Tøm Papirkurven

… og se nu at få det sagt ordentligt

Januar 2017 fra Foreningen-Trankebar.dk

Her er tre fem af de mange billeder fra Foreningen Trankebar’s Webside, kapitlet om Kommandantgården.

To etager, terrasse med halvtat rundt om den øverste

To etager, terrasse med halvtat rundt om den øverste

Fra en kommentar har jeg saxet følgende:

Vi har strålende solskin hver dag.

Vagn “på floden” Olsen har lige været forbi med et hold fra “Victors Farmor”, vi delte viden og en Tranquebar Gin, samme opskrift siden 1616. Den tomme flaske står nu på vort lille museum i Kommandantens Hus, som vi lige har åbnet med trommer og tam-tam. Så er første del restaureret, og der er lang vej endnu. Hds. maj. Dronningen har været flink ved os, men kassen er ved at være tom. Jeg bespiste af egen lomme de mange gæster, 5.000 kr rækker både til varm mad og te med kage. Ikke noget med tørre fisk og brød her 🙂
Såvel Victors farmor og Tranquebar gin’en har sin egen side, http://www.foreningen-trankebar.dk er lige her. Med nye billeder.

Jeg er ikke helt sikker på hvad “Victors Farmor” er for noget, men det finder vi ud af om et par dage 🙂 Men dette er (som antydet) et par billeder fra Tranquebar foreningens websider, med lidt forklaring.

Opslaget hjælper igen til at stedfæste billedet - der laves tømmer til reparation af taget; hvad er hvide myrer?

Opslaget hjælper igen til at stedfæste billedet – der laves tømmer til reparation af taget; hvad er hvide myrer?

Tæt på opslaget som ses til venstre for døren på øverste billede

Tæt på opslaget som ses til venstre for døren på øverste billede (klik på billedet, så henter browseren et større billede, som er lettere at læse

Inde i huset bankes puds før istandsættelse (for at få en pænere væg?) - og man ser, at murstenene er de samme små, som har været brugt til de andre gamle danske bygningsværker i dette lille indiske fiskerleje

Inde i huset bankes puds før istandsættelse (for at få en pænere væg?) – og man ser, at murstenene er de samme små, som har været brugt til de andre gamle danske bygningsværker i dette lille indiske fiskerleje

=======================================================

Foreningen Trankebar har også et billede af hvordan Kommandantens Hus har set ud engang fra 16- eller 1700-tallet (se foreningens websider).

Enten er det en blyantstegning eller S/H foto af en akvarel

Enten er det en blyantstegning eller S/H foto af en akvarel fra dengang huset blev brugt

Advertisements

Written by Donald

Wednesday, February 8, 2017 at 23:23 UTC

Posted in Byggeri

Tagged with

6 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Du bedes bemærke, at man på hjemmesiden nu skriver Kommandantgården: der har været lidt forvirring omkring titlen. En kommandør er en chef-grad i flåden, manden var chef for fæstningen, altså hørte han til hæren. Det rette navn er derfor Kommandant. Lige som på Kronborg, i Fredericia og andre byer med fæstninger. Eneste forskel er Ertholmene, der lige som Gibraltar har den særstatus, at fæstningerne der hører under flåden. Gibraltar betegnes jo retteligen HMS, altså His Majesty’s Ship; Men på engelsk hedder chefer i værnene alle Commanders, vi i Danmark gør forskel, og derfor hedder chefen på Christiansø kommandør.
  I Trankebar/Tranquebar altså Kommandant, og det er blevet rettet. Der er andet, men vi har jo alle lov til at blive klogere. F.eks de hvide myrer: det er termitter, der fejlagtigt opfattes som en hvid underart. Sådan er der så meget.
  Havluft afsætter salt på murene, det ødelægger kalken: krystallerne vokser og sprænger langsomt, men sikkert, mørtlen fra murstenene, derfor hugges der rent og påføres ny puds.

  Victors Farmor er et rejseselskab, som har specialiseret sig i fremmede kulturer, se http://www.viktorsfarmor.dk , her er Vagn Olsen jo godt placeret, selv om jeg savner hans dygtige måde at formidle de fremmede kulturer på via tv. DR er nogle fjolser, der åbenbart sætter mere pris på rideheste end arbejdsheste. Har du set udsendelsesrækken, der gik i Carsten Niebuurs fodspor?

  AagePK

  Thursday, February 9, 2017 at 4:42 UTC

  • Nej — desværre fik jeg ikke set udsendelsen om at gå i Carsten Niebuhrs fodspor, jo måske den allersidste, men det var for lidt til at danne sig et indtryk af hele serien.

   Så fik jeg er rettet, det er jo den slags slip, der sker, når man ikke kender titel-hierarkiet, kommando-vejen. Jeg har iøvrigt aldrig forstået, hvordan der kan være flere generaler i en hær, men lad det nu ligge.

   Men jeg forstår at en kommandør er en officer i flåden! Aha – og en kommandant er en fæstningsmand.

   Tak for forklaringerne: Hvide myrer == termitter, og pudset hugges pga. saltholdig havluft, gus. Det må gælde alle murede huse. Det er svært at lave noget, der kan holde over længere tid, ærgeligt nok. Hvilket minder mig om min mors tommelfingerregel: Efter 4 år er alle celler i din krop udskiftet med nye. (Det er nu ikke rigtigt, men tanken er nu meget morsom og lærerig, det skal nok have sin gyldighed for blodceller).

   Som sædvanligt konkluderes at man kan lære meget ved at rejse – du har sandelig fået set noget! Jeg foreslår jeg laver et par indlæg mere om Tranquebar og livet i Indien, og forslag til udvælgelse af billeder er velkomne. Den anden kommentar om jordens beskaffenhed og mangrove-træernes rolle i kystbeskyttelse rører ved meget vigtige ting.

   Donald

   Thursday, February 9, 2017 at 13:46 UTC

 2. I Gyldendals Encyklopedi findes en artikel om militære grader, værd at læse.
  Min mor sagde 7 år, mht fornyelse af kroppens celler, hvilket vist rammer meget godt, som tommelfingerregel. Findes der en lillefingerregel? Kalken i knoglerne, f.eks, skal jo fornyes eller omfordeles i forhold til belastningen, og den, der ikke bruger sine muskler, og dermed knogler, f.eks. pga sengeliggende patient eller fængselsfange, mister jo både knogle- og muskelmasse.
  Vagn fik jo det helt utrolige ud af den tur: man er i arabien, på chefplan, jo meget bevidste om Carsten Niebuurs betydning: stadsarkitekten i Sanaa fortalte begejstret om, at de stadig brugte hans opmålinger og tegninger ved restauration af gamle huse. Og det får de jo desværre brug for igen.
  Kongen af Saudi-Arabien sendte, for første gang i mands minde, sit husorkester ud på torvet i Ryad, så vi fik indblik i hofmusikken. Beboerne var målløse: så måtte Vagn være en såre vigtig person!

  AagePK

  Friday, February 10, 2017 at 0:29 UTC

  • Nogle gange må man afstå fra at læse historiske redegørelser for områder, som alligevel ikke er éns kerneområder. Først må man koncentrere sig om egne kærneområder, så må man søge udsyn, bredde, nok til at kunne se eget fagområde i andres perspektiv – og så tilbage til fagområdet. Det er ligesom det med at kæmpe imod vejrmøller, man skal vælge sine kampe med omhu.

   Det skal jeg da lige love for har været en oplevelse! Jeg skulle lige se hvor Ryad /Rhyad/Riyadh/Riad ligger. 600 meters højde, midt i ørkenen, og dog er der vand, en flod, som løber ingen vegne. Den slags får mig til at bakke ud igen, men jo, det er morsomt at Vagn fik hornmusik i Rhyad. Og måske lidt skræmmende.

   Donald

   Friday, February 10, 2017 at 12:30 UTC

   • Der har jeg det stik omvendt: det er jo netop fra områder udenfor ens spidskompetencer, man kan lære nyt, evt se nye sammenhænge, der fører til nye horisonter! Man skal kigge udad, ikke indad! Ellers ender man i ekkorum, lige som folk på fæcesbooken, teapartyister og overtrumpfer: tæppetisseren fra Folkepartisterne, den politiske kuglestøder på evig overførselsindkomst (han kan jo intet af egen kraft).

    AagePK

    Friday, February 10, 2017 at 13:52 UTC

    • Ja selvfølgelig skal man kigge udad, men man skal heller ikke splatte ud og miste jordforbindelsen. Det var den slags balance, jeg mente med at se sine spidskompetencer i andre perspektiver 🙂 Ordet ekkorum er fremragende til at beskrive det “rum”, som man kan skabe for sig selv ved kun at høre på ligesindede.

     Donald

     Friday, February 10, 2017 at 14:07 UTC


Comments are closed.