Tøm Papirkurven

… og se nu at få det sagt ordentligt

Rågeleje Strandpromenade efter stormen Urd: Dønningerne – sandet er skyllet væk

b61227-raagstorm-urd-saltbelegning-ruder-m-6744

b61227-raagstorm-urd-sten-skylop-rampe-rm-6745

b61227-raagstorm-urd-sand-skylvek-rm-6747

b61227-raagstorm-urd-doenninger-arm-6750

b61227-raagstorm-urd-sandfej-ventede-paa-mig-rm-6751

b61227-raagstorm-urd-doenning-heltoptilmur-xrm-6760

b61227-raagstorm-urd-vand-korebane-m-6762

b61227-raagstorm-urd-stormsky-skib-kulla-hrm-6765

Advertisements

Written by Donald

Wednesday, December 28, 2016 at 0:03 UTC

Posted in Vandbyggeri

Tagged with , , ,

6 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Jeg går ud fra, at det er samme betontrappe og -sætning, som du havde på dit blogindlæg for få dage siden.

  Allerede den dag var der alm. enighed om, at sand er et tåbeligt materiale at lægge, og vi fik ret noget hurtigere end vi selv vidste af.

  Det er der vi ældre har svigtet i forhold til de yngre bestemmende generationer:
  Vi har ikke tilført vore bestemmende unge tilstrækkelig bred viden. Alle har haft travlt med at nå langt og ingen har honoreret de som nåede bredt.

  Hvad nytter det at kommuneingeniøren er ekspert i tropiske træarters elasticitet, når han knapt ved, hvad beton består af?
  Alle sidder de på hver sit fine kontor med deres smalle og dybe viden og få evner at favne bredt.

  natural2222

  Wednesday, December 28, 2016 at 3:34 UTC

  • Ja, det var netop samme trapper og sætning forleden.

   Erfaring og praktisk viden bliver ikke værdsat nok. Overblik og tværfaglighed lider under en politisk spare-iver.
   Ærgeligt, men vi må jo sige til eller rettere fra, skrive en sober kritik og lade den gå til lokalpolitikerne og pressen.

   Donald

   Friday, December 30, 2016 at 23:33 UTC

 2. I sommers var jeg på tur med mine gamle klassekammerater fra gymnasiet til Hallig Hooge. Lige siden min barndom har jeg elsket turene til Vadehavet, hvor mennesker i årtusinder har arbejdet med at beskytte, og helst også genvinde landet fra havet. Det foregår ved bl.a. at banke 2 rækker pæle ned i havbunden, og så mase faskiner, grenbundter, hvadenten det er lyng eller, som oftest, gran-og fyrregrene, ned derimellem, og binde dem fast med ståltråd. Ved højvande kan vandet let fordele sig i de derigennem dannede indhegninger, og ved ebbe forhale udløbet, hvorved ler- og sandpartikler kan nå at sætte sig. Det tager tid, men efterhånden fyldes disse gårde, af ordet gærde, med aflejringer, kaldet slik. Heraf navnet: Slikgårde. Ethvert barn synes, at det lyder morsomt, og man glemmer det ikke lige med det samme: smag på ordet:”SLIKGÅRDE”. Og straks har man billedet af disse mange tusinder rektangulære indretninger, langs Slesvigs vestkyst. Med en enorm biologisk produktion, der tiltrækker millioner af trækfugle: tænk på Sort Sol, Grå Sol, osv.
  Så i går så vi på en tysk kanal, selvfølgeligt, en udsendelse om Folk i tidevandstrømmen: en smuk, og instruktiv film om livet på øer og halliger i Vadehavet, og arbejdet med at vedligeholde gærder, gårde og diger: den, der ikke vil dige, må vige. Det var der faktisk lov om: den, der ikke deltog i digearbejdet, mistede ejendomsretten, og måtte flytte.
  Her fik danskerne så lige en, fortjent, over næsen: Jordsand Digelav var i gang med at slæbe en pram med faskiner og pæle ind til Süderoog, en fredet hallig, de unge kvinder gik i vand til skulderen og trak prammen, det var en kvindebevægelse, der ville noget! De hedder Jordsand Digelav efter en nu forsvundet hallig, der ved afstemningen i 1920 kom tilbage til Danmark; lavet havde oprindeligt Jordsand som sit arbejdsområde, men den danske regering vidste bedre, man var ikke interesseret i vedligeholdelse, slikgårdene forfaldt, og Jordsand gik tabt.
  Er det ikke som om historien bare går igen?

  AagePK

  Wednesday, December 28, 2016 at 7:42 UTC

  • Det var spændende opslag, både orde Hallig Hooge og Jordsand var nye ord for mig. Opslagene har jeg kun skimmet, jeg havde frygtelig travlt med at rydde op og lave mad til familien.

   Donald

   Friday, December 30, 2016 at 23:35 UTC

 3. Det er da – som Farmer var inde på, og som vi jo godt vidste – nogle gedigne tåber, der besluttede det om sandet! Desværre kunne man frygte, at de ikke har lært det – det er også set før – og bare gentager fejlen.
  Farmer her delvist ret i, at vi gamle måske ikke har givet lærdom nok fra os – men har de unge villet høre? Det er jeg nemlig ikke sikker på, så det går begge veje …

  Ellen

  Thursday, December 29, 2016 at 8:54 UTC

  • Det er problematisk tåbeligt, for jeg kan faktisk godt forestille mig at entreprenøren har sagt at det vil være så og så dyrt at reparere strandpromenaden så den holder til en storm, men at man i det mindste kan mindske skaderne ved at “fodre” med sand.

   Nu vil jeg skrive til de politikere, som man kan få fat i og bede kommunen om at se beslutningerne vedr. reparation af kystmuren ved strandpromenaden.

   Jeg tror ikke politikerne har lært det. Man hører i stedet at “det var jo ikke så slemt her …”

   De unge er for meget i skole. Den form for skole vi har, virker ikke sådan som vi tror. Der er for mange børn, som bliver skoletrætte. De har ikke rigtig mulighed for at kombinere skolen med et fritidsjob eller holde sabbatår efter skolen. Mange opfatter måske “Efterskole” som en slags sabbatår?

   Der er lærere, som får det til at fungere ***på trods af*** ledelsers uansvarlighed og mangel på materiale tror jeg. Jeg har dyb respekt for de lærere, som har givet vores børn (og mig selv) gode oplevelser for livet.

   Donald

   Friday, December 30, 2016 at 23:41 UTC


Comments are closed.