Skriv løs

… og se nu at få det sagt ordentligt

Dengang Skriket ikke blev sejlet væk fra Arken

Idet der henvises til kommentarsporet af AagePK fra forrige indlæg (Pausebillede – nr. XII tror jeg) genoptages her den inspirerede opskrift på en spændende opgave for en lystsejlere! Eller også er det opskriften på et storslået kup.

Et af de mest berømte billeder nogensinde, “Skriket”, kunne sejles væk fra Arken i et snuptag!

Det forudsætter naturligvis at værket var til stede på Arken, ellers må man jo tage, hvad der er. Men der har været mange spændende ting.

Arken er en kunstmuseums-bygning tegnet af Søren Robert Lund, med en karakteristisk skibsagtig form, et strandet kunstskib – Bygningen er siden er udvidet væsentligt af Anna Maria Indrio fra C.F.Møller

Arken er en kunstmuseums-bygning tegnet af Søren Robert Lund, med en karakteristisk skibsagtig form,
et strandet kunstskib –
Bygningen er siden er udvidet væsentligt af Anna Maria Indrio fra C.F.Møller

Godt nok ville det være svært at få 107,000 mio. dollars for et billede, som man ikke kunne vise herkomst-dokumenter til, og som er så berømt, at alle ville have hørt at det var stjålet – nå måske en indiske maharahja eller en amerikansk byggematador ville være villig til at købe en hælervare med den begrundelse at det måtte være ægte nok eftersom det jo var meldt stjålet. (Man kunne måske endda sælge mange kopier med den begrundelse?)

Nok om afsætning af ting. Det bygningens velegnede placering for havværts fjernelse af genstande, som skulle illustrere, at Arken har været dyr og ikke er så funktionel.

Jeg citerer fra kommentarsporet:

AagePK:

Design og arkitektur: det gælder om at markere sit ego, så til H.. med anvendeligheden. Og for at vise, at man har styr på tingene, og råd til det, fylder man landskabet op med, tjah, fyld. Se f.eks Arken: halvdelen af bygningen kan ikke bruges til noget, det er bare land-and-space-grabbing; således også med tilbygningen til Satans Mausolæum for Kluns. Det gælder også nye bygninger i London, Aalborg, Shanghai: det skal fylde noget, det er volumensyge: “Fint skal det være!”, sagde kællingen; hun fik en mahogny-splint i røven.

Donald citerede Politiken:

  Politiken skrev i "Kunst" sektion 20. aug. 2009 KL. 17.07

  Nyt skib: Arken åbner for 52 millioner kroner nye kvadratmeter

  Kunstmuseet i Ishøj har fået tre nye tilbygninger, 
  som åbner til september. I alt 1.100 kvadratmeter.

Gisp! 52 mio?

AagePK skrev:

Det giver så lige en kvadratmeter-pris på 47.273 kr. Så kommer placeringen i vandkanten vel oven i: placering-placering-placering! 🙂
Wikipedia skriver, at han [Arkens Arkitekt Søren Robert Lund] er inspireret af de-konstruktivismen, det tror jeg på, og at Arken er præget af “stærke perspektiviske flugtlinier”; det tror jeg også på: en person med kendskab til internationale kunsttyves metoder fortalte på tv, hvordan man nemt og elegant kunne afspærre tilkørselsvejen til Arken, bryde ind og derefter forsvinde over bølgen den blå med eventuelle udstillede genstande; heriblandt har Edward Munchs Skriget også været udstillet. I dagens DR-K kommer der en udstilling [udsendelse*] om netop dette værk.

En film om Edvard Munch, lavet af indisk film-mand som ikke kendte Munch - men dog havde hørt om Skriket (formentlig set reproduktioner, som florerer)

En film om Edvard Munch, lavet af indisk film-mand som ikke kendte Munch – men dog havde hørt om Skriket (formentlig set reproduktioner, som florerer)

Udsendelsen/filmen kan ses et par dage endnu på DR.dk.

Arken (Die Arche) (Dänisch: Arken Museum for Moderne Kunst) heißt ein am 20. März 1996 eröffnetes Museum moderner Kunst in Ishøj, einem Vorort im Süden der dänischen Hauptstadt Kopenhagen.

Der küstennahe, im Zusammenhang mit dem Jahr Kopenhagens als Europäische Kulturhauptstadt erstellte Bau, ein Werk des dänischen Architekten Søren Robert Lund, beeindruckt durch seine freie Gestaltung im Sinn des Dekonstruktivismus mit zweckfreien segelartigen Dekorationselementen. Das Haus zeigt Werke von Olafur Eliasson, Damien Hirst, Andres Serrano u.a.

Um die Gründungsdirektorin Anna Castberg gab es Unstimmigkeiten – sie musste noch im Jahr der Eröffnung zurücktreten.

(Fortsættes i næste (nyere) indlæg …)

Written by Donald

Wednesday, March 30, 2016 at 10:26 GMT+0000

Posted in Brok, Music

Tagged with ,

3 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Det var i 2001, jeg så Skrigets Ekko, en udstilling af internationale kunstneres værker inspireret eller påvirket af Skrik. Jeg blev, som sædvanligt, dybt skuffet: den vigtigste malerkollega, Robert Storm Petersen, som Munch arbejdede side om side med, når han var i København for at blive behandlet for sin psykiske lidelse, var ikke repræsenteret. Det er nærmest uhørt, da de to påvirkede hinanden meget, også i deres eksperimenter med farver, foruden motiver. Man skal en tur i Storm-P-museet for at se det, eller være så heldig som jeg: jeg fik et flot katalog ved auktionen hos Bruun-Rasmussen i 2007. Jeg bød også, det er gratis, sålænge man hopper af, når det begynder at gøre ondt i pungen. 😉
  Men prøv lige at se på disse, især Absinth-drankeren har mindelser om Munch, specielt Melancholi.
  http://www.stormp.dk/StormP/storm-ps-malerier.html
  Munch har også lavet et andet billede fra broen, hvor Skrik blev malet, det hedder Pigerne på broen; det er interessant derved, at vi kigger ind mod land, med pigerne i forgrunden, og Munchs bolig bagved.
  Og Ordrupgaard havde i 2009 en smuk udstilling af værker fra Munchs ophold på nerveklinikken i København.

  AagePK

  Wednesday, March 30, 2016 at 17:54 GMT+0000

  • Det link driller godt nok meget! Man skal ind i Samling, og så i venstre kolonne klike på Malerier!

   AagePK

   Wednesday, March 30, 2016 at 17:57 GMT+0000

   • AagePK – beskrivelsen fungerer fint – det er såmænd et rigtig godt link. De fleste websites vil jo ikke have at man linker ind til detailler, men at gæster kommer fra “forsiden”. Det er iøvrigt mange mange interessante malerier, man finder dér. Absinthdrankeren minder meget om Edvard Munch i sit udtryk. Jeg ved godt at de fleste alkoholikere prøver at drikke sig fra en psykisk sygdom, enten en sorg eller en livsløgn.

    Donald

    Wednesday, March 30, 2016 at 18:49 GMT+0000


Comments are closed.

%d bloggers like this: