Skriv løs

… og se nu at få det sagt ordentligt

Natbelysning på kirke og troen på at der er en himmel

Det er efterhånden almindeligt at selv små landsbykirker oplyses af projektører om natten. Jeg kan godt lide det, men jeg er desværre også klar over at det er en af de ting, der virkelig kan kaldes lysforurening, – idet projektørerne peger opad, og som det ses her, oplyser disen i luften, – selv den mindste dis gør at atmosfæren bliver et lysende slør, når der rettes projektører opad.

Det betyder, at man ikke kan se stjernehimlen. Om det har betydning? Det betyder at vi ikke mindes om den uendelighed, som vi befinder os i. Mennesket har gennem årtusinder undersøgt og endelig langt om længe forstået hvad det er vi ser på himlen. Solen, planeterne, stjerner, som er andre sole, og spor efter begyndelsen af Universet. Barnetroen om en fader i himlen bliver lissom til noget eventyr-agtigt noget og det er jo godt.

Vejby Kirke med natbelysning i disen tirsdag aften

Vejby Kirke med natbelysning i disen tirsdag aften

Man skulle tro, at lysforurening ikke betyder noget i det daglige liv, men det tror jeg nu det gør. Det er en kunstig horisont, en afgrænsning så man ikke kan se ret meget af universet. Man kan lukke sig inde og sige, at vi er danskere og det betyder ikke noget, hvad der sker i Tyskland og resten af Europa og slet ikke udenfor jorden og sletsletslet ikke udenfor solsystemet.

Men: Hvis man skelner så meget mellem et dagligliv og det, der er udenfor, så ender man med at blive overrendt og tro på røverhistorier.

Skrivekløe …

Written by Donald

Thursday, January 14, 2016 at 8:06 GMT+0000

Posted in Blogosofi

Tagged with , ,

2 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Ja, lad os ikke blive overrendt af røverhistorier. Lad os ikke lukke os om selv. Lad os forholde os til og søge at begribe verden omkring os. Lad os stille krav. Osv. Det sker nok ikke når vi ser den lokale kirke belyst i december og ikke resten af året, og det sker nok ikke når vi ikke kan se stjernerne for lysforurening. Lad os få perspektiv på tilværelsen de dage vi kan se stjernene. Lad os dvæle ved dem når vi kan. Uagtet dette er billedet fint.

  Jørgen

  Thursday, January 14, 2016 at 11:10 GMT+0000

  • Tak Jørgen – ja det er smukt at kirkerne belyses, og det er heldigvis ikke et alvorligt problem at det giver lysforurening.

   Men forleden, da jeg kom hjem en helt stjerneklar nat og kunne se hundredevis af stjerner, når jeg var på den anden side af huset, væk fra gadelampen, blev jeg alligevel forbavset over hvor stærkt sådan en stjernehimmel virker – iagttageren bliver stum af undren over de mange stjerner, man fornemmer det store rum.

   Det bliver endnu mere specielt, når man tænker på at lyset fra den nærmeste stjerne har været 4 år undervejs, og de fleste af dem, vi kan se, er hundreder af lysår væk.

   Donald

   Thursday, January 14, 2016 at 11:57 GMT+0000


Comments are closed.

%d bloggers like this: