Tøm Papirkurven

… og se nu at få det sagt ordentligt

Samarbejdsform og ledelsesform

For efterhånden en del år siden sagde Anne Grete Holmsgaard, tidligere kandidat for VS og SF, Universitetsdirektør for Danmarks Tekniske Universitet 1995-2002, at IT projekter udviklet efter en åben model viste at der er andre ledelsesformer end den strengt hierarkiske. Den åbne model kaldes normalt “Open Source” og det henviser til, at man har lagt hele projektet åbent, så alle kan hente koden, bygge (kompilere) og køre programmerne, som er mål for projektet.

Det er derfor lidt paradoksalt at et af de største Open Source projekter, Linux-kernen, har en kvalitetssikring, som er centralt topstyret (altså en form for hierarkisk styring).

Begyndelse af artikel om styring af et vellykket IT-projekt Det tog lang tid at skrive, længere end håbet - måske er det sidste gang jeg skriver sådan noget?

Begyndelse af artikel om styring af et vellykket IT-projekt
Det tog lang tid at skrive, længere end håbet – måske er det sidste gang jeg skriver sådan noget?

(En kerne er den del af softwaren, som aldrig rigtig ses, i modsætning til grafikken og vinduerne mv. Alle systemer har en kerne, som administrerer og styrer de mange dele, en computer består af.)

Men på mange andre punkter adskiller Linux Open Source projektet sig fra de mange mislykkede større offentlige IT skandaler, og jeg (og mange andre) undrer sig konstant over at der ikke er interesse for og midler til at undersøge, hvordan arbejdet med Linux-kernen foregår.

Advertisements

Written by Donald

Tuesday, November 22, 2016 at 13:15 UTC

Posted in Ord

Tagged with

2 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Hvorfor er det paradoksalt at kvalitetssikringen af Linux-kernen er topstyret? Hvad skulle den ellers være? Det kunne jo være at nogle af de 14000 ikke rammer det niveau der skal til, hvorfor en ledelse der kan bestemme må kunne gribe ind.
  Borset fra det er det jo utroligt at det lader sig gøre at få et sammenhængende system til at fungere, når så mange kokke har mulighed for at fordærve maden. Mon der er tale om en høj grad af ansvarspåtagelse?
  I min terminologi er samarbejde afhængighed, således at forstå, at A kun kan udføre sit arbejde, hvis B udfører sig samtidig. Er det det der er foregået i udviklingen af Linux eller er det en anden type samarbejde?
  Det er underligt hvis det offentlige ikke tager ved lære af det nævnte.

  Jørgen

  Tuesday, November 22, 2016 at 18:36 UTC

  • Ja, minsandten, sådan havde jeg ikke set på det. Det er da rigtigt at man ikke behøver at se det som en modsætning at kvalitetssikringen er topstyret, mens arbejdsfordelingen ikke er.

   De 14,000 er dem, hvis arbejde blev optaget i projektet; udover dem er der en del, som ikke fik deres arbejde med i projektet. Det er topledelsens opgave at vælge de dygtigste ud, men også at forklare, hvad det er, man gerne vil have. Det kan man se på “mail-lister”, som ligger offentligt tilgængelige, og sommetider er ham, der satte det hele igang, Linus Torvalds, meget skrap i replikken.

   Angående samarbejde: Selve design og specifikation opstod som en standardisering af krav til, hvad en computer skulle gøre, først og fremmest kernen (det, man ikke ser 🙂 ) Den standard kaldtes “Posix” og var opstået på grundlag af populariteten af Unix, det første generelle “flytbare” softwaresystem – en lang historie, faktisk.

   Efter at design er grundlagt, kommer der jo mange udvidelser til og de udgør langt størstedelen. De skal kunne kobles sammen. Lidt forenklet kan vi sige:

   Hvis kernen er “K” så skal element A kunne fungere med K og element B skal også kunne fungere med K. Når A og B er midlertidigt godkendte, kontrollerer man alle tre dele kan fungere sammen.

   I SKAT sagen fandt konsulentfirmaet Accenture ud af, at ledelsen havde forceret, de havde ikke et godt design, de havde ikke afprøvet delene undervejs, og til sidst befalede de at programmører skulle afprøve uden ordentlige data.

   Donald

   Tuesday, November 22, 2016 at 20:35 UTC


Comments are closed.