Tøm Papirkurven

… og se nu at få det sagt ordentligt

Gribsø i regnvejr

Undskyld misvisende overskrift. Det skulle vel være “Naturen, hvad det så end er, er ikke statisk”.

Forleden viste jeg et billede af Naturstyrelsens plakat-stativ med lidt filosofi om invasive arter. Hvad koster kampen? Der stod at der var afsat et beløb på 30 millioner – for Danmark. Måske ikke kun til klitternes rugosa og bjergfyr, men også til de andre 12 arter, som er erklæret uønskede herhjemme (se ndf.)

Det samlede EU beløb skal måles i milliarder. EU anslår at udgifter til bekæmpelse anddrager 90 milliarter kr. (ikke Euro) og det begrundes med at invasive arter kan skade landbruget og forårsage tab og ulykker osv.

Men jeg kan ikke lade være med at spørge om det er en forkortet version af en forskningsdebat. Klart at man ønsker at beskytte fødevareproduktionen, men skal det virkelig koste så meget?

Er det fordi vi (nogle af os) gerne vil have, at lille Danmark ser ud, som det altid har gjort?

Kommentarer!!!

Men det er jo umuligt. Vi må nøjes med at opstille en målsætning, der hedder “langsom forandring, så langsom at vi ikke bliver overrumplede”.

De mange milliarder må kunne bruges bedre – fx. til at hjælpe flygtninge, lindre lidelserne og redde liv. Hvordan går det med forslaget om at købe en græsk ubeboet ø og indrette den til et nybyggerland for flygtninge?

Hestebadet

Hestebadet

Regnen gør det hele gråt -

Regnen gør det hele gråt –

EU i aviserne den 4. august 2016

Miljø: EU starter kamp mod invasive arter

Politiken skriver, at EU-landene nu har forpligtet sig til at gøre noget ved 37 forskellige invasive dyre- og plantearter, der truer den oprindelige natur. Danmark skal bekæmpe 12 arter, som f.eks. vaskebjørn, sumpbæver, signalkrebs, sumpskildpadde og hårfrugtet bjørneklo. Siden 1992 har EU forsøgt at bekæmpe invasive arter, men alligevel er der kommet stadig flere til. Ifølge European Network on Invasive Species (Nobanis) var der i perioden 2000-2010 ikke mindre end 6.476 invasive og introducerede arter alene i Nordeuropa. EU vurderer, at kampen mod de invasive arter koster EU-landene et samlet beløb på 90 mia. kr. årligt.

I Berlingske understreger biolog Hans Erik Svart fra Styrelsen for Vand- og Naturforvaltning, at danskerne ikke skal begå selvtægt mod arterne. I langt de fleste tilfælde er det nemlig nok blot at begrænse artens yderligere spredning og derefter afvente, at den uddør naturligt.

Ekstra Bladet påpeger, at tidligere miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) i december understregede, at der bruges enorme beløb på at bekæmpe invasive arter i de enkelte EU-lande, og at det derfor er nødvendigt at gå sammen i EU om en fælles indsats.

Kilder: Politiken, s. 6; Berlingske, s. 8; Ekstra Bladet, s. 21

Advertisements

Written by Donald

Wednesday, October 12, 2016 at 0:47 UTC

Posted in Vejr

Tagged with

4 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Det er givet, at klimaforandringer også giver forandringer i flora og fauna: det er jo bl.a derfor, vi klimatosser har været på tæerne. Andre har set det som en velsignelse: nejjj, nu kan vi dyrke dette og hint, som skæpper mere i kassen. Palmer ved Kalundborg, som Shu-bi-dua sang så smukt.
  Men problemet er jo, at der altid følger nisser med: da englænderne ønskede rævejagter i Australien, satte de kaniner ud for at rævene havde nogert at leve af. Og hvordan gik det? Hørt om det Store Kaninhegn?
  Eller som da rotter og slanger, importerede, var ved at udrydde hawai-gåsen ved at æde dens æg, satte man desmerkatte ud for at de kunne tage sig af problemet. Men de kære desmere fandt det ulige lettere at æde gåseæg end forsvare dem.
  Og sådan kunne jeg blive ved i timevis: stort set alle problematiske invasive arter, om det nu er planter eller dyr, er indført af mennesker, som enten syntes, blomsterne var så pæne, frøene så praktiske, dyrene så nuttede, eller pelsene så lækre. Her for et par dage siden påsejlede et skib et stort havbrug med regnbueforeller: nu risikerer vi at de går op i bække og åer og tager pladsen op for de hjemmehørende ørreder. Jeg har selv fanget regnbueforeller i Elling å, dem var de lokale trætte af, de var undsluppet fra et dambrug. Så ingen brokkede sig, når vi hentede til aftensmaden.
  Her ved øens strande render vi af og til på nogle multe: de er dog kommet af sig selv. Det er dræbergopler og signalkrebs ikke, og dem er man kede af, den ene æder fiskeyngel og æg, den anden smitter med krebsepest. Og begge er indført af mennesker: krebsen skulle give penge, goplen røg med i ballasttanken. Og der skal renses nogle kubik-kilometre vand, hvis disse to arter bare skal holdes nede!

  AagePK

  Wednesday, October 12, 2016 at 12:06 UTC

  • Ja, Costa Kalundborg – problemet er at en hurtig ændring af klimaet vil medføre store menneskelige lidelser. Der har været tidspunkter ca. 300,000 år siden, – hvor klimaet gik fra varmt til meget koldt iflg. isen på Antarktis. Det ville være bekvemt, hvis en temperatursænkning modsvaredes af et vulkanudbrud, som spreder aske i højeste stratosfære, så sol-indstrålingen bremses lidt. – Ellers skal der justeringer til, jeg hørte en klima-diskussion, kan ikke lige huske hvor, som omtalte muligheden for at opsuge CO2 i oceanerne med små-alger, som dør og synker til bunds, og spredning af skyer, som reflekterer sol-lyset (gad vide hvilke skyer han tænkte på).

   Det er tekniske problemer, hvortil der nok skal være nogen, der kan foreslå løsninger. Men de menneskelige problemer, enighed om økonomien, det bliver svært. Det kan ende i ragnarok.

   Jeg har hørt om kaninerne i Australien, men ikke om det store kaninhegn! Wow! Og jeg har heller ikke hørt om Hawaii gåsen og desmer dyrene, men det kunne jeg godt have forudsagt.

   Den er jo enorm, Multe-fisken (så stor at den fortjener at blive skrevet med stort!) Det er første gang jeg hører om den.

   Men tilbage til skoven og regnen, da søerne i Sverige blev forsurede, var det noget, der kunne måles og noget, som gjorde stort indtryk på befolkningerne generelt. Det kan være at klima-forskere og politikere skulle finde på måder at demonstrere problemerne (andet end Isfjorden Illulissat).

   Jeg fandt Elling Å ved Frederikshavn og det ser ud som om I har haft en god ferie dér!

   Donald

   Wednesday, October 12, 2016 at 14:26 UTC

   • Det var, mens jeg boede i Hjørring, og gik på seminariet. Hyggelig måde at skaffe aftensmad på!

    AagePK

    Wednesday, October 12, 2016 at 17:07 UTC

    • Glimrende aftensmad! Herligt! Men trist at de lokale fisk blev fortrængt af dambrugs-fisk.

     Donald

     Wednesday, October 12, 2016 at 22:20 UTC


Comments are closed.