Tøm Papirkurven

… og se nu at få det sagt ordentligt

Afbureaukratisering – murbrokker, stenpriser og hovedbrud

Det er måske ikke lovgivning, byggeregler og godkendelser, som gør at færre bygger hus selv. I 60’erne var der som bekendt en bølge af selvbyggere, som byggede ganske udmærkede huse af gasbetonsten og andre dengang moderne materialer.
Skrivefelt …

Min fornemmelse er, at fordi privat-byggeri er mindsket, har byggefirmaer en bedre mulighed for at sætte priserne i vejret, fordi ingen rigtig forstår, hvordan man gør og hvad det koster. Byggematerialer, arbejdstimer, leje af maskiner – man aner jo ikke noget om det hvis man er skolelærer eller IT-specialist. Eller hvad?

Min fornemmelse er måske ikke rigtig. Regeringen ville afbureaukratisere byggeprocessen. Det skulle give bedre vækstbetingelser, gætter jeg.

Firmaet DAMVAD har 2012 udarbejdet en evaluering af afbureaukratisering af byggesagsbehandlingen for Energiministeriet. Mindre bygninger, ikke kun carporte, skal ikke godkendes før opførelse. Her er klip fra konklusionen:

Evalueringens konklusioner

Evalueringens konklusioner lyder som følger:

Marginal betydning for sagsbehandlingstiden

Evalueringen konkluderer, at lovændringen kun har marginal betydning for den gennemsnitligesagsbehandlingstid og for variansen i sagsbehand-lingstiden for ukomplicerede byggerier. Sagsbe-handlingstiden har generelt været stigende over desenere år og opleves fortsat som for lang af byg-herrer. Selv om ressourceforbruget i gennemsnit er10-20 timer, er den gennemsnitlige sagsbehandlingstid på to måneder.

[…]

Lovændringens begrænsede betydning for sagsbehandlingstiden skyldes, at kontrol af byggetekniske forhold typisk er meget lidt tidskrævende – særligt i ukomplicerede sager (typisk 0,5-2 arbejdstimer). Kontrol af byggetekniske forhold var typisk, før lovændringen, uafhængig af eksterne instansers sagsbehandling. Endelig foregik kontrol af byggetekniske forhold parallelt med den øvrigesagsbehandling og forlængede således ikke det samlede sagsforløb.

En mindre reduktion af ressourceforbruget

Evalueringen konkluderer, at lovændringen har medført en mindre reduktion i kommunernes ressourceforbrug (estimeret 5-10 pct.). Reduktionens størrelse skal ses i lyset af, at byggesagsbehandlere ikke oplevede kontrollen af byggetekniske forhold som fagligt eller tidsmæssigt krævende i de fleste ukomplicerede byggesager.

[…]

Advertisements

Written by Donald

Saturday, December 26, 2015 at 12:33 UTC

Posted in Byggeri

Tagged with ,

13 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Nei da så. Blir det færre byråkrater?
  Klem på deg 🙂

  Mormor

  Saturday, December 26, 2015 at 12:50 UTC

  • Nu ikke for hurtig, Mormor! 🙂 Forhåbentlig bliver der! Men konklusionen kan desværre også læses sådan at forsøget på afbureaukratisering er mislykkedes!

   De kommunale bygningsingeniører er ikke druknet i byggesager, og det har ikke hjulpet at man afskaffede regulering af mindre huse som fx. mindre tilbygninger, kviste, udbygninger som havestuer mv.

   Klem på dig! 🙂

   Donald

   Saturday, December 26, 2015 at 17:53 UTC

 2. Må jeg lige, på standens veje, tilkendegive, at undertegnede, i samarbejde med bygherren, der selv var lærer, og dennes hustru, der var sygeplejerske, foruden de dele, der var belagt med klausuler af fagteknisk art, såsom elektriske installationer, sanitære ditto, foruden skalmuren og skorstenen, har opført et helt hus af mærket Høm-huset (nej, ikke høm-høm, firmaet hed Høm, og importerede delene fra Sverige!)
  Derudover hjalp jeg en anden svoger med at lægge fliser, anlægge have og iøvrigt færdiggøre. Yderligere har jeg herhjemme bygget tagkonstruktion, muret og pudset badeværelse og køkken, sat fliser op, lagt gulvvarme, støbt gulve og lagt gulvbrædder. Nu skal jeg gerne snart have lagt nyt loft og lavet værelser ovenpå, så vi kan få plads til besøg af det kommende barnebarn plus dets forældre. Vi har ellers for lidt plads. Men det kræver godt nok noget planlægning, der skal jo tages hensyn til lovgivning på området, og den har jo ændret sig. Men vi var da så smarte, at de nye vinduer har løs midterpost, så åbningen kan accepteres som nødudgang.

  AagePK

  Saturday, December 26, 2015 at 19:20 UTC

  • Det var en spændende kommentar! Imponerende kreativitet og byggeaktivitet! Jeg har set et billede engang fra en stue, og selvfølgelig vinduerne, der blev skiftet. Jeg går ud fra at de vinduer var meget gamle, ellers var der vel ikke grund til at skifte dem.

   At man skal kunne flygte ud af et vindue har jeg aldrig tænkt over. Her er der to, som man ikke kan flygte ud af, ellers går det fint med at komme ud.

   Donald

   Saturday, December 26, 2015 at 22:10 UTC

   • Hvert rum skal have mindst 2 udgange, hvoraf 1 til det fri, ifald døren selv skulle være blokeret af brand e-lign. For at et vidue skal kunne godtages som nødudgang, skal det overholde visse mål: højde, bredde, og et multiplum heraf således, at en normal voksen person kan transporteres den vej ud. Jeg kan ikke lige huske tallene, men det er noget med maks 0,60 på den korteste led, og a+b må ikke være mindre end 1, et eller andet. Ved at gøre midterposten løs, så den let kan fjernes, opnår jeg et hul på O,90 x o,90, eller deromkring, og så overholder jeg målene temmeligt godt.
    Mine vinduer var fra 1973, hvor meget elendigt “grønt”, dvs friskt træ blev brugt, og ikke med ret meget kernetræ. De nye er med sibirsk lærketræ og svensk kernetræ, så de holder nok min tid ud. 😉
    Allerede som knægt var jeg meget interesseret i byggehåndværket: den danske børnehave, der blev indrettet i lejligheden under os i Slesvig, blev lidt forsinket. Jeg havde jo set, hvordan maleren blandede pulver i sine spande, så når han var gået, “hjalp” jeg ham ved at spæde op med et gråt pulver, jeg fandt i murernes sække; dem hjalp jeg til gengæld ved at fylde de huller, der var i gulvet ned til kælderen, så man ikke skulle falde ned derigennem. Hvorfra skulle jeg lille 5 års knægt vide, at det grå pulver hed cement, og hullerne var ikke farlige, men beregnet til afløb for de små børnetoiletter? Men maleren skulle altså i byen efter nye pensler og maling, og murerne ned på deres grædende knæ og lave nye huller.
    Shit happens. When I’m around, anyway! 🙂

    AagePK

    Saturday, December 26, 2015 at 23:44 UTC

    • Ho ho ho! Sikken en julehistorie! Stakkels din far, måtte han betale for dine streger, som, ihvorvel de var yderst velmente, var gedigne skarnsstreger! Man ihukommer Emil fra Lønneberg, som endte med at blive en af de mest elskede og kreative byrødder, man kan tænke sig.

     Jeg må hellere tydeliggøre at det var to vinduer, som ikke er flugtveje – i en stue, hvor der er havedør og 5 andre døre.
     Mine vinduer er de oprindelige, som altså er frå 1986, 2-lags thermoruder, som burde være punkteret nu (krydser fingre, de er hele). Jeg fik en udvendig maling i fødselsdagsgave for 5 år siden! Men har ikke fået malet dem siden.

     Og indvendig har jeg aldrig malet dem, men for 5 år siden gav jeg syd-vinduerne en gang vask, rød Rodanol, og linolie fortyndet med terpentin og Atamon. De andre vinduer er også vasket og de fleste har vist fået olie, men der er behov for at tage fat på alle nord-vinduerne igen.

     Jeg har aldrig fået nogen råd om hvad jeg skal gøre, og som bymenneske aner man jo ikke sine levende råd!

     Jeg tror jeg lægger et link til din kommentar i et indlæg om børneopdragelse.

     Donald

     Sunday, December 27, 2015 at 17:05 UTC

     • Jeg tror nok, min far måtte til lommerne, men det er aldrig blevet sagt direkte, og jeg mindes heller ikke nogle vers om det i konfirmationssangene, tø-hø! 🙂
      Men håndværkerne var ualmindeligt imponerede, jeg fik det refereret af min mor:” Det er da helt utroligt, som den dreng kan hitte på, og aldrig det samme 2 gange!” 🙂

      AagePK

      Sunday, December 27, 2015 at 19:08 UTC

      • De har været nogle rare mennesker, de håndværkere! 🙂

       Donald

       Sunday, December 27, 2015 at 19:48 UTC

 3. Hello.
  I just read your post in the HELP about the mouse over on the calendar. I too am disappointed that it no longer works. 😦 I posted my concern and hope we get some answers. 🙂

  https://en.forums.wordpress.com/topic/why-did-tool-tips-showing-titles-disappear-from-calendard-widget?replies=2#post-2521385

  ladysighs

  Sunday, December 27, 2015 at 14:31 UTC

  • Oh! I am impressed that you react on a posting in the WordPress Help section and actually read what I wrote!
   Wow :mrgreen:
   You have a very interesting blogg, https://ladysighs.wordpress.com/ – and you have posted an entry “But Who Am I to Question God?” which I find funny. I will add that during the years I discovered that my class in middle- and high-school was so lucky as to have teachers (even priests/vicars) who showed how to read “The Bible” as a historical document. So “The Bible” is flawed, of course, if one expect it to be the book of answers to “The Meaning of Life, The Universe and Everything” ™

   “The Bible” is even dangerous when in the hands of fundamentalists.

   Why “Ladysighs”?

   Donald

   Sunday, December 27, 2015 at 15:36 UTC

   • I don’t have high hopes for getting help from WP about the calendar. Probably if we had a paid subscription we might get attention. 🙂

    I haven’t been in high school for years and years and years. I am glad young folks today have access to the internet and can read and learn about almost anything. I feel lucky to find people blogging who feel the same way I do about religion and we are free to speak and post as we wish.

    I was not able to read your blog but I did put a comment from your blog in an on line translator and it reported the language to be Danish. 🙂

    Happy blogging and I invite you to read more of my blog. Mostly nonsense.

    ladysighs

    Sunday, December 27, 2015 at 15:50 UTC

    • Yes, the blog is almost all-Danish. There is one picture series with my uncle whom I loved much though I never really knew him. He was always very considerate.

     Donald

     Sunday, December 27, 2015 at 17:07 UTC

     • I will subscribe and follow your blog then and enjoy the pictures. 🙂
      Perhaps you would enjoy reading a web site I made. It is just more of my irreverent poems and songs. I have been writing on the subject for years and finally am putting my thoughts etc together in one place. I don’t try to convince anybody of anything or change minds. Just expressions of my own. 😉
      https://dl.dropboxusercontent.com/u/14152380/AA/believeitornot.html

      ladysighs

      Sunday, December 27, 2015 at 17:14 UTC


Comments are closed.