Skriv løs

… og se nu at få det sagt ordentligt

København fra Luften

Som en sidebemærkning, et blik på Københavns fattigdom (som stod/står? i grel modsætning til Helsingborg).

Her er en webside fra Københavnerkommunen itself om fattigdom i Saxogade (link og kopi af billeder her):

Saxogade fra luften - fra GoogleEarth; bemærk at kirken (Apostelkirken) som var klemt inde mellem husene, er frilagt og bevaret - måske fordi den bedre end noget andet viser den holdning, overklassen havde til befolkingen, der *skulle* bare være en kirke i nærheden, ellers blev slynglerne voldelige?

Saxogade fra luften 2016 – fra GoogleEarth; bemærk at kirken (Apostelkirken) som var klemt inde mellem husene, er frilagt og bevaret – måske fordi den bedre end noget andet viser den holdning, overklassen havde til befolkingen, der *skulle* bare være en kirke i nærheden, ellers blev slynglerne voldelige?

Klik på billederne, især Google Earth billedet vinder ved at blive set i stor størrelse.

Skrivefelt …

Advertisement

Written by Donald

Monday, August 22, 2016 at 8:48 GMT+0000

Posted in Blogosofi, Byggeri

Tagged with

7 Responses

Subscribe to comments with RSS.

  1. Det var ikke så fedt i Saxogade i 50’erne, men det er lærerigt at se de gamle billeder.

    Stegemüller

    Monday, August 22, 2016 at 15:57 GMT+0000

    • Nej det var i den grad ikke fedt. Når man læser på Kbh-arkiv linket, ser man at bygningerne i Saxogade og omegn er fra 1880’erne hvor brokvartererne blev til. Jeg kan se noget solskin for mit indre blik dér, en ung mand, som har været dreng på en gård hvor de blev dårligt behandlet, er taget til København og har fået ufaglært arbejde på et jernstøberi og skriver til den forlovede, at han tjener 20 kr. om ugen (eller hvor meget?) og at han har råd til en lejlighed i et pænt nyt hus i København og at de kan få et bedre liv! – det er jo sådan det har set ud dengang. 🙂

      Donald

      Monday, August 22, 2016 at 22:20 GMT+0000

  2. Saxogade i 1970 var heller ikke såå spændende: min søster boede i 3.baggård sådan cirka midtfor. Det stank af kattepis.
    Min farmor og faster boede i hjørneejendommen, på 3die, såvidt jeg husker, hed den ikke 66, opgangen? Det var en fin stor lejlighed, med udsigt til hhv Halmtorvets hvide kødby, og selve Saxogade. Det var mere spændende for en 10 års knægt i ’59. Med besøg i Frelsens Hærs hovedkvarter på Sct Thomas Plads, og i Losik Have. Det var min halv-engelske fætters udtale af Zoologisk Have. Jeg husker ulven, der ifølge faster Tove havde ædt Rødhætte, den vandrede hvileløst rundt i sit bur, der lignede et forstørret rundt fuglebur.

    AagePK

    Monday, August 22, 2016 at 20:33 GMT+0000

    • Der vrøvlede jeg vist: det var ikke Saxo, men Eskildsgade!. Men resten passer! 🙂

      AagePK

      Monday, August 22, 2016 at 20:36 GMT+0000

      • Det er samme kvarter, samme slags huse, samme problematikker. Stanken af kattepis (EDIT: tilføjelse: i baggårde, hvor baghusene var under nedrivning) var stadig foruroligende stærk i 1972, da vi boede i Knud Lavardsgade på sydsiden af Sønder Boulevard, og man var begyndt at rive Vesterbro-bygninger ned. Jeg husker at jeg mødte en ældre mand fra vores opgang ved Eskildsgade, han stod og kiggede op i luften og jeg spurgte hvad der var sket. “Jeg blev født deroppe!” sagde han og pegede op, “på tredie sal i den bygning, der nu er revet ned.”

        Donald

        Monday, August 22, 2016 at 22:23 GMT+0000

        • Farfar og Farmor boede en rum tid i Knud Lavardsgade, han var postarbejder ved banen. De havde 5 børn. Min far faldt ned fra gyngestativet som 10-årig, brækkede armen, og kom derfor for sent til skolestart på Det kgl Opforstringshus, nå-nej: Opfostringshus: det r giver en væsentlig forskel!
          Det har han skrevet om i bogen Skorper, om sin tid på skolen der, inklusive om jobbet som lotteridreng i Klasselotteriet, det var Skorpernes privilegium.
          Men det er også stjålet fra dem, ligesom indtægterne fra lotteriet. Og de flotte bygninger, Randersgade, om jeg husker rigtigt. Og så kunne man jo spare drengene væk, og det gjorde man: man lukkede skolen. Ingen mulighed for dygtige drenge til at blive endnu dygtigere: at komme på Opfostringshuset var en flidspræmie, for underklassens dygtige drenge! “Duer ikke, væk!”
          Man kan ligefrem lugte liberalismen!

          AagePK

          Tuesday, August 23, 2016 at 6:33 GMT+0000

          • Minsandten om ikke vi asynkront har krydset veje !!! Det var dog fantastisk. Knud Lavardsgade hed i 1906 (da husene blev bygget) Flensborggades forlængelse, og der er to ejendomme på den ene side og én stor på den anden. Den vi boede i, var en andelsforening, den anden (mod Ingerslevsgade) var en kommunal ejendom. Begge steder var der mange 2-værelses lejligheder, dem i kommunens var kendt for at huse sporvognskonduktører og deres børnerige familier, 4 børn og to voksne var ikke ualmindeligt sagde man til os, da vi kom til ejendommen. De bygninger, som lå ud til Sønder Boulevard var – næsten hele vejen ned til Halmtorvet – større og meget lysere lejligheder.

            Jeg er forundret over så godt det hus var. Jeg drømmer stadig om at vi flytter tilbage, mærkeligt ikke sandt?

            Huset til højre med de hvide karnapper boede vi i i 6 år.

            Donald

            Tuesday, August 23, 2016 at 11:38 GMT+0000


Comments are closed.

%d bloggers like this: