Tøm Papirkurven

… og se nu at få det sagt ordentligt

Måne himmel ved Diget, Bøtø

Det må være en af Danmarks ældste kystbeskyttelser, og den er vellykket. Det er egentlig ikke særlig højt, diget, men bredt. Da der jo kan være 2-3 meter højvande i Østersøen under særlige vindforhold, som presser vandet tilbage mod syd gennem sund og bælt, så må diget være minimum 3 meter.

17 km. dige forhøjet til 4 meter i 1919, 22 km² vundet

17 km. dige forhøjet til 4 meter i 1919, 22 km² vundet

Googlesøgning/Wikipedia siger ikke om det er det ældste dige(*) men fortæller at det var den samme stormflod som fik Lollændere til at bygge dige. Om Lollandsdiget hedder det:

På Lolland gik det fra Nakskov i vest, til Errindlev i øst, med en samlet længde på 63 km; dertil kom 27 sluser, 24 km kanaler med brakgrøfter og 10 km dige inde i landet. Arbejdet blev påbegyndt allerede i august 1873, og blev afsluttet i i maj 1878, efter at være blevet sinket af endnu en stormflod i 1874 – da havde 600 arbejdsmænd flyttet 1,73 millioner kubikmeter jord med skovl og trillebør og dermed gennemført danmarkshistoriens længste kystsikringsprojekt.

På det sydlige Falster blev der bygget 17 km dige fra Gedser mod nord, der var færdigbygget allerede i 1875. Begge projekter var starten på store omdiskuterede landvindingsprojekter som de nu tørlagte Rødby Fjord på Lolland og Bøtø Nor på Falster.

Damehund

Damehund

Rød contrail

Rød contrail

Digevej, Højer:

Det ældste dige til beskyttelse af marsken langs Vadehavet blev opført i 1556. Bygherren var hertug Hans den ældre (1521 – 1580). Diget omfattede den nordlige del af datidens Vidåbugt og beskyttede Højer, Møgeltønder, Ubjerg og Tønder Koge. Mod syd blev der bygget dige om Karrharde Kog, og diget blev fæstnet ved Grellsbüll. Inden diget blev bygget, var gårdene kun beskyttet ved, at man byggede dem på kunstige forhøjninger, de såkaldte værfter. Diget beskyttede først og fremmest mennesker, dyr, landbrugsjord og gårde. Samtidig medførte digerne imidlertid en tilsanding af Vidåen. Derfor blev det vanskeligere at sejle til købstaden Tønder.

Offentligt tilgængelig Opførelsesår: 1556

Advertisements

Written by Donald

Saturday, December 3, 2016 at 23:23 UTC

Posted in Vandbyggeri

Tagged with ,

2 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Fine skud fra Falster. Det et godt dige at gå tur på. Der var lidt rigeligt vand i 1872, så det er jo godt man har fundet på at beskytte sig med diger.

  Jørgen

  Monday, December 5, 2016 at 12:58 UTC

  • Ja der var stormflod i 1872 – der er en mindesten ved Rødby Havn, alting var oversvømmet. På Sydlolland havde man endda allerede begyndt at bygge dige, men det var ikke færdigt, og så hjælper det jo ikke ret meget. Man vedtog at bygge nye bedre diger efter stormfloden 1872, Wikipedia har en øjenvidneberetning i artikelen https://da.wikipedia.org/wiki/Stormfloden_1872#Digebyggeri_og_indd.C3.A6mning

   Men 1874 kom der igen en stormflod. Den har nok ikke været så voldsom. Jeg gad vide om den ødelagde noget på Falster. Diget på Falster blev som sagt bygget med hestekærrer og håndkraft, min Falsterske forbindelse siger, at de tog materialet lige indenfor diget og at der derfor er en ekstra lavning lige indenfor diget. Det er jo sådan set meget klogt i første omgang.

   Donald

   Thursday, December 8, 2016 at 23:45 UTC


Comments are closed.