Tøm Papirkurven

… og se nu at få det sagt ordentligt

Note til mig selv: Befolkningstæthed, tabeller

Wikip. Befolkningstæthed per uafhængige stater (sovereign states:)

Liste over landes befolkning pr. dyrket areal. Man kunne måske håbe at det var mere specifikt. Er det fødevare-producerende landareal? Eller tæller energi-afgrøder med? Tæller græsmarker til køerne med?

Mærkeligt nok har CIA World factbook ikke et tal for den rå aritmetiske befolkningstæthed, mennesker pr. km².

World Factbook har dog en række andre utroligt vigtige tal: fx. som her for Belgien, der i mange henseender ligner Danmark:
Population:

11,323,973 (July 2015 est.)
country comparison to the world: 78
Age structure:
0-14 years: 17.08% (male 990,272/female 943,363)
15-24 years: 11.59% (male 669,540/female 642,486)
25-54 years: 40.45% (male 2,308,285/female 2,272,085)
55-64 years: 12.65% (male 709,347/female 723,696)
65 years and over: 18.23% (male 893,096/female 1,171,803) (2015 est.)

Danmark:

Population:
5,581,503 (July 2015 est.)
country comparison to the world: 116
Age structure:
0-14 years: 16.77% (male 480,267/female 455,946)
15-24 years: 13.11% (male 373,547/female 358,150)
25-54 years: 39.03% (male 1,085,130/female 1,093,162)
55-64 years: 12.41% (male 344,509/female 348,201)
65 years and over: 18.68% (male 466,566/female 576,025) (2015 est.)
Advertisements

Written by Donald

Monday, January 4, 2016 at 16:56 UTC

Posted in Astronomi

Tagged with

10 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Tænk sig, først når vi kommer op over en alder på 55 og derover, er der et overskud af kvinder: hvem er det så lige, der er blevet nedslidt i utide, hva’ba’?
  Det fik vi så ud af ligeberettigelsen, eller er der noget, jeg har overset?
  🙂

  AagePK

  Monday, January 4, 2016 at 18:10 UTC

  • Ja det dér ligeberettigelse er helt uberettiget! 😉

   Donald

   Monday, January 4, 2016 at 20:29 UTC

 2. Og pudsigt nok har Belgien en skatteprocent, som siger spar 2 til vores, som ellers (per blåblok-definition) er den højeste i verden.

  Eric

  Monday, January 4, 2016 at 19:39 UTC

  • OK – det vidste jeg ikke, men ved en overfladisk undersøgelse fandt jeg da en gang ud af at de fleste vestlige lande har skatteprocenter og -systemer, som i den grad ligner Danmarx.

   Donald

   Monday, January 4, 2016 at 20:30 UTC

 3. Forskellen mellem belgisk og dansk skat ligger nok mere i, at i DK betales skat af stort set hele samfundsomsætningen i alle led.
  (Ja, der sættes måske i DK en havelåge op for en nabo mod et par flasker vin; men det er småting.)
  I B er skat noget der reguleres og er til forhandling i videste forstand.

  Jeg ved ikke, om det er en arv fra romertiden; men i stort set hele det gamle riges område, nord som syd for Middelhavet, har jeg ved ophold kunnet konstatere en særdeles fleksibel holdning til dette med skattebetaling og at have et system udenom systemet.

  Nå, det var mennesker og ikke skat det handlede om. Undskyld. Men tingene hænger lidt sammen.

  Evner vi at integrere et stort antal mennesker til vort syn på dette med at køre stort set hele ens nettodagsproduktion ind over det offentlige system?
  Kan vi i DK lære et stort antal nytilkomne mennesker med “romersk” holdning til skat at acceptere, at ved et 8-4 job er det først henad ved 2-tiden, at man begynder at tjene penge til sig selv?

  De flygtninge som når til DK og S har i al fald vist selvstændigt initiativ ud over det sædvanlige, og de har også på et tidspunkt evnet at akkumulere kapital svarende til adskillige gange opvækstområdets normallivsløn for at betale hel- og halvkriminelle menneskesmuglere.

  Jeg er i dybeste vildrede. Er vi i gang med at hjælpe eliten på de fattige massers bekostning?
  Noget tyder på det -selv i sidste led af rejsen.
  Har du, efter dyr rejse fra hjemland til Nordtyskland, råd til at leje en personbil i Flensborg, kan du med stor sandsynlighed nå Sverige uden at blive stoppet. Er der kun til en bus/togbillet fra samme by til Malmø, når du næppe længere end til Padborg.

  Farmer

  Tuesday, January 5, 2016 at 5:02 UTC

  • Ja de ting hænger i den grad sammen, man kommer til at tænke på at “den der har, skal mere gives og den, der intet har, skal endog det lidt tages, som blev ham givet.” – det er vist det eneste sted hvor Jesus-sætninger er sarkastiske.

   Ja, jeg mener vi er i gang med at hjælpe eliten. Jeg har også tænkt på hvordan de mennesker, der flygter, har råd til at betale så meget til en menneskesmugler og har tænkt på, hvad der ville ske, hvis de i stedet købte billet på normal vis – eller bil og kørte selv. Eller måske valgte at tage til Sydafrika, Namibia – gad vide om der er lande, som har døren åben for muslimske migranter.

   Jeg tror den romerske tid kun indirekte er er årsag til fleksibiliteten i Sydeuropas erhvervsliv; egentlig tror jeg det er omvendt, nemlig: at romerne nød godt af et menneskesyn, som gik på at den frie mand ejer sig selv og sit arbejde.

   Skattebetaling i Romerriget var ikke lempeligt; jeg tror at man kan få en fornemmelse når man tænker på hvordan det nye testamente omtaler toldere (skatteopkrævere) som syndere. De måtte beskatte hvad de syntes var rimeligt, tror jeg, indenfor visse ikke nedskrevne grænser: Hvis de brandskattede for meget, gik områdets indtjening ned.

   Donald

   Tuesday, January 5, 2016 at 11:15 UTC

   • Nu skal vi lige spise brød til: i det gamle Israel var der flere, der inddrev forskellige skatter, og Synedriet, præsteskabets råd, havde en særdeles givtig indtægt: vekslingsgebyr, fordi kun jødiske mønter måtte bruges til afgifter og køb af offergaver på tempelområdet; afgift for det rituelle bad, hvorved man afvaskede al synd, inden man fik adgang til tempelområdet, og så enkens skærv, foruden alle andres offergave pr kontant. Ikke mindst bade-afgiften skæppede godt: lige på Jesu tid vældede det frem med nye synder, der krævede kolde afvaskninger. Under ypperstepræstens bolig har man udgravet over 90 badstuer! Og de andre mindre præster havde også deres andel. En veninde har berejst det halve Europa for at finde især badene for kvinder, der skulle afvaskes efter menstruation under opsyn, inden de måtte deltage i synagogen. Badene kaldes Mikwe.
    Dette var baggrunden for, at Jesus brokkede sig over, at man havde omskabt Templet, “min faders hus”, til big bussines. Senere gentog paverne kunststykket med afladsbrevene: Borgiaernes orgier og bygningen af Sct Peterskirken skulle jo betales. Så både Jesus og Luther var til fare for præsteskabet, og derfor skulle de ekspederes.
    Romerne bortforpagtede skatten: højestbydende blev statholder, og kunne, som Cæsar, Pontius Pilatus oma så kradse ind: Quirinius arrangerede mandtal, hvorved han så samtidigt tog kopskat, altså et beløb pr hovede. Og for ikke at miste selvsamme, betalte man. Trækker man udgiften ved at byde på jobbet fra indtægten på kopskatten, fremkommer så det overskud, man vel hjemme i Rom igen kunne bruge på en villa, evt en ekstra i Pompeji, plus en post som kvæstor e.lign. Sidstnævnte valgtes, men investeringer i gladiatorkampe, med en madpakke på sædet til publikum kunne hjælpe på populariteten: “Brød og skuespil”, ikke sandt?
    Og så var der jo told ved byporten, havnekajen, osv. Jo, der var mange muligheder.
    Men Farmer: herhjemme er det da også forhandlingspositionen, og viljen, der afgør skattens størrelse: hvorfor er der ellers så stort et marked for sagførere og revisorer? Forskellen på en god og en dårlig forberedt revisor blev ca 75.000 for mit vedkommende. Ikke som skolelærer, der ligger tallene jo fast: men som landmand og fabrikant kommer man jo ikke udenom: alene har man ikke mulighed for at overskue mulighederne for fradrag eller forhåndsgodkendelser, og man får ikke hjælp fra SKAT. Vel?

    AagePK

    Tuesday, January 5, 2016 at 12:50 UTC

    • PS: Jøder, der flygtede til Sverige under krigen, betalte også store summer for at kommer med båden, og den rige måtte, om han ville eller ej, betale for den fattige: fiskerne og de andre hjælpere risikerede liv og formue. Der var generel enighed om at acceptere dette, selv om enkelte protesterede: hvad var alternativet?

     AagePK

     Tuesday, January 5, 2016 at 12:56 UTC

    • Den lader vi stå et øjeblik.
     Ja – der behøves ikke at siges mere!

     Donald

     Tuesday, January 5, 2016 at 14:36 UTC

    • Sandt Aage, at den kyndig revisor er nødvendig, hvis man vil undgå at blive flået totalt.
     -Men det foregår dog inden for lovens rammer, hvor det reelt ofte er skatteskub, som foretages og ikke egentlig lavere skat over virksomhedens livsforløb, som opnås.

     Reelt er det i DK ikke muligt at trække penge ud til privatforbrug uden at pengene er blevet beskattet som var det lønindkomst.

     -Og tak for baggrunden for Jesu brokkerier.

     Farmer

     Tuesday, January 5, 2016 at 15:57 UTC


Comments are closed.