Skriv løs

… og se nu at få det sagt ordentligt

Tørgær, holdbarhed, en pausefisketanke

Tørgær holder længe - hvor længe? skifter det karakter? Smager det som frisk gær?

20 år gammel tørgær, pose af metal; holder længe – hvor længe? skifter det karakter? Smager det som frisk gær?

Gærceller er en slags svampe. Svampe er hverken dyr eller planter (man skelnede i cellebiologiens tidlige fase mellem dyre- og planteceller, de sidste karakteriseret ved at have cellemembraner af cellulose; hvordan man kom til den skelnen ved jeg ikke).

Når man tørfryser gær, får man et produkt, som – naturligvis – består af selve gær-bæreren, typisk en kornbaseret mudderagtig substans, og heri opholder der sig gærceller. Det er mudderet man tørrer, og gærcellerne – hvad gør de så uden vand og i totalt mørke? De overlever.

Jeg har bagt et brød med indholdet af denne pose som hævemiddel. (Ren forskning!)

Brød bagt med 20 år gammel tørgær

Brød bagt med 20 år gammel tørgær

Det smagte ikke specielt godt eller skidt. Jeg havde brugt for meget (tør)gær og gær+vædske stod for længe inden jeg gik igang med at ælte dejg.

(Skriver Danskerne i dag væske og dej?)

Advertisement

Written by Donald

Wednesday, August 24, 2016 at 8:08 GMT+0000

Posted in Liv

Tagged with ,

2 Responses

Subscribe to comments with RSS.

  1. Man skal ikke være så datoforskrækket 😉 Selvom jeg altid har bagt meget, har jeg aldrig prøvet at bage med tørgær.
    Ja, jeg skriver væske og dej 🙂

    Pigen fra landet

    Wednesday, August 24, 2016 at 18:20 GMT+0000

    • Nej – detteher var nok at strække den lidt! Men tørgær holder sig fint. Jeg kunne have brugt mindre.

      Jeg tror at smagen er lidt forskellig, men det ville jeg ikke bedømme ud fra så gammel en tørgær.

      Tænk at cellerne kan overleve så længe uden vand – i en slags dvale!

      Donald

      Wednesday, August 24, 2016 at 20:38 GMT+0000


Comments are closed.

%d bloggers like this: