Tøm Papirkurven

… og se nu at få det sagt ordentligt

Sommerblomster blomstrer

Vild kørvel ... høj karse, hvorfra stammer dog de udtryk?

Vild kørvel … høj karse, hvorfra stammer dog de udtryk?

Sprogblomster blomstrer også …

Billedet er fra Drosselvej hvor man ser ud over havet – men hvis man vender sig om på det rigtige tidspunkt er der også den retning noget meget smukt 🙂

Advertisements

Written by Donald

Sunday, July 24, 2016 at 8:08 UTC

Posted in Skov og have, Vejr

Tagged with ,

8 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Karsen skal være knæhøj, ellers giver det ikke mening. Det gør det så alligevel ikke! 🙂
  Karse er en op til 50 cm høj et-årig urt; alle børn i børnehaven og do klasse lærte dog at dyrke karse i vat i en underkop, og spise dens kimblade. Den var almindelig fra en gang i ’50-erne, hvor tante Meta og onkel Niko havde et gartneri i Tåstrup: der sad hele familien omkring bordet de lange vinteraftener og bankede små træbakker: 10 x 15 cm, 2 cm høje, eller sådan noget. De blev fyldt med noget jord af en slags, der blev drysset karsefrø med let hånd henover, og efter nogen tid i drivhuset kunne onkel Niko tage på grønttorvet og sælge karse i bakker.
  Men i begyndelsen af 70’erne kom der så bred ymer, fedt og knæhøj karse på bordet, så var det rigtigt godt. Ikke fordi man spiste det, men fordi det lød bedre end bare “skidegodt”, som var kommet med Olsenbanden.
  At nogen kan være et godt stykke kørvel, ved enhver mand, der var ung i ’60-erne. Hvis hun så oven i købet var lidt vild, så meget desto bedre. Skulle man tro, men nej: vild kørvel er en plante i naturen, og den har skræmt mangen en bybo: det fortaltes, at aarhusianerne gik på midten af vejen, af frygt for de vilde planter i grøftekanten! 🙂
  Den såkaldte “Vilde kørvel” har jo altid været der, så den burde faktisk bare hedde kørvel, mens den dyrkede jo egentligt bør benævnes hus-kørvel, Coervilus domestica, officinalis eller noget lignende. Nånej, den hedder jo Anthriscus til fornavn, nej, ikke Antichristus!!!, og hhv sylvestris for den vilde og cerefolium for have-kørvel.
  “At have, eller ikke have-kørvel” ! 😉 🙂 😉

  AagePK

  Sunday, July 24, 2016 at 10:03 UTC

  • Hvor virtuost! Sådan skal det være, sprog-underfundigheder i stribevis! – pas på vilde blomster!
   (Artsrigdom!)
   Tak for kommentareren!

   Donald

   Wednesday, July 27, 2016 at 1:46 UTC

 2. Det svar kan jeg ikke give dig, men jeg kan sige at jeg synes ualmindeligt godt om sådan et syn du viser. Jeg glæder mig altid over disse vilde blomster, som heldigvis kan ses i grøftekanter nogle steder, og på min cykelrute på vej til arbejdet.

  Pigen fra landet

  Sunday, July 24, 2016 at 20:35 UTC

  • Ih, det glæder mig du kan lide det syn – ja, man skal nyde sine grøftekanter! Det ene år er det blå blomster, som giver det smukkeste syn, andre år er der andre arter og farver 🙂

   Donald

   Wednesday, July 27, 2016 at 1:48 UTC

 3. Det er dog er herligt sommerbillede – og langt smukkere end min have-kørvel, som minder om barndommens kørvelsuppe.

  Jørgen

  Friday, July 29, 2016 at 18:19 UTC

  • Ja, kørvelsuppe, det er længe siden! Jeg tror at denne vilde kørvel mangler lidt smag, det var i hvert fald hvad jeg læste mig til for et par år siden.

   Donald

   Friday, July 29, 2016 at 19:35 UTC

 4. Vi trænger til lidt mere sommerregn, så der både er lidt til fordampningen og lidt til planterne.

  Jørgen

  Friday, July 29, 2016 at 18:21 UTC

  • Her har vi lige fået en ordentlig skylle!

   Donald

   Friday, July 29, 2016 at 19:35 UTC


Comments are closed.