Tøm Papirkurven

… og se nu at få det sagt ordentligt

Kendt landskab uden kronhjort men med magre køer

Det kunne være samme sted som billedet fra i går

Det kunne være samme sted som billedet fra i går

Samme malers kig på Arresø, det må være mellem Ramløse og de lave områder er det, der kaldes “Sandet”, som er brugt til sommerhusområder, der oversvømmes hvert år – næsten.

På dette billede har Lundbye nydt udsigten over Arresø fra Tibirke bakker; de grønne nuancer går over i det brune, trods våd-engene i forgrunden, men obs man kan ikke helt stole på farveskalaerne på reproduktioner

På dette billede har Lundbye nydt udsigten over Arresø fra Tibirke bakker; de grønne nuancer går over i det brune, trods våd-engene i forgrunden, men obs man kan ikke helt stole på farveskalaerne på reproduktioner

Advertisements

Written by Donald

Monday, July 4, 2016 at 0:01 UTC

Posted in Skov og have

Tagged with ,

2 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Det minder bestemt om “din” bakke.

  Tænk, at nogle natur-drømmere ønsker sig tilbage til en natur, som den på billedet.

  Hvor er det dog gået frem i de ca. 170 år fra billedet blev malet.
  Børnearbejde.
  Min tidligere genbos farbror har skrevet sine erindringer fra et liv som 5-årig hyrde omkring 1860. Det var et helvede at være fattig hyrdedreng med sult, vådt hullet tøj og daglige tæsk af husbond.

  Dyremishandling ved total udsultning og fejlfodring. Det var ikke kvægracerne, der var alene var skyld i vommetheden og de magre kvægkroppe. Græskvaliteten fremgår af billedet. Elendigt energifattigt foder.

  Overgræsningen af den udpinte jord set også af, at jorden eroderer i vindsiden. Alt er bidt i bund inden efterårsstormene.Skræpperne står som rødlige afmodnede frøstængler, så vi er omkring slutningen af juli på billedet. Dyrene ville -ved ordentlig fodring- være godt i stand efter den mest græsrige periode maj-juni. Kun efter høst, når ævred blev brudt, var der bedre græsning.

  Nederste billede:
  Kan der tages at billede fra samme punkt i dag?

  Farmer

  Thursday, July 7, 2016 at 3:34 UTC

  • Ja det var en god idé – det er selvfølgelig ikke samme udsigt i dag; Johan Th. Lundbye brugte sin kunstneriske frihed flittigt, og manden som står oprejst i jollen til højre i billedet er forholdsvis stor i forhold til virkelighedens perspektiver (også den gang). Lundbye yndede at “forstærke” udtrykket i landskaberne.

   Men det, man kan se, er de våde områder; dér er nu skov og sommerhusområder med grøfter, men dog våde områder. Jeg kan forhåbentlig finde en vinkel hvor man kan Ramløse Å udløbet mellem træerne på udsigtsbakken.

   Jeg har ikke samme romantiske indstilling til fortidens Danmark eller for den sags skyld de andre områder, hvor min familie kommer fra. Min farfar vogtede gæs som barn og “undslap” fordi en skolelærer kunne se at han havde evner; men det var sin sag at få råd til en uddannelse. På min mødrene side har man holdt sammen og hjulpet hinanden – men hvis faderen døde, måtte familien sælge hus og hjem eller halvdelen af det og bo mindre – også selv om man hjalp hinanden.

   Jeg fandt en bedre kopi af nederste billede.

   Donald

   Thursday, July 7, 2016 at 10:44 UTC


Comments are closed.