Tørgær, holdbarhed, en pausefisketanke

20 år gammel tørgær, pose af metal; holder længe – hvor længe? skifter det karakter? Smager det som frisk gær?
Gærceller er en slags svampe. Svampe er hverken dyr eller planter (man skelnede i cellebiologiens tidlige fase mellem dyre- og planteceller, de sidste karakteriseret ved at have cellemembraner af cellulose; hvordan man kom til den skelnen ved jeg ikke).
Når man tørfryser gær, får man et produkt, som – naturligvis – består af selve gær-bæreren, typisk en kornbaseret mudderagtig substans, og heri opholder der sig gærceller. Det er mudderet man tørrer, og gærcellerne – hvad gør de så uden vand og i totalt mørke? De overlever.
Jeg har bagt et brød med indholdet af denne pose som hævemiddel. (Ren forskning!)
Det smagte ikke specielt godt eller skidt. Jeg havde brugt for meget (tør)gær og gær+vædske stod for længe inden jeg gik igang med at ælte dejg.
(Skriver Danskerne i dag væske og dej?)
Man skal ikke være så datoforskrækket 😉 Selvom jeg altid har bagt meget, har jeg aldrig prøvet at bage med tørgær.
Ja, jeg skriver væske og dej 🙂
Pigen fra landet
Wednesday, August 24, 2016 at 18:20 GMT+0000
Nej – detteher var nok at strække den lidt! Men tørgær holder sig fint. Jeg kunne have brugt mindre.
Jeg tror at smagen er lidt forskellig, men det ville jeg ikke bedømme ud fra så gammel en tørgær.
Tænk at cellerne kan overleve så længe uden vand – i en slags dvale!
Donald
Wednesday, August 24, 2016 at 20:38 GMT+0000