Tøm Papirkurven

… og se nu at få det sagt ordentligt

Fugleflok sætter sig i toppen af birk

På dagens – nej nu er det gårsdagens spadseretur så jeg en fugleflok, som var helt uforstyrret af at jeg gik på jorden, de var højt oppe. Jeg kunne ikke se om de spiste – de larmede ikke! ingen pippen eller skratten.

De fløj mellem to store birke og slog sig så ned i toppen af den ene, lige over stien

I håb om at kunne se, hvad det var for en art, tog jeg et billede med 15 gange zoom. Det bliver ofte uskarpt, men når lyset er godt og man er heldig, kan man somme tider se mere end med det blotte øje:

I stor størrelse (klik på billedet) kan man se at fuglene har gult bryst … tror jeg

Hvad laver de? De hænger på de tyndeste grene og vipper op/ned – er der mad i sådan et træ?

Advertisements

Written by Donald

Wednesday, March 22, 2017 at 0:08 UTC

Posted in Skov og have

Tagged with

12 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Nogle lidt mere grønne, andre lidt mere grå: skulle det være grønirisker? Vi har flere par ved foderbrættet. Lige som stillidser, bogfinker, kvæ(r)kerfinker, gulspurve, en enkelt rødkælk og en spætte af og til. Nåja, og så duerne, både den religiøse tyrker:”Du go’e Gu’! Du go’e Gu’!” og den selvfede ringdue:” En stor og tyk du’! En stor og tyk du’!”

  AagePK

  Wednesday, March 22, 2017 at 8:52 UTC

  • Jeg skal undersøge det – det var også ordet iris(ker) som faldt mig ind, men det er jo bare fordi jeg ikke ved noget, tænkte jeg. De bevægede sig meget “muntert” og de tynde grene vippede, derfor kunne det ikke blive mere tydeligt, men som Schonhaug skriver så er det tydeligt på nogle af dem at de har gult bryst – og jeg tilføjer, grå overside (ryg). Det morsomme er hvordan de hænger på hovedet i alle mulige positioner.

   Hvilken art holder sammen i foråret i en skov (det var midt i en lille lysning i Tisvilde Hegn).

   Donald

   Wednesday, March 22, 2017 at 14:44 UTC

   • Rigtigt mange spurvefugle holder sammen i trækket; vore lokale trækker ikke så langt, og nøjes derfor med at færdes parvist, eller familien holder sammen. Sjaggere fra Nordnorge færdes i store flokke, det samme gør silkehaler: men når de først har fundet hjem igen, er der ikke megen sammenhold, så er der slagsmål om territoriet.

    AagePK

    Wednesday, March 22, 2017 at 15:07 UTC

    • Ja det var en teori, som jeg også dyrkede, nemlig at disse spurgefugle har holdt sammen om vinteren fordi de derved har større overlevelses-chance. Håber de klarer den!
     Der var en “naturvejleder”, som fortalte at endog forskellige arter kan holde sammen i flokke, hvis bare de har nogenlunde samme behov. Er det forresten ikke det, som krager og skader gør?

     Donald

     Wednesday, March 22, 2017 at 20:20 UTC

     • Jeg har ikke set krager og skader sammen: men det daglige krage-tog hen over Kragnæs! hver dag indeholder både krager og alliker. Desuden har jeg set flokke af viber sammen med andre fugle, måger f.eks.
      Men generelt holder langturstrækkere sammen, nordnorske for sig, og danske for sig. Der kan nemlig være forskelle i sprog: en nordsjællandsk bogfinke snakker anderledes end en ærøsk, det kan forklare noget.

      AagePK

      Wednesday, March 22, 2017 at 21:54 UTC

 2. Noen av dem har i alle fall gult bryst 🙂
  Våren er i anmarsj.
  Klem på deg 🙂 ❤

  Mormor

  Wednesday, March 22, 2017 at 9:28 UTC

  • Ja de har gult bryst – det kan være stillids, Carduelis carduelis, steglits, goldfinch, – men den har ikke gult bryst, men hvidt bryst og nogle gule striber. – De færdes i flok og kunne sikkert godt spise nogle birke-rakler.

   Men det er nok grønirisk, som også færdes i skovbryn og spiser frø – de kan variere i fjerdragten. Mærkeligt nok står der ikke noget om at grønirisken færdes i flokke om foråret – det stod der (samme sted) om Carduelis carduelis.

   Nåå, Grønirisk kaldes Carduelis chloris på biolog-latin.

   Donald

   Wednesday, March 22, 2017 at 14:51 UTC

   • Stillidser har altså meget karakteristiske røde ansigter, som lyser langt væk, det er ikke dem.

    AagePK

    Thursday, March 23, 2017 at 17:16 UTC

    • Det røde hovede så jeg godt på billeder fra “Fugle & Natur” websitet, men der stod at ungfuglene var lidt anderledes. Men som Farmer siger, er det grønirisk.

     Donald

     Thursday, March 23, 2017 at 22:01 UTC

 3. Jeg er næsten sikker på, at det er grønirisk. Det er ikke stillids og grønsisken har en anden kropsform og aftegning.
  Grønirisk passer også fint med adfærd og årstid for flokdannelse.

  natural2222

  Thursday, March 23, 2017 at 18:36 UTC

  • Tak for hjælpen! Ja, jeg tror det var grønirisk, men der stod bare ikke noget om at de kan danne flok i forårsmånederne. Det har forfatterne nok ment var selvfølgeligt.

   Donald

   Thursday, March 23, 2017 at 22:02 UTC


Comments are closed.