4. Zoom skal der til – det fører jo til festlige kommentarer.

  Jørgen

  Monday, April 3, 2017 at 13:02 UTC

  • Ja – det værdsættes meget! 🙂

   Donald

   Monday, April 3, 2017 at 19:38 UTC


Comments are closed.