Tøm Papirkurven

… og se nu at få det sagt ordentligt

Er skovløber en truet art? (flere billeder fra mandagens tur)

Hvordan skal det gå for skakspillere, når ordet løber ikke mere findes i en ervhervsmæssig betegnelse? Skal skakbrikken “løber” omdøbes til cykelbud eller ordonnans?

Hvorfor nedlægger man skovløberhuset? Hvorfor har man ikke længere en skovløber, som skal sørge for at holde stier og hjælpe med at organisere skovarbejde?

Svaret er blandt andet at man ikke dyrker skov til erhvervsmæssig udnyttelse længere. Danske skove er ikke særlig rentable, men de har værdi for byboerne som rekreativt område, og for luften. Hvor meget skov skal der mon til at rense luften efter morgentrafikken i København?

Man mener også at artsdiversiteten bør hjælpes ved at træer får lov at rådne og lave områder får lov at blive mose og eng.

Enghavehus 15.juni 2012

Enghavehus 15.juni 2012

Enghavehus hedder dette skovløberhus, som blev tømt o 2015 og som nu rives ned

Skovløberhuset blev tømt 2015 og rives nu ned

Det ser ikke særlig pænt ud, når taget er væk og vinduer og døre er ribbet

Det smukke indtryk er væk, når det står ribbet for tagsten, vinduer og døre

Det som overrasker mig mest er faktisk at dette hus ikke er særlig stort målt med nutidens øjne. OK – en bungalow på 86 m² er heller ikke stor og kan dog være rammen om en familie. Især når der er tagetage og kælder (jeg har prøvet det i 4 år).

Her er billeder af nogle af de ting, som en skovløver havde ansvar for:

B60530-savet-passage-m-5192

B60530-Gribso-vindfelle-am-5183

B60530-natur-raadner-m-5165

B60530-insekttre+svampe-m-5198

B60530-vindfelle-port-m-5194

B60530-kommet-igennem-vindfelle-m-5196

Advertisements

Written by Donald

Tuesday, May 31, 2016 at 11:33 UTC

Posted in Skov og have

Tagged with ,

6 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Det er nu trist med det fine gl. hus.
  Det er et godt spørgsmål, hvor meget skov der skal til, for at opsuge morgentrafikken i Kbh.

  Stegemüller

  Wednesday, June 1, 2016 at 17:07 UTC

  • Ja, jeg synes også det er trist, på linie med at sige at “mennesker er en underskudsforretning”! Uha!

   Jeg tror ikke Gribskov kan modvirke hele morgentrafikken i København, og jeg tror vi er heldige at bo i Danmark, fordi der ikke er så tæt befolket som i Tysklands industri-områder. Vi har trods alt mange skove på Sjælland og Sverige har endnu flere og er tyndere befolket.

   Ruhr-distriktet har ofte tunge skyer af røg hængende – og jeg husker hvordan atmosfæren kan være gullig, når man fra en bjergtop så ud over Tyskland. Der kan også være gulligt, når man kigger fra Hareskoven ud over København, men heldigvis er det sjældent.

   Donald

   Wednesday, June 1, 2016 at 19:20 UTC

 2. Skove er desværre den rene underskudsforretning. Sørgeligt men sandt.

  Pigen fra landet

  Wednesday, June 1, 2016 at 17:42 UTC

  • Ja, jeg synes det er sørgeligt. Der skal ikke tages entré, men vi må gøre os klart at rekreative områder koster noget. Jeg tror stadig at man kan få en forretning ud af dele af skoven.

   Donald

   Wednesday, June 1, 2016 at 19:21 UTC

 3. Skovløbere og ledvogtere er vel ikke-eksisterende titler i Danmark, men måske kørte togene mere præcist da man havde ledvogtere i sin tid.

  Jørgen

  Friday, June 3, 2016 at 5:39 UTC

  • Jo men skovløberne havde jo en nyttig funktion – jeg opfatter det som samme problem der er med udlicitering. Hvis det er udefra kommende firmaer, der får entreprenør-lignende opgaver i skovene, og der ikke er nogen til at se efter, hvordan det bliver gjort, så vil værdien – den rekreative værdi – af skovene blive mindre.

   På billede nr. 5 kan man se væltede træer, som er savet over for at give passage til “rekreationistene” – nogen skal jo gøre den slags.

   Det ser ud som om skovløberne generelt er forsvundet. Enghavehus (på billederne) er med andre ord ikke det eneste af de smukke gamle skovløberhuse, som forsvinder.

   Og dog, Gyldendal siger //skovløber, medarbejder ved en skovpart under et skovdistrikt med særlige opsynsopgaver og ofte også opgaver som arbejdsformand. // og UdannelsesGuiden (UG): // I skovfogedens distrikt kan der være ansat en eller flere skovløbere. Skovløberen er formand for skovarbejderne og leder deres arbejde. Desuden fører han opsyn med skovens gæster, særligt i den tid, vildtet har unger og i forbindelse med jagt i skoven. Til stillingen knytter sig normalt en skovløberbolig. //

   Donald

   Saturday, June 4, 2016 at 17:45 UTC


Comments are closed.