Skriv løs

… og se nu at få det sagt ordentligt

Kunstig Intelligens – eller mønstergenkendelse

Jeg er meget kjed af den måde, man bruger betegnelsen “Kunstig Intelligens”, Artificial Intelligence (AI) og nogen tror derfor at jeg er utilfreds med moderne dimser, og moderne teknologi. Ikke sådan, nej, slet ikke.
Her er to (eller 2.5) eksempler på AI, som jeg synes er morsomme og instruktive.

Vi bruger Google, og ofte på dansk. Hvis der er 5 mio. som googler på dansk, og 500 mio (eller flere), som googler på engelsk, så er det ikke så underligt at Google har implementeret flere snedige søgemetoder på Engelske sætninger. Jeg bliver ofte forbavset, som her:

Google forstår alternative stavemåder, her vistnok en blanding af tysk og English, og efter det, søges der på musik af komponisten for strygere eller noget, som har relation til strygemusik - med meget vægt på 8. strygekvartet, som, viser det sig, findes i en version for strygeorkester (som dog ikke er skrevet af Shostakovich himself, men af Barshai

Google forstår alternative stavemåder, her vistnok en blanding af tysk og English, og efter det, søges der på musik af komponisten for strygere eller noget, som har relation til strygemusik – med meget vægt på 8. strygekvartet, som, viser det sig, findes i en version for strygeorkester (som dog ikke er skrevet af Shostakovich himself, men af Barshai

Ofte viser søgeresultater flere sætninger fra en wikipedia artikel, som har relation til det søgte emne eller den søgte sammenhæng. Det fremgår i så fald af “hitlisten” (søgeresultat-siden) at Google har forstået (oops!) en sammenhæng mellem søge-sætningen og sætninger i den fundne text. Her er det ikke citeret i søgeresultatet, som faktisk indeholder flg. sætning, der omhandler et arrangement af strygekvartetten, som kaldes “Chamber Symphony”:

It has been transcribed by Rudolf Barshai for string orchestra, in which version it is known as Chamber Symphony in C minor (Op. 110a).

Allerførst undersøges hvilket sprog – typisk fx. hvis der er æ,ø og å, så må det være dansk. Hvis der er et ord som though, så er det nok engelsk. Lad os holde os til Engelsk:

Google (English) har i mange år rådet til at skrive en sætning, hvis man er i tvivl om, hvordan man skal søge. Men forstår Google søgemaskinen en sætning? Nej.

Det er klart, at maskineriet ikke kan “læse” en sætning og ikke kan “forstå” ordene. Vi bruger antropomorfismer for at karakterisere processen, som mere ligner en opdeling i ord, alfabetisk søgning, skift ind i emne-domæner, hvor ordene hænger sammen på særlige måder – svarende til at “forstå” ordene.

Hvad så med sætninger? Hvis verbet kan kobles til et sætningsmønster, så bliver navneord og tillægsord søgt efter ordklasse – så først har Google rigtigt “forstået” ordene og deres indordning, “blue” er tillægsord til “shirt” osv.

Dertil kommer så en lang række klassificeringer af websider (i domæner, grad af seriøsitet osv). Hvis det vigtigste ord i sætningen er et kendt navn (her “Shostakovich”) så får vi en leksikal artikel, og tilsvarende for de andre navneord, her “Stalingrad” og “Symphony” – og så “string-version”.

Resultat-listen viser derfor først komponisten, så den symfoni, der kaldes “Stalingrad”, men da der ikke findes “version for string-orchestra” får vi det kendteste værk, der også findes i string-orchestra og kaldes en symfoni.

========== ========== —oooOOOooo— ========== ==========

Et andet eksempel er “smarte” biler: Det er helt klart et marketingsstunt, hvis man kan vise en bil, der kan køre uden chauffeur, men – det er ikke tilladt, heldigvis, for det er langt fra fejlfrit på nuværende tidspunkt. De bedste bilkonstruktører har taget de brugbare dele til sig, fik jeg illustreret forleden, biler, som nægter at køre ind i en mur eller en foranliggende bil, – styre-systemer, som kan hjælpe med at holde bilen på vejen, og som kan standse bilen, hvis føreren falder i søvn – den slags, som er tilskud af sikkerhed, hvis man ønsker det.

Advertisement

Written by Donald

Tuesday, November 1, 2016 at 20:31 GMT+0000

Posted in Blogosofi, Ord

Tagged with ,

6 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Al den snak om kunstig intelligens kan gøre en temmelig nervøs, når man ikke er sikker på, at der ikke findes metoder til at komme ud over de vanskeligheder, der f.eks. er med maskinoversættelser. Jeg har ikke fantasi til at forestille mig det og trøster mig indtil videre med, at en af teknikerne i en computervirksomhed, hvor jeg var ansat for cirka 40 år siden, triumferende fortalte mig, at oversættere ville være overflødige i løbet af 10 år.

  Den samme person var “sprogligt interesseret” og påstod, at når man sagde om nogen, at de havde smag, havde man ikke sagt noget om, hvorvidt man mente god eller dårlig smag. Det er vist sådan, en computer “tænker”. Jeg kunne simpelthen ikke overbevise ham om, at han tog fejl. Manden var endda indfødt dansker.

  Rasmine

  Wednesday, November 2, 2016 at 0:07 GMT+0000

  • Gisp! Ja – du har mødt nogle ingeniører af typen hårdhudede enøjede lalleglade optimister. Det er dem, der udformer vores tilværelse og står for NemID, IC4, Amanda, SKAT-EFI, Blå Kort, Dankort-viftning, Polsag, Dora, osv. og desværre er der politikere som Trine Bramsen, der lytter på dem og tror at man virkelig kan gøre det, de “kloge” siger at vi kan (eller vil komme til at kunne).

   Nej den mand har ikke forstået sprogets cirkler. Hvordan kan man forklare det kortest og klarest? Måske skal man tilføje, at en jurist i en sag ikke kan skrive om en person, at han/hun har smag, men må skrive at vedkommende har udvist sans for de gængse værdier indenfor arkitektur, kunst og litteratur, ballet og teater, eller hvad det nu kan være.

   Donald

   Wednesday, November 2, 2016 at 11:59 GMT+0000

 2. Det er lidt grinagtigt at tale om kunstig intelligens: man har jo endnu ikke fundet ud af at blive enige om, hvad intelligens er. Folk, der bliver udråbt som at være overordentlige intelligente, opfører sig jo ofte direkte uintelligent.
  Men skidtet skal sælges. og de første ulykker, bl.a. med en selvkørende Tesla, en dræbt, er allerede rapporteret. Det er lige som med at flytte dyr til andre verdensdele, eller gener over i andre organismer: senere opdager man, at det var vist ikke så smart alligevel.

  AagePK

  Wednesday, November 2, 2016 at 9:26 GMT+0000

  • Ja, præcis, jeg bryder mig ikke om at man markedsfører computerteknik med ord som kunstig intelligens og lign. fordi det giver folk et forkert indtryk af, hvordan man arbejder med computerisering af diverse træls opgaver, rutiner mv.

   I realiteten gør robot-konstruktion os meget mere sikre i hvad det er mennesker kan, som maskiner ikke kan. Vi lærer mere om mennesket ved at se, hvordan computer-programmer fungerer, – MEN vi lærer ikke alt – slet ikke. De spørgsmål, der står tilbage, bliver blot lidt klarere.

   Det forsigtighedsprincip, som en god IT expert kender til, bliver trådt under fode, når økonomi og politik kommer ind i billedet.

   Men det burde være omvendt! politikere skulle være foregangsmænd, der fastlagde krav til industriel udvikling. Kampen ses tydeligt i medicinalbranchen.

   Ja, gener, der flyttes i håb om at det nok går alt sammen, burde være HELT forbudt.
   Almindelig langsom sortsforædling er bedre.

   Donald

   Wednesday, November 2, 2016 at 12:04 GMT+0000

   • I Svendborg har Rudolf Steinerskolen det problem, at kommunen kræver, at børn ned i børnehaven skal lære via computere, og det vil skolen ikke: børnene skal da først og fremmest lære deres krop og dens funktion i samklang med den omgivende verden at kende. Helt i tråd med min opfattelse, og også i Silicon Valley er det normen: 0 smarphones, tablets eller andre electronics i skoilerne der, alle Rudolf Steiner. Hvorfor ikke, ville ham Sonne fra SoEinDing vide: “Det duer ikke, ungerne skulle jo nødig risikere at miste deres kreative tænkning!” Sagde de kloge it-forældre-udviklere!!!
    Det burde stå over enhver skoles port:” Her lades alle smartphones ude!” 😉

    AagePK

    Wednesday, November 2, 2016 at 12:24 GMT+0000

    • Bare de politikere dog ville følge med Nikolaj Sonne i “So Ein Ding …” muss ich auch haben … Det er alle tiders program og denne her – den må jeg se on demand – den var da noget af det klogeste jeg har hørt!

     Jeg får lyst til at skrive til Svendborg Skoleforvaltning og henlede opmærksomheden på Sonne.

     Donald

     Wednesday, November 2, 2016 at 12:42 GMT+0000


Comments are closed.

%d bloggers like this: