Tøm Papirkurven

… og se nu at få det sagt ordentligt

Julehumør i Oliebranchen – eller priskrig – eller krig mod grøn-energi?

Hvad er dog det - hvorfor kører så mange ind og tanker på denne søndag eftermiddag? (d.13?)

Hvad er dog det – hvorfor kører så mange ind og tanker på denne søndag eftermiddag? (d.13?)

Det var ærgeligt at benzintanken var fuld

Det var ærgeligt at benzintanken var fuld

Wikipedia, COP21:

It was the 21st yearly session of the Conference of the Parties (COP) to the 1992 United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC)

Det var dagen efter at der var vedtaget et dokument på COP21 i Paris – og et af de håb der var til vedtagelsen var, at der politisk vil blive arbejdet mere med fremme af grøn energi. Hvis man ser på regnskaber for vindmøller i dag, så er prisen pr. enhed (kWh) større for vindmølle-strøm end for fossil-frembragt strøm, siger experterne (vi kan ikke rigtig sammenligne med Danske priser pga skatter og afgifter).

Burde man nævne brændstof fremstillet af alger, bølgeenergi og jord-termisk energi i samme åndedrag?

Advertisements

Written by Donald

Saturday, December 19, 2015 at 19:50 UTC

Posted in Blogosofi

Tagged with

11 Responses

Subscribe to comments with RSS.

 1. Lavpri i aller høyeste grad. Nå, det endrer seg det også .) Kanskje bare “God jul”?
  Klem på deg 🙂

  Mormor

  Saturday, December 19, 2015 at 19:57 UTC

  • Fyld tankerne med noget andet, mere nyttigt, Mormor –
   klem på dig 🙂

   Donald

   Saturday, December 19, 2015 at 20:00 UTC

 2. Saudierne og de andre OPEC-arabere kæmper dels mod USA’s forsøg på at vriste sig ud af afhængighed overfor netop OPEC via fracking-olie: flere selskaber er gået konkurs, da de ikke kan levere til de lave priser.
  Men derudover er det jo også en kæp i øret, eller torn i øjet på russerne, der får lavere gaspriser, de støtter nemlig al-Assad i Syrien, og ham kan araberne ikke døje. Venezuelanerne har samme problem med oliepriserne: Chavez bakkede op om Iran, og dem kan araberne SLET ikke døje!
  Så for araberne er det win-win-win-win: de sætter nemlig også den grønne omstilling skakmat.

  AagePK

  Saturday, December 19, 2015 at 22:30 UTC

  • Det var noget i den retning jeg blev klar over, da jeg så denne rekord-lave “Kuwait” = “Que – Eight” = “Q8” pris.

   Jeg har med store forhåbninger fulgt Venezuelas historie de sidste 16 år og jeg er skuffet over at Madura ikke kunne bekæmpe mere korruption – han har fået sin tid, men det er ikke rigtig lykkedes. Og Chavez’ flirt med både Libya’s Gaddafi og Iran hjalp ikke meget på oliepriserne – den forbindelse mellem Venezuela-Chavez og diktatorer i den tredie verden forstår jeg ikke – jo på én led, Amerikanerne var ikke glade for Chavez måske fordi de frygtede at han var for socialistisk? og de bekæmpede ham med ufine metoder fra dag-1.

   Donald

   Saturday, December 19, 2015 at 23:50 UTC

 3. Diesel til 7,02 nær Esbjerg i går morges! Tankede diesel til 7,28 hos den lokale OK i aftes.

  Jeg tilslutter mig delvist Aage udlægning.
  Men det er måske mere enkelt end som så.
  Paris-aftale giver mere politisk gang i grøn energi = mindre fremtidigt fossilenergi-behov = Lavere priser ved fastholdt eller endog stigende pumpe/fracking-aktivitet.

  Det er også lidt ligesom med renten. Selv næsten-0-rente giver ikke gang i øget aktivitet. Befolkningerne er gearede til ikke at turde investere i noget som helst for slet ikke at tale om den næsten udryddede iværksættermentalitet.
  Og olie: Uanset prisen er afgiftsystemer og mentalitet gearet til at tænke sig om i det daglige og til opvarmning gælder de nye isoleringskrav til huse stadig uanset oliepris.

  Farmer

  Sunday, December 20, 2015 at 0:58 UTC

  • Var det alligevel ikke Kurt, der stod for Ku8? Han optrådte da ellers på TV2, under den første Golfkrig? 🙂
   Jeg tanker som regel benzin i Ringe til 1 kr under normal pris, der ligger OK, Haahr og en til lige ud til motorvejen og slås om kunderne, men Oles Olie inde i byen er som regel billigst. Og så har jeg til de næste 600+ km.
   Den lave energipris er selvsagt et konkurrencemoment for den grønne energi, da omstillingen koster investeringer. Jeg har stadig minder fra den Berlinertur, jeg fik i præmie for at være den mest effektive energisparer, så jeg har lidt erfaring: allerførst ISOLER! med måtter på loftet. De tekniske løsninger er dyrere og ikke helt så effektive. Men vi fik pø om pø råd til jordvarme, solceller og nye vinduer hele huset rundt. 1/2 million kroner, siden 1985, og vi er gået fra 24.000 kwt til 4920, aflæst her til morgen. Men den runder nu nok 5000+ inden nytår. Det er altså så også nok andres overforbrug, der har gjort året så varmt, så jeg kan spare.
   Men Chavez var en god gammel skiderik af en diktator efter Latin-amerikansk model: som alle brugte han socialismen som slør, mens han ragede til sig: hans familie er nu den største jordejer i Venezuela. Ifølge en tysk tv-udsendelse om bl.a. politiets magtesløshed overfor partiets skydegale banditter på jagt efter indbildte modstandere. Og Chavez indblanding i koka-produktionen i Colombia via FARC, og hvad de ellers stod for, er jo ret synlig.

   AagePK

   Sunday, December 20, 2015 at 8:56 UTC

   • @AagePK! Ja det var en Ringe pris, må man da sige!
    Loftsisolation er en god ting – men man skal lige have lidt overskud for at kunne fyre 5000 kr. af på isolationsmåtter.
    Jeg syntes mit hus var meget velisoleret, det kostede ikke ret meget at opvarme det de første år, hvor jeg var meget økonomisk bevidst om hvad temperatur stuen holdt – min stakkels søn frøs, uha, det var jeg ikke nok opmærksom på.

    Med al den CIA-kampagne mod Chavez mener jeg man skal være forsigtig med at dømme ham. Han var ikke for klog, han var ikke uden pletter, men han fik sat reformer igang, som havde nogen grad af gavnlig indflydelse på fattigdomsramte områder i Venezuela. Men jeg skal ikke gøre mig klog på hans gode og dårlige sider.

    Donald

    Sunday, December 20, 2015 at 10:31 UTC

  • @Farmer: Udryddelsen af iværksætter-mentaliteten er det, der bekymrer mig mest. Er det uddannelserne, som lægger for meget vægt på respekt for autoriteterne og følgagtighed?

   Jeg tror også at AagePK lægger mest vægt på den enkleste del af “analysen” og grundlæggende er der enighed.

   – Men det er fristende at tænke videre, sådan som AagePK opridser relationer (had/kærlighed) hvordan forskellige lande har forskelligt syn på al-Assad og konflikterne i Syrien. Lidt forenklet måske, for erfaringer med “forår” i Tunis, Ægypten og Libyen er jo ikke gode – det er som nogen (bl.a.undertegnede) har sagt i mange år ikke muligt at bruge “demokrati” som en generel reorganisering af uroplagede lande. Spillet omkring mellemøst-olien er alvorligt nok.

   Jeg husker et brev med foto for mange år siden, min morbror sendte et billede af en sø, og skrev: “Dette er en olie-sø! Iranerne har boret efter olie, og der var så meget tryk på at hele dette område blev oversvømmet – af olie!” (jord-olie). Iran kunne opbygge landet uden at de fattige og mellemklassen betalte skat. Shahen regerede gennem ministre – han var en kransekagefigur som i et monarki, og det var ikke ham, der var drivkraften bag det hemmelige politi og den undertrykkelse af extremister, som givetvis fandt sted. Hvis hele befolkningens velstand steg, ville den politiske stabilitet også øges, Iran ville blive en drivkraft i mellemøsten.

   Det var tilbage i 1960, min mor var den eneste af de 4 armenske (kristne) søskende, som boede udenfor Tehran, og mine to morbrødre havde etableret sig med forretninger med møbler og HI-FI, og der var rige købere i Tehran. (25 år senere var de alle bosat i USA pga faren fra fundamentalister) så mine morbrødre vidste noget om hvad der foregik i Iran (de var ikke kun “politiske kandestøbere”).

   Donald

   Sunday, December 20, 2015 at 10:23 UTC

 4. Jeg synes jeg har læst, at nogle arabiske lande står til at gå fallit om 4-5 år hvis de ikke ændrer kurs og indretter sig på ændringerne i behovet for deres produkt.
  Men i øvrigt glæder jeg mig over den 100 kr. jeg kan spare, når jeg fylder tanken på bilen.
  Så må højfinansen, som min far kaldte det, klare Putin, araberne og alle de andre.

  Jørgen

  Sunday, December 20, 2015 at 6:58 UTC

  • Det er jo derfor, de investerer massivt i EU og USA, lige som Norge. Nu kan du flyve fra Kastrup til Dubai med den største flyver, der kan købes, dagligt. Emirates har simpelt hen skabt det største trafikknudepunkt, så det nu er den vej, hvis du vil til ØstAsien eller Afrika.Og de sidder på tanken. 🙂

   AagePK

   Sunday, December 20, 2015 at 9:00 UTC

  • @Jørgen: Jeg har også hørt at både Dubai med det desperate luxus-byggeri og andre oliestater ikke skal regne med at der er så store fortjenester på olien i fremtiden. Det afhænger af priserne, bliver olien billigere eller dyrere.

   Man kan ikke og skal ikke være bekymret over forhold, som man ikke har indflydelse på. Men interessant er det jo selv om man ikke har direkte berøring med det.

   Donald

   Sunday, December 20, 2015 at 10:28 UTC


Comments are closed.