Tøm Papirkurven

… og se nu at få det sagt ordentligt

Man kunne bygge en kystvej som kystbeskyttelse

Prisen ville vel være for stor, men på den anden side, grus og sten er billige råvarer?

Der er anlagt en slags ebbevej til arbejdet med kystsikring

Der er anlagt en slags ebbevej til arbejdet med kystsikring

Prøv iøvrigt lige at se den lysende prik i det fjerne – vi zoomer ind:

Vintersol på rundt drivhus - eller lysthus - i det fjerne

Vintersol på rundt drivhus – eller lysthus – i det fjerne

Advertisements

Written by Donald

Thursday, December 15, 2016 at 11:27 UTC

Posted in Vandbyggeri

Tagged with

8 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Husk lige på, at vand, der siver fra baglandet ud mod kysten, skal kunne løbe frut ud i havet, ellers vil det stuve op og give et enormt tryk ud mod den mur, vej, eller hvad der end vil være sat op som kystbeskyttelse. Det overser man jo fuldstændigt oppe ved stranden mellem Løkken og Hirtshals: især ved Lønstrup er der rigtigt meget kviksand, der viser, hvorledes al den nedbør, der falder helt til Hjørring, løber ud den vej. De gamle havbunde, der nu ligger som lerlag, forhindrer nemlig vandet i at synke længere nedad.

  AagePK

  Thursday, December 15, 2016 at 12:12 UTC

  • Jeg fandt billeder fra Lønstrup, som ligner denne kyst i nogle henseender. Det er rigtigt at der også her er lerlag, som vanskeliggør nedsivning – sidste vinter gik jeg i 10 cm. vand øverst på engen ved skrænten ved Holløselund (i nærheden af Vejby Strand). Det kunne ikke sive hurtigt nok ned. Skrænterne nedbrydes også af vand inde fra landet – det er derfor at den eneste kur mod forfald er at dræne mere og bedre og vedligeholde det. På det punkt er jeg meget enig med Farmer, og jeg er chokeret, shock-eret over at vores kommunes tekniske forvaltning ikke gør noget – måske nytter det at jeg skriver noget om det? Efter mere research? Men man skulle jo tro at kyst-direktorat + kommuner vidste hvad de gjorde?

   Donald

   Thursday, December 15, 2016 at 13:48 UTC

   • Vand løber opad visse steder, pga loven om forbundne kar, har du tænkt på det? Lerlagene står jo på højkant, eftersom de er skubbet op af isen i istiden. Så regn længere inde i landet følger lerlagene, og danner nogle steder vådområder.

    AagePK

    Thursday, December 15, 2016 at 14:46 UTC

    • Ja, det er derfor man bør dræne INDE i landet, for derved at fjerne vandtrykket fra skrænten, idet vand jo vil søge ud til siden (trykke på siderne), hvis det holdes indespærret i fast stof.

     Jeg tror desværre at hydraulik forstået som bygning af havne, regulering af vandløb og sikring af byområder er en forsømt faggren.

     Donald

     Friday, December 16, 2016 at 12:30 UTC

 2. Det var ikke lige til at se det er et nok så fint drivhus.

  Jørgen

  Thursday, December 15, 2016 at 19:50 UTC

  • Det er sjovt, ikke sandt! Det er noget andet, når man står der selv og er så heldig at ens øjne fungerer nogenlunde godt endnu. Så virker alting større.

   Donald

   Friday, December 16, 2016 at 12:31 UTC

 3. Vand kan presses op, som Aage skriver. I lande med mere ujævn overflade giver dette pres mudderskred og -laviner.

  Vi nøjes med at miste land til havet.

  Netop dræning virker som en en slags overtryksventil på disse vandmættede jordlag, så lagene stabiliseres ved at vandet kan løbe langsomt ud.

  Da jeg i sin tid lærte unge mennesker om afvanding, tog jeg et eengangsbæger, brændte et lille hul med en nål halvt oppe og stillede det på en flise lige ved siden af et tæt bæger, hvorefter jeg fyldte begge bægre.

  Lidt senere vendte vi tilbage, og fyldte begge bægre efter svarende til nye regnskyl.

  Naturligvis gav det ikke-prikkede bæger mere overløb -svarende til den vandpressede kystlinie eller det ikke-vedligeholdte vandløb/manglende dræn- medens det “drænede” bæger lige så stille havde vandet konstant sivende ned mellem fliserne uden at plaske ud over det hele.

  natural2222

  Friday, December 16, 2016 at 6:34 UTC

  • Det er pædagogik på et højt plan.

   Donald

   Friday, December 16, 2016 at 12:31 UTC


Comments are closed.