Tøm Papirkurven

… og se nu at få det sagt ordentligt

Kan det virkelig passe

(En af mine yndlingsaversioner er at overskrifts-sætningen bliver brugt, når man egentlig vil sige: “Det er fandeme urimeligt! Æv!” Her betyder det: Kan denne plakats udsagn verificeres?)

Fattige børn i Irland blev solgt som slaver

Fattige børn i Irland blev solgt som slaver

Kommentarer …

Advertisements

Written by Donald

Sunday, September 25, 2016 at 9:26 UTC

Posted in Blogosofi

Tagged with

6 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Ja, for såvidt som det var en del af straffen for at have deltaget i, eller støttet, det irske oprør i 1641, og med Act on the Settlement on Ireland fra 1652 som grundlag. Cromwell regnede ikke katolikker for kristne, som der jo var forbud mod at eksportere. Samme vej røg de katolske zigøjnere. Se engelsk wiki: Slavery in the British Isles.
  Andre englændere, irere, walisere og skotter blev sent til Van Diemans Land, altså Tasmanien, for et tyveri af brød, eksempelvis. Mary rejste dog frivilligt derned med sin far og mor.
  Men selv adelige kunne risikere slaveri: en onkel havde set sig lun på en nevøs arv, og fik ham skippet til Virginia, såvidt jeg husker. Han slap tilbage efter mere end 20, og kørte retsager mod onkelen, temmelig forgæves; da han endelig fik oprejsning, døde han. Jeg kan desværre ikke huske, hvilken tv-station der sendte dokumentaren.
  Der blev da også solgt europæere, herunder danskere, færinger, frisere og islændinge til Afrikas barbaresk-stater, lige som de fleste fra børnehæren på vej mod Jerusalem i 1212 kom i marokkansk, algiersk eller libysk slaveri. I danske kirker blev der indsamlet penge til Slavekassen, der frikøbte danskere og nordmænd via mellemmænd. Cervantes er nok en af de mest kendte slaver. Det amerikanske Marine Corps blev oprettet for at stoppe slavejægere i Atlante, Man mener, at et sted mellem 3 og 6 millioner gik i tyrkeri, som det hed. Så vis der skal siges undskyld for at have købt og holdt slaver, må FN vel stille sig i rundkreds og tage hinanden i hænderne og sige det højt!
  Og der har aldrig været så mange slaver som nu: Rusland, Kina, Indien…………………………………..fortsæt selv.

  AagePK

  Sunday, September 25, 2016 at 15:19 UTC

  • Først :: !gisp!
   Og så endnu mere gisp.

   Donald

   Sunday, September 25, 2016 at 19:02 UTC

 2. Ordet gældsslave, som i dag bruges om en forgældet person, for hvem det meste af livet går med at betale renter og afdrag, var tidligere en reel betegnelse for, hvor galt det kunne gå, hvis….

  Også nordafrikanske skibe tog på sørøvertogt i nordeuropæiske lande og bortførte søfolk og rejsende til slaveri. Enkelte gange gik man sågar i land for at tage slaver. I 1687 blev der afsendt 7 danske krigsskibe til bl.a. Færøerne og Island for at advare befolkningen og eventuelt gå i kamp mod sørøverne fra Nordafrika.

  Der har for nylig været en artikel i “Siden Saxo” om emnet.

  Farmer

  Wednesday, September 28, 2016 at 0:32 UTC

  • Jeg kan huske en artikel (eller “feature”) om en mand fra Færøerne eller Island, taget som fange og slave, senere vendt tilbage – ellers havde man ikke haft hans historie med så mange detaljer.
   Jeg vidste også at irlænderne betragtede England som besættelse og hadede dem for at behandle irlændere som kanonføde. Men at det var mere udbredt i 1600-tallet (Chr.4 regerede til 1648) det vidste jeg ikke. Det er så skræmmende, slavehandel med børn.

   Donald

   Wednesday, September 28, 2016 at 7:48 UTC

   • Du tænker på Hark Olufs, fra øen Amrum i Sydslesvig. Du kan læse mere på https://www.islam.dk/hark-oluf-1708-1754/ , en bemærkelsesværdig fin gennemgang af problemet. Men også en kvinde fra Vestmannaeyar kom levende hjem med sit barn, og fortalte. Lige som en hel del andre. Der findes lange lister over frikøbte danske slaver i Rigsarkivet fra Slavekassen. Og de skibspas, hvorved man kunne sikre sig frihed hvis man stødte på den pågældende stats sørøverskibe.

    AagePK

    Wednesday, September 28, 2016 at 8:42 UTC

    • Det er jo forfærdeligt!

     Donald

     Wednesday, September 28, 2016 at 13:52 UTC


Comments are closed.