Tøm Papirkurven

… og se nu at få det sagt ordentligt

Frost og sne efter midten af Februar

Hvornår er det børnenes vinterferie? Jeg tror det er NU. Denne uge.

Det er bidende frost uden sne – og når der er frost uden sne er det ikke godt for markafgrøderne. Det er bare en sidebemærkning, man kan jo ikke gøre noget ved det og må håbe på at skaderne er minimale og at skadende insekter bliver reduceret i antal.

Men nu kommer dagens spørgsmål: Er der ikke ofte, statistisk set, en sne-periode henimod slutningen af Februar? Af en eller anden grund husker jeg Onsdag d.21 Februar om morgenen, jeg var mødt på skolen og undervisningen var aflyst. Det var for farligt at komme frem fra Lolland til Nykøbing Falster.

Og igen nogle år senere, landevejene her på egnen spærret d.22 Februar. De blev hurtigt ryddet og åbnet – men alligevel.

Men jeg husker også de nærmest foregående 6 år (2010-16), der var ofte frost og/eller sne i Februar. Hvor finder man observationer fra de foregående år?

Ca.1994 sagde en kollega: Nu har vi haft 5 grønne vintre, vores barn kan nå at blive 6 år inden hun får prøvet at kælke!

Regioner og landsdele, eller hvad - Galicia og Asturias langs Atlanterhavet har samme farve men er forskellige landskaber

Regioner og landsdele, eller hvad – Galicia og Asturias langs Atlanterhavet har samme farve men er forskellige landskaber

Bemærk køen der strækker sig langt bagud - lånt fra El Pais, 15.Februar

Bemærk køen der strækker sig langt bagud – lånt fra El Pais, 15.Februar

Da jeg så DR1 “Vores Vejr” udsendelse om vejret i går kl. 18:55 var der et indslag om Det Nordlige Spanien (Galicia og Asturias) hvor det havde sneet. Der er bjergpas, og “snegrænsen” var nu under 400 meter, men ville forhåbentlig komme op igen i de næste par dage, forklarede en person ved køen af lastvogne, som ikke fik lov til at køre op over bjergene.

Skrivefelt …

DMI? Har de en oversigt over hvornår børn kunne kælke?

Ja minsandten, også Februar 1997 var der et dyk:
DMI-vejrarkiv-1997

Advertisements

Written by Donald

Wednesday, February 17, 2016 at 10:26 UTC

Posted in Vejr

Tagged with

10 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Jeg synes nu også, jeg så et eller andet forvarsel om, at der stadig kunne komme sne på vores breddegrader. Jeg er sikker på, at du et eller andet sted på nettet kan finde observationer fra før 2010, det er er bare lige det med hvor.

  Stegemüller

  Wednesday, February 17, 2016 at 15:16 UTC

  • Ja jeg fandt en side på DMI websitet, hvor man kan bede om temperatur / nedbør mv. for måneder tilbage i tiden, men dog kun til 1997, så det er “kun” 20 år tilbage i tiden.
   http://www.dmi.dk/vejr/arkiver/vejrarkiv/

   Der er mange februar kurver, som dykker henimod midten (jeg har tilføjet én af dem i indlægget ovf.)

   Og som AagePK nævner er midvinter jo “Kjørmes Knud”, eller Kyndelmisse, 2. februar.

   Donald

   Thursday, February 18, 2016 at 1:34 UTC

 2. I ’59 var der snestorm i April, om jeg ikke husker helt forkert. Og KjørmesKnud ligger da også i Februar, ikk’? Den, der slår sin knude.
  Asturias er et principado, den spanske konge kan ikke blive konge uden at have været prins i Asturien, lige som man skal have været Prince of Wales, før man bliver dronning i England. Eller sådan noget. Jeg må hellere maile til Sophia, min protegé i Braña de Mumian, hun har fået en hel flok får at passe, siden vi var der sidst. Det er meningen, hun skal opretholde kulturen omkring vaqueiros de alzada, et nomadefolk, hun tilhører. Men det er hårdt i forvejen, det bliver ikke nemmere med 2 meter sne der i Parque natural de Somiedo, hvor hun bor, blandt bjørne og ulve. Men med en stor pyrenæer-agtig mastin español og en mindre pastoral allemagne, hendes to hunde, skal hun nok klare sig.

  AagePK

  Wednesday, February 17, 2016 at 16:53 UTC

  • Ja, det var nogle skønne billeder fra Asturias’ Brana de Mumian. Det er noget af en opgave, hun har påtaget sig, men forhåbentlig kan det give overskud hvis der bliver gjort reklame for den naturoplevelse.

   Er der virkelig faldet 2 meter sne! Ja så skal hun nok blive indendørs indtil videre.

   Donald

   Thursday, February 18, 2016 at 1:36 UTC

   • DMI regner med over 30 mm nedbør i Pola de Somiedo i resten af ugen, mest som sne: så fylder det jo noget mere. Men det bliver noget tungt føre. Byen ligger nede i dalen, Sophia bor oppe på bjerget. Hun fortalte, at hun sommetider må grave tunneler over til staldbygningerne. Håber, hun har hø nok inde, også til hestene og køerne.

    AagePK

    Thursday, February 18, 2016 at 6:51 UTC

    • 30 mm i form af sne er rigeligt! Ja hvis hun har prøvet at grave en tunnel for at komme over til stalden, så har hun virkelig haft et snefald, der vil noget! Min afdøde nabos kone var forarget over at der lå en snedrive på halvanden meter på havegangen den første vinter, de boede her.

     Donald

     Thursday, February 18, 2016 at 12:19 UTC

 3. Det er oftest snevejr her midt i februar. Sønnen har fødselsdag og det er utroligt sjældent det ikke er sne og frost på dette tidspunkt. Jeg har en vejrdagbog om det fra 1978 – 2008.

  Pigen fra landet

  Wednesday, February 17, 2016 at 18:23 UTC

 4. Det var vist i 1966, at vi havde snestorm d. 17. april. I 1984 havde vi ret kraftigt snevejr d. 10. april.
  Der er ikke tal på de gange, vi i april ikke har kunnet så vårsæd om formiddagen, fordi jorden var hård af nattefrost.
  Vinteren kan vare længe. Kyndelmisse, 2. februar, er jo også dagen, hvor højst halvdelen af vinterfoderet må være brugt.
  -Og så er der jo den gamle spådom om at grøn jul giver hvid påske. Så der er nok at se frem til.
  Men om der ligefrem skulle være noget særligt koldt vejr omkring d. 20. februar, har jeg ikke hørt omtalt tidligere. Måske kan vi skabe en ny vejrprofeti.
  Min morfar sagde, at det altid regner langfredag. Den har nu lagt fra altid holdt vand.

  Farmer

  Thursday, February 18, 2016 at 4:47 UTC

  • Ny vejrprofeti – Ha-ha jeg har altid drømt om at blive profet! – nej den slags profetier skal man holde sig fra, men trods alt må jeg så minde om at ud fra en første hurtig scanning viste det sig at der var 2-3 ud af 10 februar måneder på DMI’s arkiv, som havde et dyk i Februar.

   Jeg kunne ikke lade være med at checke igen: 2015: -9° feb-5-6.
   2014: ikke tydelig.
   2013: dyk -8° omkring d.13.
   2012: dyk v. Kyndelmisse.
   2011: dyk v. d.19 et par dage frem (de kunne stå på ski i Gribskov).
   2010: dyk v. d.21 -13°.
   2009: dyk v. d.17-18 -14°.
   2008: dyk v. d.16. -8°.
   2007: dyk v. d.21. døgnsnit under 0°, -2-3° nat.
   2006: dyk v. d.5, -10°.

   Så hvis vi ændrer det fra at være efter midten af februar til et dyk, en kuldeperiode i februar, så bliver det en statistisk betydningsfuld hændelse.

   Det er imidlertid ikke nogen større opdagelse – for som du skriver, Kyndelmisse er jo midvinter; selv om det begynder at vende ved Kyndelmisse, så er der jo altid op- og nedture i temperaturkurverne, så rent statistisk er det ikke en overraskende opdagelse! 🙂

   Donald

   Thursday, February 18, 2016 at 11:13 UTC


Comments are closed.