Tøm Papirkurven

… og se nu at få det sagt ordentligt

Hvad betyder stednavnene?

Hvad betyder Kælderbjerg?

Hvad betyder Saxenkol?

Det er (vistnok) en kendt ting, at Gladsaxe ikke betyder “Skrædderfirmaets Glade Sax”, men derimod den lyse eng; glad = lysning og saxe = et område som er skåret, klippet.

I samme åndedrag må man jo have lov at lufte teorien at Kælder-bjerg ikke betyder et bjerg i en kælder og at “kælder” i denne sammensætning måske betyder noget helt andet.

NuDansk ordbog har ikke noget bud på alternative betydninger af “Kælder” og det har ODS (Ordbog over det Danske Sprog) heller ikke.

Men det kunne dog give mening, hvis “Kælder” ikke kun betyder hulrum under hus men også kan betyde spisekammer gravet ned i jorden uden et hus, som antydet her i ODS:

… et i jorden udgravet rum, brugt til opbevaring af forsk. ting (jf. Is-, Jordkælder); især om et helt ell. delvis under jordoverfladen liggende rum under en bygning, […]

Jeg ser for mig “bjerget”, hvorpå Vejby Kirke ligger, og på nordskråningen, som er ca 100 meter med et fald på 10-11 meter, har middelalder-navngiverne gravet nogle kuler, stensatte måske, og hængt deres røgede pølser og skubbet en stor sten foran indgangen.

Findes der mon bedre forklaring? hvad står der i Gyldendals Røde Stednavne-ordbog?

Saxenkol må betyde engen, som ligger hvor der er lidt koldt? Det er ikke det franske ord “Colle” tror jeg, så skulle det være et nyt navn.

Gården Kælderbjerggård

Gården Kælderbjerggård

Kælderbjergvej er en kommunal vej, gadelygten er kommunens ansvar her

Kælderbjergvej er en kommunal vej, gadelygten er kommunens ansvar her

Advertisements

Written by Donald

Wednesday, February 1, 2017 at 1:21 UTC

Posted in Ord

Tagged with ,

3 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. http://danmarksstednavne.navneforskning.ku.dk/ siger man at Kælderbjeg kan have med kælder at gøre, men også kældere betydende hushovmester eller fuldmægtig.

  Jørgen

  Wednesday, February 1, 2017 at 6:10 UTC

  • Fantastisk godt website! Der er 38 stednavne, som begynder med Kælder – og man kan se hvor på kortet! Fantastisk spændende og lidt nyttigt for den, som vil bruge sprog med omtanke, nyttigt fordi det viser hvordan tanken er gået med ordet i en afskygning til en anden af noget som er dybt og ofte køligt, fugtigt, som mosen i Værløse, der hed Kælderen.

   Men man skal læse “Tolkning” for alle sammensætninger for at se, hvad den oprindelige etymologi er, og om det er samme “ur-ord” som går igen i de forskellige stednavne. Mest interessant, synes jeg, er en “Tolkning” af navnet “Kælderbæk” ved Hviding, men bemærk at der allerførst blot skrives “Af substantivet Kælder” – hvilket i denne sammenhæng er intetsigende:

   Af Subst. Kælder, vestslesvigsk [Kj???]; ved Bækkens Udspring er der et af et Morlag dækket Hul, som maa have givet Bækken Navn.

   Tusind tak for kommentar og link! 🙂

   Donald

   Wednesday, February 1, 2017 at 11:02 UTC

 2. Fin side som ble gitt 🙂
  Klem på deg 🙂

  Mormor

  Wednesday, February 1, 2017 at 14:33 UTC


Comments are closed.