Tøm Papirkurven

… og se nu at få det sagt ordentligt

Gamle nyheder er de bedste

Det var en talemåde, som min skolekammerat havde. En af hans familie havde været udstationeret på Grønland, hvor aviser var en sjældenhed, Internettet var ikke opfundet og radiotelefoni var kostbart. Men gamle aviser kunne være meget interessante – for man ser nyhederne i et andet lys, man har lettere ved at sortere det perspektivløse, tidsbundne fra. Selvfølgelig er al text tidsbunden, men noget er mere bundet end andet.

Vi er blevet rigere fordi ting er billigere

Vi er blevet rigere fordi ting er billigere
(Søndagsavisen fra 3-4. November)

Jeg synes ikke tabellerne er geniale. De viser ikke – så vidt jeg kan forstå – hvor meget et “normalforbrug” udgør af rådighedsbeløbet. Man må selv regne på at rådighedsbeløbet er steget ca. 7% mens forbrugsindex (det står øverst) er steget ca. 2.8% fra 128.8% til 131.6%

(Ja ja! jeg runder af – de sidste decimaler giver ikke mening).

Hvor meget lønnen er steget angives ikke i tal, men i procent (af hvad?!) og hvis man bare lægger procent sammen så får man noget meningsløst, – da det er små procenttal alle sammen, runder vi af og siger lønnen i den 5 års periode er steget ca. 7% og det ligner jo den stigning, jeg beregnede for rådighedsbeløbet.

Procentvis stigning i rådighedsbeløbet er større end procent-stigningen i priser – det kan man godt tillade sig at konkludere ud fra tabellen.

Sidste del af artiklen: “Der er så stor en overkapacitet af dagligvarebutikker i Danmark, at vi ville kunne brødføde en befolkning på 15-16 millioner. Det skærper fokus på priserne,” siger Jens Juul, informationschef for Coop.

Udnytter vi de fattige lande ved at købe billigt og sælge for dyrt? Er det godt for alle parter med en “globalisering”, som udnytter billig arbejdskraft i de “billige” lande?

Ved du hvordan en LO-families indkomst er sat sammen?

Jeg har aldrig haft et rådighedsbeløb på 28,554 kr. Gad vide hvad det er i 1980 kroner, dengang havde jeg en pæn indtægt.

Advertisements

Written by Donald

Friday, November 25, 2016 at 11:27 UTC

4 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Det er sikkert en god ide at få gamle nyheder og sortere i dem man vil beskæftige sig med. Jeg kommer til at tænke på hvor forstyrret CNN er. Jeg har set lidt med for at høre nyt om den kommende USA-præsident. ½delen af tiden er reklamer for kommende udsendelser og resten er støjende og ofte råbende hurtigsnak og kun undtagelsesvis kommunikeres sindigt. Guderne må vide hvorfor det er så tåbeligt. Nå, vi må læse lidt i gamle aviser.
  Jeg springer stort set sådanne tabeller over – som du rigtigt siger er de ligeså forstyrrede som fjernsynet er.

  Jørgen

  Friday, November 25, 2016 at 19:12 UTC

  • Først troede jeg egentlig at det var en fornuftig tabel, – jeg mener, LO er en pålidelig kilde, som selvfølgelig er en interesse-organisation, men som dog også skal være seriøs med sine tal for at kunne gøre indtryk i forhandlinger.

   De nyheder, som CNN og også somme tider DR, hvor folk speed-snakker for at få det til at passe til unge mennesker, det må vi nok leve med. Heldigvis er der også unge TV-journalister, som prøver at gøre noget ud af sproget.

   De prøver lissom at være lidt mere seriøse, på en måde …

   Donald

   Friday, November 25, 2016 at 22:35 UTC

 2. Det der med priser i kroner og ører, som stiger og falder, er utroligt søvndyssende at forklare. Det, der tæller er: hvor mange timer skal jeg knokle, for at få min familie mætte? Hvor mange minutter for et brød? År for et hus? Måneder for en bil? Whatever?
  Så kan man se, at behov ændrer sig, masseproduktion og konkurrence flytter focus: hvis vi køber mad billigt, får vi råd til en bil, et hus, der kan belånes, og vi får flere flyture til grisefesterne. Derfor udgjorde fødevarernes andel af rådighedsbeløbet 12% i 70’erne, og var nede på 8% i 1983, da min gruppe ved hjemkundskabslæreruddannelsen gravede i det. I dag vel 5% eller mindre, kød koster jo ikke penge i dag. Og er måske heller ikke mere værd, inklusive MRSA.
  I Tranquebar koster et toastbrød 5 kr, 100 te fra Bengaluru også en flad fem’mer. Nilgiri Blue Mountain TGFOP (Too Good For Ordinary People) koster 55 pr 100 gram. Men da den første koges i mælk, med kardemomme, kan man godt bruge den.

  AagePK

  Monday, November 28, 2016 at 8:07 UTC

  • Ja, nationaløkonomi og daglige praktiske begreber stritter i hver sin retning, men ovenstående tabel var, hvis man ser meget positivt på den, en embryo i retning af at få afvejet realløn overfor real-prisniveau med alle de problemer, det må medføre. Man kan sikkert finde ud af, hvad en LO-familie er ved at følge med i LO-publikationer, men allerede her er vi (mht til tidsforbrug) langt væk fra en halvside artikel i en Søndagsavis. 🙂

   Hvis man indfører en “løntime” som betalingsmiddel, må vi løbe ind i lignende problemer, hvad tjener man i timen, – Mindsteløn? Kontorløn? Tømrerløn? eller – værre – Metro-slaveløn, hvor kommunen har antaget mellem-mænd til at hyre fattige arbejdere fra Østeuropa til at arbejde i Københavns øverste undergrund med at bore tunneler til Metro-tog?

   Vi må høre noget mere om Tranquebar og the-smagning – please ! 🙂

   Donald

   Tuesday, November 29, 2016 at 11:47 UTC


Comments are closed.