Tøm Papirkurven

… og se nu at få det sagt ordentligt

Barbarian Wars – 28000 sea passes

https://www.jstor.org/stable/25758863?seq=1#page_scan_tab_contents

Hvad er jstor? At gøre: find ud af.

http://www.ancient-origins.net/ancient-places-africa/white-slaves-barbary-002171

Mere?

https://da.wikipedia.org/wiki/Hark_Olufs

https://en.wikipedia.org/wiki/Barbary_pirates

The Barbary pirates, sometimes called Barbary corsairs or Ottoman corsairs, were pirates and privateers who operated from North Africa, based primarily in the ports of Salé, Rabat, Algiers, Tunis, and Tripoli. This area was known in Europe as the Barbary Coast, a term derived from the name of its Berber inhabitants.

https://www.kristeligt-dagblad.dk/kronik/de-glemte-islandske-slaver-i-algier

Specielt Vestmannaøerne blev hårdt ramt. Af øernes 400 indbyggere blev små 250 taget til fange. Over 30 øboere blev dræbt, mens det lykkedes godt 100 at skjule sig i klippehuler eller ro over til fastlandet.
De tilfangetagne blev roet ud til piraternes skibe. Først da skibene satte sejl og lagde kursen sydover, blev islændingene klar over, hvem deres overfaldsmænd var. De troede en overgang, de var englændere, for englændere havde tidligere overfaldet og plyndret øerne, og nogle af sørøverne og mandskabet ombord talte engelsk og så engelske ud.

Advertisements

Written by Donald

Friday, March 17, 2017 at 22:13 UTC

Posted in Brok

Tagged with

8 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Allerede for år tilbage var der en artikel i Skalk om slave- og skibspassene. Og om, at det kostede den danske stat noget i retning af byggeprisen for hele Amalienborg: årligt!
  Men mine Skalk er pakket ned pt, så du får ikke mere!

  AagePK

  Saturday, March 18, 2017 at 7:44 UTC

  • Fred være med nedpakkede Skalk! Det går fint fordi der er kommet så meget dokumentation on-line via Internettet.

   Ja, én gang Amalienborg om året, det har været en statsopgave. I dag er det egentlig ikke så imponerende en sum, når man tænker på hvad det koster at lave en jernbanelinie fra København over Ishøj eller deromkring til Ringsted. Eller på de store broer. Fehmern-tunnel. Mon det bliver et sundt projekt? :/ (Undskyld dette er ikke bevidst side-sporing-afledning) (side-tracking).

   Donald

   Saturday, March 18, 2017 at 11:29 UTC

   • Udover en straffeaktion den 16 maj 1797 mod Tripolis har der også været forsøgt bombardement af byen Algier i 1770 og 1771, da bey’erne dernede nu var blevet grådige nok. Men traktaterne fortsatte indtil 1830, hvor hhv Frankrig og USA satte en stopper for Algier og Marokkos form for “Øresundstold”, eller hvad de nu kaldte det. Vi kan også lige tage Somalia med i den kasse.

    AagePK

    Saturday, March 18, 2017 at 15:49 UTC

    • PS: det var Hans Larsen, som i Skalk nr 5 af 1984 skrev artiklen Danmark og Piratstaten. På engelsk wiki findes en artikel Action of 16 May 1797, på dansk hedder den Søslaget ved Tripolis.

     AagePK

     Saturday, March 18, 2017 at 15:52 UTC

    • Når jeg begynder på en søgning af Skalk nr.5 af 1984, så får jeg mange interessante resultater på Google, men desværre (og det havde jeg egentlig heller ikke ventet) – desværre er Google’s sproganalyse ikke så avanceret, at den kan forstå at det var angivelse af en publikations årstal og løbenummer (hvad hedder det? issue-number?) 10 minutter røg med undersøgelse af hvad Maglemosekulturen var, Ancylus Lake, Tardenosian Culture, The Danish Revolution, 1500-1800: An Ecohistorical Interpretation; med mere.

     Men tilbage til slavéring, enslaving, slavegørelse, gøren til slaver af søfolk på skibe i Middelhavet, og fra uskyldige øer i Atlanterhavet, – det, som undrer mig mest og som giver en kuldegysning, er årstallene 1770 – 1830. Musikkens, kunstmusikkens (ah det udtryk kan jeg heller ikke lide, men jeg har ikke andet), storhedstid fra Bach i Nordtyskland, Händel i London, Vivaldi i Venezia, til Chopin, Schumann, Liszt, osv. har været en tid, hvor man kunne risikere at blive taget til fange, hvis man sejlede over Middelhavet eller Biscayen (og nordligere). Chopin fløj til Mallorca, nånej, han sejlede, i 1835 – d.v.s. han var lige efter at man fik sat en stopper for slavegørelsen.

     Heldigvis er det overstået. Men så springer en tanke lige tilbage til den fagforeningsmand fra Nicaragua, som for 10 år siden kom til lokalforeningen og bad om støtte til fagforenngen for kaffeplukkere og plantagearbejdere, fordi de blev underbetalt, undetrykt, underligt behandlet derhjemme og det var nødvendigt at have en fagforening, som havde råd til at kæmpe og støtte de, der gjorde oprør (og som jo derefter blev jobløse).

     Søslaget ved Tripolis er således begyndelsen til enden på Berbernes barbariske behandling af mennesker. Hvor meget er det så, hvor slemt var det, spørger man uvilkårligt (wik. First Barbary War):

     According to Robert Davis, between 1 and 1.25 million Europeans were captured by Barbary pirates and sold as slaves between the 16th and 19th centuries. (Altså fra 1500-tallet til 1800-tallet ca.1830, ca. 1.25 mio. – hvor mange negerslaver blev taget fra Vestafrika til USA?:) Første svar (fra wik.) 10.24 mio. De “hvide” er m.a.o. 10 gange så slemme som Barbarerne. Men alle opslagene bidrager med overraskelser, gående fra affolkning af Rivieraen (kystområderne) til etymologien for ordet razzia.

     https://en.wikipedia.org/wiki/Atlantic_slave_trade

     The vast majority of those who were enslaved and transported to the New World, mainly on the triangular trade route and its Middle Passage, were Africans from the central and western parts of the continent who had been sold by other West Africans to Western European slave traders (with a small minority being captured directly by the slave traders in coastal raids), and brought to the Americas from the following regions … (Der nævnes 6 vest-Afr. og 1 central og 1 Mozambique region).

     Donald

     Monday, March 20, 2017 at 12:38 UTC

     • Nu fik du jo ikke tiden før 1500-tallet med, så der har været flere europæiske slaver, men: det er ikke mængden, eller relativeringen, der er interessant, men det faktum, at slavehandelen var international, og til alle tider. Så sent som for ca 10 år siden fandt man slaver i Spanien, der arbejdede i uregistrerede værksteder i kældre o.lign. I Indien, Afrika og mange andre steder finder du evige gældsslaver den dag i dag. I Gaddafis Libyen blev der befriet mange slaver efter hans fald. I Islamisk Stat hersker der slaveri, osv, og så fremdeles.

      AagePK

      Monday, March 20, 2017 at 15:21 UTC

      • Nej men hvis man skal sammenligne, må det jo være fra 1500-tallet, eftersom det kun var Portuguiserne som (måske) kendte Americas inden 1492.

       Men OK – der var grusomheder også i Europa og i nabolandene, og de islamiske stater, Ottoman-imperiet, var noget så grusom involveret i de barbariske skikke og stater. Der står, at Algier, skønt en del af det Ottomaniske rige, var det nærmeste man kunne komme en stor, velorganiseret, selvstændig bystat på det tidlige tidspunkt.

       Grundlæggende set kan man ikke sige at “det var ikke så slemt, de andre var meget værre”. Det er ligesom at sige “Lykken er ikke det værste man har, men andres ulykke er heller ikke at foragte.”

       Donald

       Monday, March 20, 2017 at 16:57 UTC

 2. Den var alt for lang, min kommentar! Håber den kan læses alligevel.

  Donald

  Monday, March 20, 2017 at 12:39 UTC


Comments are closed.