Tøm Papirkurven

… og se nu at få det sagt ordentligt

Tamme fugle når de er i et byområde

Jeg har engang hørt at de gæs, som slår sig ned nær byer, efterhånden lærer at mennesker ikke er farlige, når de er i sådan et by-område. Nu er mit spørgsmål om de samme fugle er mere sky, når man møder dem ved fx. en skovsø.

Svaner er også af gåsefamilien. Her er det et svanepar ved stien omkring Slotssøen i Hillerød (en sti, som har givet os almindelige borgere så mange skønne ture).

Jeg talte venligt til svanefar og mor, som passede på deres små søde unger

Jeg talte venligt til svanefar og mor, som passede på deres små søde unger

Slotssøen gør, at Frederiksborg Slot rigtigt kommer til sin ret - man kan se det på afstand, men ikke så langt væk at det bliver en lille ubetydelighed i det fjerne

Slotssøen gør, at Frederiksborg Slot rigtigt kommer til sin ret – man kan se det på afstand, men ikke så langt væk at det bliver en lille ubetydelighed i det fjerne

Advertisements

Written by Donald

Friday, July 15, 2016 at 2:42 UTC

Posted in Liv

Tagged with , ,

24 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Jeg har ingen erfaring med gæs fra byer; men jeg har engang deltaget i en jagt på ringduer ved en rapsmark lige uden for Odense (Hvis det da kan kaldes for en by 🙂 ).

  Rapsmarken var ved at blive ædt totalt af duerne, og de VAR virkelig dummere/mindre sky end skovduer normalt er.
  To jagter var dog nok til at redde marken og samtidig give duerne skyheden tilbage.
  Jeg husker, at de duer jeg fik med hjem var overfede og bar præg af franskbrøds/foderbræt-livet. Kødet havde slet ikke den fasthed og mørke farve, som kendetegner især de nordiske trækduer, som skydes sidst på sæsonen.
  Men pyt. Sovsen var god.

  Farmer

  Friday, July 15, 2016 at 4:20 UTC

  • Jamen det vil sige at når de er i flokkens tryghed og den forreste i flokken prøver at spise fra rapsmarken og de andre bagefter tager fat, så mister de skyheden – det er vel en rimelig fornuftig mekanisme. Godt at man kan gå på jagt og regulere antallet på den måde.

   Iøvrigt er sovsen, det vigtigste og det, som får maden til at smage godt. Beskrivelsen af de overfede duer får mig til at tænke på smagen af et farsbrød uden rigtig god smag, dér må man også regulere med en sovs, som har kraft og krydderier.

   Donald

   Friday, July 15, 2016 at 10:39 UTC

 2. Parksvaner er mindre aggressive end fritlevende, men pas på: i min barndom i Slesvig blev en buschauffør, som jeg ellers jævnligt havde mødt i bussen på vej til eller fra skole, druknet af et rugende svanepar, da han i overrislet kådhed ville tage et æg fra reden. Den var placeret tæt ve Gottorp Slot, cirka midtvejs mellem Vikingetårnet og turbådsbroen.
  Svaneparret var ellers rimeligt fredeligt, da vi jævnligt fodrede det. Jeg kunne holde den flade hånd frem med brød på, som de så snuppede, en gang var det fingeren, hannen fik fat i. Tænder har de jo ikke, men kammene langs næbranden gav mærker.
  Og fremmede svanepar blev jaget ud af deres territorie med fuld musik. Stritter de imod, risikerer de at blive trykket ned under vand, så de drukner.
  Men igen: parksvaner er mindre aggressive, og i England har man faktisk flokke, hvor de lever med helt ned til en redeafstand på et par meter. På Themsen kan du endvidere hvert år, i fældningstiden, opleve de tre lag, der stadig indfanger og mærker svaner, nemlig The Queen’s Swan Uppers, The Vintners’ og The Dyers’. Tidligere klippede man hak i næbbet, så man kunne se, hvisses der var hvems, i dag bruger man, efter dansk forbillede, ringe. Dronningens svaner får nu kun årsmærke, ikke ejermærke: ifølge loven ejer hun alle umærkede svaner.
  I Hamborg har man man en svanestation, under havnevæenet, der tilser svanerne på Alsteren, og som indfanger dem til vinterophold på byens regning. De slippes så fri om foråret, hvorefter de finder deres faste redepladser. Befolkningen er gode til at samarbejde med svanepasserne og rapporterer om tilskadekomne o.lign.

  AagePK

  Friday, July 15, 2016 at 8:09 UTC

  • Var det en lille buschauffeur, som blev trukket ud i vandet og druknet af svanerne? Du er altid fuld af gode historier, AagePK!

   Men de tre svanelaug og mærkning (og spisning?) af hvisses og hvemses ved Themsen kan jeg sagtens sætte mig ind i.

   Jeg kan huske at jeg har set billeder fra Alsterne, hvor man hjælper svanerne og sejler eller skubber dem tilbage om foråret, så er foråret igang i Hamburg!

   Donald

   Friday, July 15, 2016 at 10:42 UTC

   • Nej, han var høj og slank, og han blev ikke trukket, han vadede i sin brandert selv ud: der er siv, og ret dyndet og mudret, så de har haft rimeligt let ved at sætte sig på hovedet og holde ham under vand længe nok. Det har været mellem 1956 og 1959, såvidt jeg husker.
    Officielt er der vist ingen i hverken Danmark eller England, der spiser svaner mere; men de var under et hårdt jagtpres til op i 1920-erne; de fleste lande har nu en fredningsordning, bortset fra USA, hvor de betragtes som invasiv art.
    Men jeg har hørt, at Birkholmsgæs smager godt, røget brystkød er ret lækkert. (Birkholmsgæs er grå som unge, og bliver hvide som voksne! 🙂 )

    AagePK

    Friday, July 15, 2016 at 10:58 UTC

    • Jeg ville ønske jeg kunne have en gås i ovnen! Eller en anden slags gås i s… hov!!!

     [Hvis jeg ellers husker rigtigt:] Ja, officielt spiser man ikke svaner, det er rigtigt, men der er ikke nogen grund til at lade være, gås er som du siger velsmagende og næringsrigt, og svaner er en art gæs. Jeg tror at man har spist de svaner, der var omkring gadekæret i fordums tider.

     Jeg kan godt huske at man fredede svanerne og at man hørte om antallet af svaner da jeg var barn. Man var bange for at de døde om vinteren, de sad fast i isen på det lave vand omkring Lollands Nordkyst og man fodrede og hjalp dem. 🙂

     Donald

     Friday, July 15, 2016 at 11:03 UTC

    • PS: I Der Stern, af 22.7.2010, berettes om en 32-årig mand, der blev druknet af et svanepar, der forsvarede deres rede, i floden Daugava.
     Og i Tyskland er svanen ikke generelt fredet, der skydes nogle tusinde hvert år. I Slesvig-Holsten omkring 750.

     AagePK

     Friday, July 15, 2016 at 11:13 UTC

     • PPS: den der historie om Leda og svanen, det viser sig, at Leda var en gås! 🙂

      AagePK

      Friday, July 15, 2016 at 11:15 UTC

      • Var hun en “led gås”?

       Donald

       Friday, July 15, 2016 at 23:03 UTC

      • Narhj, hun var bare hurtigt ude af fjerene! 😉

       AagePK

       Saturday, July 16, 2016 at 6:33 UTC

      • Oh la la! Quelle magnifique femme!

       Donald

       Sunday, July 17, 2016 at 9:27 UTC

    • Åh den stakkels mand, hvorfor vadede han dog ud i vandet.

     Donald

     Friday, July 15, 2016 at 22:57 UTC

     • Også fra US of A er der en beretning om endda en professionel, der er blevet dræbt af svaner. Fra mine egne gæs ved jeg, at de kan slå endda meget hårdt: ved håndroden sidder der en rest af en klo, fra dengang de var flyveøgler, og den slår lige så hårdt som en japansk karatekæmper. Google på Mand dræbt af svane, og se videoen Cygnet rescue på youtube.
      Men se her om svællinger: http://www.ordnet.dk/ddo/ordnet?query=svælling

      AagePK

      Saturday, July 16, 2016 at 7:13 UTC

      • Det var da en grusom historie! Jeg er rystet over at de smukke svaner kan være så grumme ved mennesker, der jo næsten aldrig spiser dem. Ak! Både dyr og mennesker kan være grusomme, og menneskene er nok oftere mere grusomme end dyrene er.

       Hvorfor er det så lige at jeg løber ind i et website, som hedder Andeposten???
       andeposten.dk/2011/04/06/mand-dræbt-af-aggressiv-svane/

       Tirsdag aften gik Toni Christiansen hjem fra byen i en lettere overrislet tilstand. Da han stoppede ved en busk ved Damhussøens bred for at tisse, gik det galt. En svane overfaldt ham og tildelte ham flere bid, vingeslag og spark. Toni Christiansen blev alvorligt kvæstet. Efter fire timer på operationsbordet konstaterede lægerne, at hans liv ikke stod til at rede.[sic!]
       [… klip…]

       Ikke overrasket
       En anonym gråand, som har boet i Damhussøen de seneste 12 år er derimod ikke overrasket. “Det er ikke første gang det sker. Det er bare første gang, der er menneskelige vidner”.

       Han fortsætter “Jeg har set det flere gange og det er derfor at vi gråænder og blishøns holder os væk fra svanerne. De er psykopater og normalt gemmer de (svanerne. red.) deres ofre på bunden af søen”.

       Donald

       Sunday, July 17, 2016 at 9:29 UTC

      • Har dyr moral? Nej, vel? Mennesket har, og det er det, der adskiller os fra dyrene. Og derfor kan vi mennesker handle grusomt, og vide, at det er grusom. Dyr tager bare konsekvensen af det, de sanser. Så træder du dem for nær, advarer de, og ellers angriber de. Lige meget hvem du er. Menneske, hund, andre artsfæller: hvis du opfattes som trussel, angribes du, medmindre du kan overbevise dyret (svanen) om, at det vil gå værst ud over dyret selv.
       Men vi kan ikke projicere vor moral over på dyrene, de overlever som art kun ved at reagere på deres sanser. Og det omfatter også drab på naboens unger, hvis disse ikke overholder territoriegrænser. Så sørgeligt det end kan forekomme os.

       AagePK

       Sunday, July 17, 2016 at 11:26 UTC

      • Moral er menneskets viderebygning på yngelpleje-kærligheden, er det ikke? Det er, som du siger, stærke kræfter dyrene har, når de ønsker at forsvare deres yngel, (indtil yngelen bliver lidt større).

       Mennesket kan have lyst eller drift til også at forsvare naboens yngel, så er vi i min forståelse et skridt videre end dyr, som slår naboens yngel ihjel.

       Men er menneskets hævdelse af territorium ikke lige så “fornuftig” som dyrenes territorium? D.v.s. tosset eller egoistisk?

       Tak for en dybt interessant kommentar!

       Donald

       Sunday, July 17, 2016 at 13:16 UTC

 3. PS: en and får ællinger, en gås gæslinger, og en svanes unger hedder svællinger. Fandt vi frem til dengang i Slesvig.
  En mus får muslinger, ikke mæslinger: de kommer af mås! 🙂

  AagePK

  Friday, July 15, 2016 at 8:13 UTC

  • Det er da klart! Det er språglig logik så det basker! 🙂

   Donald

   Friday, July 15, 2016 at 10:43 UTC

  • Tænk det med svællingerne har jeg tænkt på i mange, mange år – jeg troede, jeg var ene om det.

   Stegemüller

   Friday, July 15, 2016 at 14:28 UTC

   • Svælling er faktisk optaget i Den danske ordbog! 🙂 Opdagede jeg lige; det havde vi godt nok ikke drømt om dengang i Slesvig, hvor vi sad højt i verandaen, med Slien og Mågeøen som vor udsigt, helt over til Haddeby, Frederiksberg og Gottorp Slot. Et pragtfuldt sted at sidde i tordenvejr, med varm kakao, og se lynene slå ned i Slien. Mageløst!

    AagePK

    Friday, July 15, 2016 at 15:26 UTC

    • Det’da løwn! De må have haft ord-abstinenser siden de har opdaget og optaget svællinger! Hvad er der galt med gæslinger og svaneunger? Hvad sagde man i gamle dage? svaneunger, iggå?

     Donald

     Friday, July 15, 2016 at 23:02 UTC

 4. Apropos dræber-svaner:

  A 37-year-old father of two drowned Saturday in the pond at a Des Plaines, Ill., area apartment complex following an altercation with a swan, local reports say.

  Anthony Hensley, who worked for a company that uses swans and dogs to keep geese away, was in a kayak as he checked on the community’s swans. When one of the swans swam toward him, the kayak flipped over and he fell out, according to the Chicago Sun-Times.

  “His kayak wasn’t upside down, but it was, like, upwards,” witness Daniel Gamanov told CBS Chicago. “You could see the tip of it.”
  Advertise | AdChoices

  Police said at least one of the swans kept moving toward Hensley as he tried to swim to shore.

  “They probably thought that he was going too close to their eggs, and they were too scared, and they just attacked him,” Gamanov said.

  Hensley’s father, Raymond Hensley, told the TV station his son was a good swimmer, but that he was fully clothed and wearing boots when he fell in the water. The autopsy confirmed Hensley drowned.

  MEN dette website er et som lokker folk til med shock-historier og som bagefter viser sig at ville fortælle om Dommedag og noget med paven.

  http://thirdsecret.forumotion.com/t23-apocalypse-begins-swan-singlehandedly-kills-man

  Er det mere pålideligt, at Huffington Post fortæller historien og krydrer den med henvisningr til Chicago News og CBS?

  It was supposed to be a normal day for 37-year-old Anthony Hensley, who worked for a company that used swans and dogs to keep geese away from properties on a Des Plaines pond, according to the Chicago Sun-Times. But tragedy struck when two swans swam at Hensley’s kayak, somehow causing him to roll off the vessel.

  Hensley — wearing boots and heavy clothing — died trying to swim back to shore as horrified witnesses looked on, CBS reported.

  Donald

  Sunday, July 17, 2016 at 9:55 UTC

 5. Husker du min serie med svaner fra Roskilde Fjord? http://nyhedsblog.com/ud/

  Jørgen

  Monday, July 18, 2016 at 6:03 UTC

  • Ja jeg så den nu igen – det var godt at mindes den billedserie! det er nogle skønne billeder fra Roskilde ved Fjorden, og de svaner, der vitterligt løber over vandet er et meget interessant syn!

   Donald

   Monday, July 18, 2016 at 10:20 UTC


Comments are closed.